Oui oui! Ook de grenzen van Frankrijk gaan binnenkort weer open

door

Na Slovenië, Kroatië, Griekenland en andere Europese landen, heeft ook de Franse regering laten weten te starten met versoepeling van de Covid-19 maatregelen. Voorzichtig, maar met optimisme, gaat Frankrijk stapsgewijs de lockdown afbouwen. Als onderdeel daarvan zullen ook de grenzen van het land geleidelijk weer open gaan. Voordat we met z’n allen richting de Route du Soleil vertrekken, informeren we je hier eerst over de maatregelen die Frankrijk treft, wat de voorwaarden zijn en misschien wel het belangrijkste: over welk tijdspad we het hebben. Dit zijn de belangrijkste punten op een rijtje.

mooiste hike in Gorges du Verdon

De maatregelen

Tot en met 1 juni hebben de Fransen een reisbeperking, waarbij ze binnen 100 km van hun eigen (hoofd)woning moeten blijven. Vanaf 2 juni wordt deze maatregel opgeheven. Daarnaast openen middelbare scholen, campings, restaurants en bars in het grootste gedeelte van het land. Op deze manier kan het openbare leven langzaam maar zeker worden herpakt. Toch blijven een aantal bestaande maatregelen wel van kracht. Openbare bijeenkomsten zijn toegestaan tot max. 10 personen, waarbij iedereen minstens 1 meter afstand moet houden. Dit geldt ook voor tafels in restaurants en op terrassen. Ook discotheken, gokhallen en contactsporten zijn niet toegestaan. Het dragen van mondmaskers is verplicht in openbare gelegenheden, openbaar vervoer en musea.

Niet ieder gebied in Frankrijk is even hard getroffen door Covid-19. Daarom is het land opgedeeld in kleuren. De regio’s Guyana, Mayotte en Île-de-France zijn en blijven voorlopig oranje. Desondanks worden ook hier de maatregelen iets versoepeld, maar ze blijven wel strenger dan in de overige, de groene, gebieden. Met een beetje geluk versoepelt de regering vanaf 22 juni ook in de drie oranje regio’s de maatregelen.

Het reizen

Helemaal zeker is het nog niet, maar waarschijnlijk stelt Frankrijk vanaf 15 juni de grenzen weer open voor de Fransen én voor toeristen. Maar, net als bij veel andere Europese landen, is deze datum afhankelijk van de beslissing die de Europese Unie op 15 juni maakt. Daarnaast zijn we als Nederlanders ook nog afhankelijk van wat België doet, tenzij je natuurlijk een autoreis via onze zuiderburen vermijdt.

Ondanks dat wij Nederlanders binnenkort dus waarschijnlijk weer mogen uitreizen naar ons geliefde Frankrijk, ligt de prioriteit binnen het toerisme vooral op vakantie vieren in eigen land. Ook Luis Vassy, de ambassadeur van Frankrijk in Nederland, roept zowel Fransen als Nederlanders op om zoveel mogelijk te gaan voor een vakantie in eigen land. Aan iedereen is nu zelf de keuze om hier een beslissing in te maken. Hoe dan ook wensen wij je een bonnes vacances!

EuropaFrankrijkNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.