Wintersporten

Het ultieme overzicht voor al jouw wintersporten

Één van leukste vakanties in het jaar: Wintersporten! Het gevoel van vrijheid en ontspanning, zon in je gezicht en natuurlijk het prachtige uitzicht. Per jaar zoeken ongeveer 900.000 Nederlanders de besneeuwde bergen op. Menig bergsporter (ook niet-bergsporters) kan je ’s nachts wakker maken om op wintersport te gaan. Maar wat is wintersporten nu eigenlijk? Waar kun je momenteel het beste wintersporten? En wat doe je dan zoal op die vakantie? Wij zetten alles voor je op een rij, zodat jij weet wat je kan verwachten.

Wat is ‘wintersporten’?

We beginnen bij het begin, wat is ‘wintersporten’. Zoals de naam misschien al zegt, is het een sport die in de winter wordt beoefend. Denk daarbij aan bijvoorbeeld skiën en snowboarden, maar ook sneeuwschoenwandelen en fatbiken.

Even wat geschiedenis

Wintersport is ontstaan als alternatief transportmiddel in de wintermaanden, zodra de wegen en vaarwegen niet meer op een normale manier begaanbaar waren. Het toeristische wintersporten ontstond vooral in de Alpen om de rijke buitenlanders te vermaken. Sankt Moritz in Zwitserland wordt gezien als dé oorsprong van het wintertoerisme en dat was eind 19e eeuw.

Welke soorten wintersporten bestaan er?

Veel mensen denken bij wintersporten bijna gelijk aan skiën en snowboarden. En geef ze eens ongelijk, want dat zijn de meest populaire wintersporten die er zijn. We geven je er graag meer info over.

 • Skiën (ook wel alpineskiën genoemd)

We beginnen met de bekendste wintersport op dit moment, het skiën. Het skiën ontstond doordat héél lang geleden, in Rødøy in Noorwegen, de bewoners op dat moment door de sneeuw moesten gaan jagen. Ze bedachten latten die je onder je voeten kon bevestigen om makkelijker door de sneeuw te kunnen verplaatsen. Deze latten lijken erg op het hedendaagse langlaufen. Het verschil met tegenwoordig is dat je bij skiën met je gehele voet vast zit aan de ski. En dat wij niet meer hoeven te jagen voor ons eten.

Skiën wordt gezien als de ‘basis’ voor wintersport. Dit komt waarschijnlijk omdat skiën voor de meeste mensen toegankelijker is dan bijvoorbeeld snowboarden. De techniek is in het begin makkelijker. Maar dit is natuurlijk ook helemaal persoonlijk. Binnen het skiën heb je vijf verschillende disciplines. Dit zijn de Slalom, de Reuzeslalom, de Super G, de Afdaling en de Alpine-combinatie.

 • Snowboarden

Snowboarden is een wintersport die steeds populairder wordt. In 1965 is het eerste snowboard ontstaan. Door in plaats van zittend op een slee de berg af te gaan, deden een surfer en zijn dochter dit staand. Dit beviel ze zo goed, dat er een idee ontstond om dit makkelijker te maken. Twee ski’s die nog in de schuur stonden, werden aan elkaar vastgemaakt. Bovenop bevestigden ze twee linnen banden om je voeten in te kunnen doen. Zo ontstond de Snurfer, een combinatie van sneeuw en surfen. Jaren later werd dit item verder opgepakt en ontwikkelde de snowboardindustrie zich langzaam verder.

Op dit moment is snowboarden tijdens het wintersporten bijna net zo vanzelfsprekend als skiën. In het begin is snowboarden even wennen, je zit namelijk met twee benen vast aan één plank, waardoor je ze niet afzonderlijk van elkaar kunt bewegen. Maar zodra je je evenwicht gevonden hebt, en het boarden onder de knie hebt, is het super gaaf om te doen. Binnen het snowboarden kan je drie disciplines onderscheiden. Het freeride snowboarden, het freestyle snowboarden en het alpineboarden.

wintersporten Alta Badia Zuid-Tirol

Overige wintersporten

Behalve skiën en snowboarden zijn er nog veel meer sporten die tot deze categorie behoren. Wij zetten ze voor je op een rij.

 • Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is eigenlijk gewoon wandelen in de bergen, maar dan met speciale “sneeuwschoenen” onder je voeten. Die sneeuwschoenen zijn een soort tennisrackets die je onder je normale wandelschoenen bindt. Doordat de sneeuwschoenen je extra grip geven en een groter oppervlak beslaan dan je gewone schoenen, zak je niet zomaar weg in de sneeuw en kun je ook prima buiten de gebaande paden lopen. Op die manier kun je de mooiste tochten maken in de bergen.

 • Langlaufen

Langlaufen is het verplaatsen op twee latten. Je loopt en glijdt er mee. Dit wordt gedaan op een vlak stuk of een stuk dat licht stijgend of dalend is. Bij de twee latten maak je ook gebruik van twee stokken. Deze sport is erg laagdrempelig en snel te leren.

 • Biatlon

Biatlon is een soort variant op het langlaufen. De bedoeling is hierbij dat de deelnemers een bepaalde afstand afleggen en daarna schieten op een bepaald doel. Dit is een schietcirkel. Zodra je niet raak schiet, betekent dit dat je éérst een strafronde moet lopen, voordat je verder mag gaan met het parcours. Je kan hierin voor verschillende afstanden kiezen.

 • Schaatsen

Deze tak van wintersport is ook bekend en uit te oefenen in Nederland. Sterker nog, in het lijstje beste schaatsers van Nederland doen wij het aardig goed. Schaatsen doe je zodra water bevroren is. Dit kan zowel binnen als buiten op bijvoorbeeld natuurijs. Onder je voeten zitten scherpe ijzers, waarmee je je kan voortbewegen op het ijs.

 • Koersen met slede-honden spannen

Ja, ook dit hoort bij het wintersporten. Hierbij is het de bedoeling zo snel mogelijk een route af te leggen met je slee en hond. De hond is in dit geval degene die de slee vooruit trekt.

 • Bobsleeën

Bobsleeën is officieel een wintersport. Deze kan je zelfs ook aanschouwen bij de Olympische Winterspelen. Het is de bedoeling dat je met een soort slee een parcours aflegt. In deze slee zitten vaak drie personen. Door middel van de juiste technieken kan je harder of zachter gaan. Een hele uitdaging dus!

Plekken waar je kan wintersporten

Wintersporten kan natuurlijk alleen worden gedaan als er sneeuw ligt. Het moet dus een plek zijn met sneeuw. Op allerlei plekken in de wereld is het mogelijk om dit te doen. Hieronder een greep uit de lijst met geweldige wintersportbestemmingen. Natuurlijk zijn er nog veel meer gebieden dan die je hieronder ziet, maar dan heb je alvast een beeld.

Mocht je benieuwd zijn naar andere locaties, check dan deze top 50.

Wat hoort er nog meer bij wintersporten

Skiën en snowboarden zijn niet de enige redenen dat de meeste mensen willen gaan wintersporten. Buiten deze twee om, is er nog meer te doen rondom de wintersport.

 • Après skiën

Denk bijvoorbeeld aan het après skiën. Na een dag lang te hebben gezwoegd op de pistes, wordt het tijd om te zwoegen in de kroeg. Dansjes en dranken, daar draait het om bij deze gezellige bende. In de kroeg worden niet alleen de lokale feesthits gedraaid, nee ook de Nederlandse toppers komen voorbij.

 • Wellness

Na een aantal dagen te hebben gewintersport en ge-apresskied, is het ook wel eens tijd voor wat ontspanning. Het is erg populair om op een skivakantie een paar uurtjes te vertoeven in de wellness. Laad je lichaam even op in de heerlijke baden en sauna’s die ze te bieden hebben.

 • De typische gerechten

Mocht je ooit zijn wezen wintersporten herken je deze typische gerechten wel: de heerlijke apfelstrudels en Kaiserschmarrn. Dit is toch een puntje om naar uit te kijken.

 • De andere sporten uitproberen

Het land waar je op dat moment bent, heeft waarschijnlijk veel meer te bieden dan alleen het bekende skiën en snowboarden. Kijk bijvoorbeeld eens of je er kan sneeuwschoenwandelen of ga eens fatbiken of sledehonden tocht doen. Er zijn vaak erg veel leuke dingen te doen buiten de tijden dat je op de berg staat.

 • De combinatie -15 en in een t-shirt in de zon zitten

Ja, deze combinatie kennen wij maar al te goed. Dat moment dat je op wintersport bent en dat je op het terras, met een t-shirt aan, in de zon een warme chocomel aan het drinken bent. Of een koud biertje, kan ook. Dat moment is één van de ultieme wintersportmomenten. Please mogen we weer op wintersport?!

 • Lekker mensen kijken

Ken je dat gevoel, op het terras zitten en heerlijk mensen kijken? Dat kan prima worden doorgezet naar je wintersport vakantie. Ga maar eens lekker op een stoel zitten en kijk en luister wat er allemaal voorbij komt.

Handig om mee te nemen naar je wintersport

Een aantal spullen zijn belangrijk om bij je te hebben op wintersport. Dit is in verband met veiligheid, maar ook met warmte. Je wintersport is namelijk geen strandvakantie waar je alleen een bikini nodig hebt om te flaneren.

 • Ski-jas

Dit is misschien wel één van de belangrijkste kledingstukken. Een goede ski-jas, die je warm maar ook droog houdt. Hier vind je de beste skijassen voor dames.

 • Skibroek

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de jas. Het houdt je warm, maar ook zeker droog. Dit is vooral belangrijk bij snowboarders. Omdat je met een board meer zit dan een skiër, is het belangrijk dat deze je bips lekker warm en droog houdt.

 • Een helm

Eigenlijk een verplichting als je de piste op gaat. De helm beschermt je zodra je valt en is dus echt belangrijk om te hebben. Een bijzaak, een helm houdt je hoofd gedurende de afdaling ook lekker warm.

 • Een muts

Erg fijn om te hebben als je je helm af zet of bijvoorbeeld gaat wandelen. Meestal is het zo, zolang je hoofd warm blijft, kan de rest van je lichaam ook warm blijven. En het is een leuke finishing-touch voor je outfit.

 • Handschoenen

Zorg dat je goede handschoenen hebt. Eén van de vervelendste dingen is toch wel het krijgen van koude handen.

 • Zonnebril/skibril

Het hangt af van wat je gaat doen of je een skibril nodig hebt. Maar een zonnebril is een must in de sneeuw. De sneeuw kan erg fel worden als de zon erop gaat schijnen (je kan hierdoor zelfs sneeuwblind worden). Best heel belangrijk dus.

 • Lippenbalsem

Met koud weer worden je lippen sneller droog. Zeker als daar ook sneeuw en koude wind bij komen kijken. Neem dus altijd een lippenbalsem mee.

 • Zonnebrand

Eentje die mensen snel vergeten. “Ik ga naar de sneeuw dus dat is toch niet nodig?” Ja zeker wel! De sneeuw weerkaatst het zonlicht, waardoor die nog harder op je huid aankomt. Zorg dus echt dat je zonnebrand bij je hebt!

 • Goede schoenen/sneeuwschoenen/laarzen

Als je gaat lopen door de sneeuw is het fijn om een goede houvast te hebben onder je schoenen. We snappen, sneakers zijn veel mooier dan de meeste sneeuwschoenen, maar je glijdt er echt veel sneller van uit. Ook houden schoenen/laarzen voor in de sneeuw je voeten warmer. Niemand wil na 10 minuten al koude tenen.

Kijk voor tips met betrekking tot (wintersport) spullen ook eens bij het kopje gear op deze site.