Verander inspanning in opwinding met de Garmin fenix 7 Sapphire Solar

door

Durf jij ook elke atletische of outdoor-uitdaging aan? Dan is de robuuste Garmin fenix 7 serie echt iets voor jou. Ongetwijfeld het sportiefste multisport horloge van Garmin. Verleg je grenzen met dit geavanceerde horloge voor al je trainingsdoeleinden, gezondheids-inzichten en laat je navigeren naar de mooiste (sportieve) plekken. Dit horloge heeft oneindig veel mogelijkheden voor zowel de sporter als de survivelaar. Wij hebben met enorm veel plezier de Garmin fenix 7 Sapphire solar mogen testen en dat beviel erg goed. Hieronder lees je waarom.

Garmin fenix 7 Sapphire Solar

Garmin fenix 7 Sapphire Solar

Al jaren domineert de fenix serie als de meest geavanceerde multisport horloge van Garmin. Garmin staat niet stil en blijft zijn horloges continue ontwikkelen. Waar het in 2012 ooit begon met de Garmin fenix 1 zijn we nu alweer bij de 7 series aanbeland. Er bestaan drie verschillende formaten voor de 7 series: 42, 47 en 51 millimeter. Dat zorgt ervoor dat dit horloge bij elke type pols comfortabel zit. Daarnaast heeft het horloge drie verschillende uitvoeringen:

 • Fenix standaard
 • Fenix zonnecel
 • Fenix Sapphire Solar

Wij hebben met genot de Garmin fenix 7 Sapphire Solar getest die voldoet aan de Amerikaanse militaire normen voor temperatuur-, schok- en waterbestendigheid. Met een grootte van 47mm en een diepte van 14.5 mm is de navigatie voldoende leesbaar. Door een titanium behuizing, gecombineerd met zijn krasbestendige saffierglas, voelt dit horloge licht aan en kan het tegelijkertijd tegen een stootje. Als kers op de taart heeft het display een speciale lens met zonnecellen, waarmee de batterijduur aanzienlijk vergroot kan worden.

Een 24-uurs horloge

Maar wat maakt deze Garmin voor jou en mij als professioneel sporter, recreatief sporter of avonturier zo interessant? Zoals Garmin zelf beschrijft, is het een 24-uurs horloge. Zolang jij het horloge aan hebt meet het de polshartslag, ademhaling, stappen, stress, calorieën en ga zo nog meer even door. Hiermee weet je op elk moment van de dag hoe het met je lichaam gaat. Daarnaast meet het je slaappatroon, waardoor je kan zien hoe lang en in welke type slaapstand je lichaam heeft gezeten (REM slaap, diepe slaap, wakker). Elke ochtend krijg je een dagelijkse update van je slaapkwaliteit wat middels een cijfer 0-100 in je ‘body battery’ oftewel je energiebewaking verwerkt wordt. Hiermee kun je bewuste keuzes maken of je wel of geen activiteiten moet gaan uitvoeren. Je fysieke grenzen worden dus middels hartslag, ademhaling en slaap voor je in de gaten gehouden. 

Het is bijzonder om te merken dat de nauwkeurigheid van de 24 uurs metingen dicht in de buurt komt van mijn fysieke gesteldheid. Als ik mezelf vermoeid voel, loopt dit parallel aan de gemeten body battery. Hierdoor zijn de gegevens van de Garmin een belangrijk handvat om van mijn sportschema af te wijken. Als kanttekening moet ik zeggen dat het een vrij groot horloge is om mee te slapen, waardoor ik hem soms niet om heb. Dat verandert uiteraard de nauwkeurigheid van de 24 uurs meting. 

Het perfecte sporthorloge

Wat maakt nou de Garmin fenix 7 hét multisport horloge? Simpel. Op het horloge staan zo’n 45 sporten vooraf geprogrammeerd, met alle data die je zou willen verzamelen voor dit type sport. Of je nu wilt weten wat je topsnelheid op de skipiste is, je hoogste sprong met mountainbiken of je cadans tijdens het hardlopen, de fenix 7 serie meet het voor je. Beoefen jij liever een sport in het water? Perfect. Dit horloge is een van de weinige sporthorloges die de hartslag ook onder water meet. Zo worden ook deze prestaties objectief gemeten.

Naast het feit dat na iedere activiteit de balans wordt opgemaakt over je lichamelijk belasting, heeft Garmin de nieuwe ‘Stamina’ functie ontwikkeld om de bekende ‘man met de hamer’ te ontlopen. Door een verbeterde analyse op je totale energie metabolisme, geeft de Stamina functie weer hoelang je nog kan sporten op een bepaalde frequentie. 

Persoonlijk ben ik een recreatieve strever in allerlei sportieve uitdagingen. De Garmin haalt nog meer prestatiedrang bij mij naar boven. Of het nu gaat om sneller, power, steiler, hoger, intensiever, enzovoorts. Elke keer weet de Garmin mij te triggeren in verschillende uitdagingen. Sterker nog, door de Garmin connect ga ik uitdagingen aan met mede Garmin gebruikers, waardoor ik meerdere nieuwe sporten beoefen. Jij denkt toch zeker niet dat mijn collega mij eruit skate?! 

Subliem navigeren

Voor de Sapphire solar editie geldt dat navigeren tot een hoger niveau is getild. Middels de multi-band GNSS-ondersteuning worden meerdere wereldwijde satellietsystemen aan elkaar gekoppeld voor een sublieme nauwkeurigheid tijdens jouw navigatie. Voorheen was dit systeem alleen beschikbaar voor het leger. Hierdoor navigeer je jezelf feilloos naar een restaurant, over een trail, op de skipiste of op open water. Samen met een altimeter, barometer en kompas, heb je met dit horloge alle tools in huis voor een unieke tocht.

Ik heb voornamelijk de navigatie gebruikt tijdens het mountainbiken en hardlopen. Zowel het laten navigeren naar een locatie als de nauwkeurigheid van het tracken van een activiteit gaat feilloos. Over het navigeren kan ik alleen maar props geven. De nauwkeurigheid is uitstekend, hij past aan waar nodig en het lijkt of hij elk (bos)paadje al kent. De nauwkeurigheid vond ik enorm belangrijk. Persoonlijke records kunnen niet behaald worden zonder een betrouwbare trackmeting. Tot nog toe ben ik dus erg positief omtrent de navigatie. In september gaan we het eens uittesten in Tibet, waar de ABC-sensoren en de multicontinent topokaarten excessief gebruikt worden.

Garmin fenix 7 Sapphire Solar

Extra tools van de Garmin fenix 7 Sapphire Solar

Er zijn nog een aantal extra tools die niet onbesproken kunnen blijven als je kiest voor de Garmin fenix 7 Sapphire Solar;

 • Bekijk 32GB aan geografische kaarten die automatisch op het horloge geprogrammeerd zijn
 • Luister jouw favoriete Spotify-lijst vanaf je horloge
 • Betaal middels Garmin Pay
 • Meet je saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) 
 • Stay connected met de Smartwatch-functies
 • Download gratis apps naar jouw behoefte
 • Verzend in geval van nood een waarschuwing naar je belangrijkste contacten door middel van de ingebouwde ongevallendetectie
 • Koppel je horloge aan compatibele producten als hartslagmeter, weegschaal, enzovoorts.

Garmin fenix 7 Sapphire Solar aanschaffen

Nou horen we jullie denken, dit horloge moet ik hebben. Alles wat mijn avonturiershartje begeert zit erop (en nog veel meer). De prijs is afhankelijk van de grootte en het type horloge dat bij jouw past. De Garmin fenix 7 Sapphire Solar editie die wij getest hebben is er vanaf de prijs € 899,99.

Wat mij betreft een echte gadget voor iedere recreatieve outdoorliefhebber, multisporter, avonturier of topsporter. Een horloge dat veel meer is dan een multisporthorloge. Een horloge dat jou 24 uur in de gaten houdt, triggert, ondersteunt en vertelt hoe laat het is. Voor mij het ideale horloge om (nog) vaker uitdagingen aan te gaan, opwinding door inspanning.

AccessoiresReviewsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel