Steeds hetzelfde rondje rennen gaat na een tijdje vervelen. Tijd om eens een andere hardlooproute of misschien zelf trailrunningroute te kiezen! Je kunt je hardlooproute natuurlijk in Google Maps plannen. De kans dat je dan vooral over asfalt loopt en de mooie natuurpaden mist is dan groot. Wij helpen je de mooiste paden te vinden en vertellen je alles over hardlooproutes maken met Komoot.
Eenvoudig en snel hardlooproutes maken in Komoot
De navigatie-app Komoot brengt je op de mooiste paden en bij de mooiste bezienswaardigheden. Bovendien vertelt de app je precies wat voor soort terrein en wat voor hoogteverschillen je kunt verwachten. Je kunt je routes uitzetten in de app of op de computer, waarna ze automatisch gesynchroniseerd worden met je telefoon. De app helpt je vervolgens met of zonder spraakinstructies om de juiste route aan te houden. Je kunt je routes downloaden voor offline gebruik, zodat je ook in the middle of nowhere niet zal verdwalen. Navigeer je liever met een horloge of een ander apparaat? Dan kun je Komoot aan je apparaat koppelen of een gpx-bestand van je route naar je apparaat exporteren. Andersom werkt dat ook: je kunt gpx-bestanden van je navigatie-apparaat als voltooide tour uploaden naar je Komoot-profiel. Je kunt een kant-en-klare hardlooproute kiezen of eenvoudig en snel een hardlooproute maken.
Hardlooproutes maken in Komoot: zo doe je dat
Een hardlooproute maken in Komoot is supersimpel. Je kunt dit in de app of op de website doen. Open de routeplanner en stel je sport in op hardlopen. Of trailrunning, als je even lekker van de paden af wil gaan. De slimme routeplanner kan zo de beste paden voor je uitkiezen. Bij Komoot snappen ze ook wel dat jij liever over een mooie beukenlaan, dan langs de snelweg loopt. Kies je conditieniveau zodat Komoot goed in kan schatten hoe lang je over de afstand zal doen. Wil je een rondje lopen? Dan kies je voor de optie βheen en weerβ, zodat de software automatisch een circulaire route met zo weinig mogelijk overlap van de heen- en terugweg voor je samenstelt. Kies je startpunt en klik op de kaart op de plekken die je aan je route toe wilt voegen. Komoot update direct de tijd, afstand en hoogtemeters voor je. De rode bolletjes op de kaart zijn highlights die door andere gebruikers aangemaakt zijn. Deze punten helpen je om de mooiste route langs bezienswaardigheden uit te stippelen. Blijf punten toevoegen tot je een mooie route samengesteld hebt.
Informatie over de route
Komoot helpt je niet alleen hardlooproutes te maken, het vertelt je ook belangrijke informatie over je route. Je ziet in één oogopslag welke wegtypes en welke ondergronden je kunt verwachten. In de grafiek kun je zien waar deze ondergronden zich op de route bevinden. Ook kun je in de grafiek de hoogteverschillen bekijken. Vind je dat de route te veel over verharde paden loopt of teveel hoogtemeters heeft? Dan kun je hem aanpassen door punten te verslepen of nieuwe punten toe te voegen.
Hardlooproutes maken en opslaan
Ben je tevreden over de hardlooproute die je gemaakt hebt? Sla hem op en geef hem een passende naam. Je kunt vrienden uitnodigen voor je route, zodat zij deze ook direct in hun Komoot-profiel kunnen vinden. De route staat nu als geplande tour in je profiel. Je kunt hem nu zowel op je telefoon als op je computer bekijken. Heb je Komoot met je navigatie-apparaat gekoppeld? Dan kun je hem daarin na synchronisatie ook terugvinden. Download de tour als GPX-bestand als je hem op een niet compatibel apparaat wilt gebruiken.
Navigeren op je hardlooproute
Ben je klaar voor vertrek? Open de Komoot-app, kies de juiste route en ga van start. Heb je geen zin om tijdens het lopen op je telefoon te kijken? Zet de spraakinstructies aan. Onderweg kun je de route eenvoudig uitbreiden of inkorten, als je originele plan toch niet helemaal bevalt. Je kunt onderweg fotoβs maken om deze na het hardlopen aan je route toe te voegen.
Je route beschikbaar maken voor andere lopers
Heb je een fantastische route gelopen? Maak je route na het opslaan openbaar beschikbaar voor andere gebruikers. Je kunt fotoβs toevoegen en een kort verslagje schrijven. Deze opgeslagen route wordt vervolgens op de tijdlijn van je vrienden en in de zoekfunctie van Komoot getoond.
Kant-en-klare hardlooproutes
Heb je geen zin, tijd of inspiratie om je eigen hardlooproute uit te zetten? Ook dan biedt Komoot een oplossing. Op de discover-pagina voor hardlooproutes kun je bladeren door de routes die anderen gelopen hebben. Blader door de voorgestelde categorieΓ«n of zoek naar een route in de buurt van jouw gewenste startpunt. Filter de resultaten op loopduur en moeilijkheidsgraad. Sla de route van jouw keuze op in je profiel, strik je hardloop- of trailrunningschoenen vast, open de app en volg de route-instructies. Deze zoekfunctie werkt ook in het buitenland, zodat je van de kennis van locals gebruik kunt maken om de mooiste routes te vinden.
Wat kost Komoot?
Je kunt gratis hardlooproutes maken met Komoot. Navigeren met gebruik van data in de app is gratis. Wil je je route ook offline beschikbaar maken of naar je navigatie-apparaat kunnen exporteren? Dan koop je de kaart van de regio waarin je route begint. De eerste regiokaart is gratis en voor extra regioβs betaal je eenmalig vier euro per regio. Voor dertig euro krijg je offline toegang tot alle plekken ter wereld. Je kunt ook Premium lid worden, waarbij je dit wereldpakket gratis krijgt en van gespecialiseerde (wandel)kaarten, weerberichten en live tracking functie gebruik kunt maken.
Meer dan hardlooproutes maken
Heb je het hardlopen of trailrunnen wel uitgespeeld of ben je op zoek naar een andere activiteit? Dan is Komoot ook de perfecte app voor het maken en vinden van wandelroutes en fietsroutes.