Hoe je een Interrail trip plant voor treinreizen door Europa zonder zorgen

door

Als je er, net zoals ons, van droomt om met de trein door verschillende Europese steden te trekken, ben je waarschijnlijk bij Interrail aan het juiste adres. Het idee speelt al een tijd in je hoofd en je wilt graag een Interrail trip plannen. Maar hoe begin je daar nu aan? Het lijkt altijd makkelijker dan het uiteindelijk blijkt te zijn. Om je op weg te helpen met de eerste stappen van reizen door Europa met de trein, zijn hier enkele tips.

Stap voor stap een Interrail plannen

Hoewel vluchtprijzen in Europa soms ridicuul laag liggen, beoordelen veel Europeanen reizen met de trein toch als de beste manier om het continent te verkennen. Allereerst is het een stuk duurzamer dan reizen met het vliegtuig. Daarnaast is treinreizen de gemakkelijkste, comfortabelste en meest relaxerende manier om Europa te bezichtigen. Met een Interrail Pass kan je met de trein door 33 Europese landen reizen. Er zijn verschillende passen, afhankelijk van wat voor reis je van plan bent te doen. Dat bepalen is natuurlijk de eerste stap van het plannen.

Foto © Eurail B.V.

De Interrail Pass: welke pass past het beste bij mijn route?

Een verlanglijstje van steden in Europa die de moeite zijn om te bezoeken kan eindeloos zijn, maar een Interrail Trip kan een goede manier zijn om te starten. Na het noteren van een aantal steden en de periode die je wilt gebruiken om ze te bezoeken, kan je aan het plannen.  

Binnen de Interrail Pass zijn er veel verschillende opties. Of je nu drie dagen wilt reizen of drie maand, één land wilt bezoeken of 33, alles is mogelijk. De Interrail Trip Planner is daarbij een grote hulp: je voert je gewenste begin- en einddatum in en de stad waaruit je graag vertrekt, de andere steden die je wilt bezoeken. Daarna genereert Interrail de Pass die het beste aansluit bij jouw trip. De passen zijn dan rechtstreeks beschikbaar via de website van Interrail.

Daarna is het altijd nuttig om in de Rail Planner App van Interrail te checken of al je plannen wel haalbaar zijn. Misschien zijn er werken aan de spoorwegen in Slovenië of is de verbinding erg slecht of überhaupt niet mogelijk tussen Bulgarije en Servië. In die gevallen kan het interessant zijn om je plannen te herzien. De route hoeft natuurlijk niet volledig vast te liggen, maar een richtlijn hebben kan geen kwaad.

Foto © Eurail B.V.

Hoe kies je het juiste ticket?

Het kiezen van de juiste Interrail Pass is afhankelijk van je budget, leeftijd, de reisduur en de hoeveelheid bestemmingen die je wilt afvinken.

Kinderen jonger dan twaalf mogen gratis met Interrail mee. Jongeren tot 25 en 60-plussers mogen op hun beurt weer reizen aan verminderd tarief. Met een Global Pass reis je ongelimiteerd door de 33 deelnemende landen. Een One Country Pass is dan weer, zoals uit de naam al blijkt, geldig in één land.

Binnen die twee soorten Interrail Passes, is er dan nog de onderverdeling tussen de Flexi en de Continuous Pass. Als je graag elke dag van je reis onbeperkt wilt reizen, is de Continuous Pass het interessantste. Die beginnen vanaf vijftien dagen bij de Global Pass. De Flexi Passes zijn goedkoper, maar je bent gebonden aan een vast aantal reisdagen binnen een bepaalde periode, bijvoorbeeld vier reisdagen binnen één maand of vijftien dagen binnen twee maanden.

Na het aankopen van de Pass, kan je binnen het jaar op pad met de trein door Europa.

Interrail Passes zijn te koop via de website van Interrail, beginnend vanaf €185 euro.

Foto © Eurail B.V.

Kies ik voor een Pass in eerste of in tweede klas?

Een Interrail Pass kopen in eerste klas of tweede klas? Vooral voor reizigers die op het punt staan hun eerste avontuur in Europa te beginnen is het een veelgestelde vraag. Hoewel een budget natuurlijk een belangrijke factor blijft, moet je je ook een voorstelling maken van de treinervaring die je wilt. Hoe je eerder van rustig, of van gezellig? En welke periode van het jaar reis je? Al deze dingen spelen een rol in je keuze voor de juiste pas. Met de vragen in dit artikel kan je hopelijk verder met het kiezen.

Hoe maak je stoelreserveringen?

Interrail reserveringen zijn verplicht voor de meeste hogesnelheidstreinen en alle nachttreinen in Europa. Een zitplaatsreservering is een ticket dat je een plaats in een bepaalde trein verzekert, zelfs als het extreem druk is. Elk land is een beetje anders, dus kijk in de Rail Planner App of een reservering nodig is voor je reis of niet. Reserveringen zijn niet inbegrepen in je pas, dus je moet ze van tevoren regelen door een kleine vergoeding te betalen die afhangt van de trein en het type zitplaats dat je kiest. Als je meer over stoelreserveringen wilt weten, vind je die info hier terug.

interrail treinrondreis winter
Credits: Sam Depraetere

De verborgen kosten van een Interrail trip

Een Interrail Pass is een geweldige manier om met de trein door Europa te reizen aan een betaalbare prijs. Op het eerste gezicht lijkt interrailen de goedkoopste manier om een hele reeks steden te verkennen, maar er zijn een aantal verborgen kosten verbonden aan Interrail. Als je van plan bent vooral om in goedkopere gebieden of gebieden met minder treinverbindingen te reizen, zoals Oost-Europa, kan je soms geld besparen door af te zien van de Interrail Pass. Je kan dan gewoon losse treinkaartjes tussen de steden kopen. Maar in sommige gevallen is interrailen gewoon de eerste keuze dankzij het gebruiksgemak, ondanks de kosten. Wij ontdekten naast stoelreserveringen nog vier andere verborgen kosten waarmee je rekening moet houden voordat je een pas aanschaft. We zetten ze in dit artikel voor je op een rij.

Wat wordt jouw eerste Interrail route?

Als je nog wat inspiratie mankeert over de bestemming die je wilt aangaan tijdens je Interrail trip, zijn deze 5 mogelijke routes de juiste bron. Of je nu houdt van klassieke steden, Scandinavië, Oost-Europese hoofdsteden of de Balkan, in dit lijstje vind je zeker een aantal bestemmingen die bij jou passen.

boedapest parlementsgebouw
Credits: Sam Depraetere

De ultieme Interrail paklijst

Afhankelijk van de duur van de reis, heb natuurlijk je voldoende kleding en materiaal nodig. Wat je vooral moet onthouden, is dat je alles zelf moet dragen wanneer je je verplaatst en dat er op de meeste plekken wasmachines beschikbaar zijn. Of je nu één week gaat treinen, of zes weken, in principe blijft je paklijst voor interrailen exact hetzelfde. Om de 7 à 10 dagen kan je dan gebruik maken van de laundry service van je hotel of hostel, of een bezoekje brengen aan een lokale wassalon. Maar voordat je begint met pakken, is er al het eerste dilemma: kies ik voor een backpack of voor een koffer?

Een backpack is waarschijnlijk de ideale keuze voor interrailen of reizen voor langere periodes in het algemeen. Waarom? Stel je maar eens voor dat je je koffer vijf trappen op moet slepen. Of dat je hem door een modderplas moet sleuren ter grootte van een vijver. Of dat een wieltje afbreekt op een geplaveide weg tijdens de tweede week van je trip van zes weken. Het wordt puzzelen, maar met deze paklijst kan je binnenkort verder met het plannen van je trip.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is A.jpg
Foto © Sam Depraetere

Wat kan er mislopen tijdens een Interrail trip?

Het leven is niet perfect, en reizen met de trein door Europa is dat ook niet altijd. Op je volgende Interrail trip zal je zonder twijfel een hele hoop obstakels moeten overwinnen. Dat hebben wij zelf tijdens onze trip ook beseft. Maar voor elk probleem is er gelukkig een oplossing. Met deze obstakels en hoe wij ze overwonnen hebben, kan je diezelfde problemen mogelijk tijdens jouw reis sneller oplossen.

Credits: Jacques Bopp – Unsplash

Neem voor vertrek nog eens onze 15 essentiële Interrail tips door

Voor je dan effectief inpakt en aan het reizen gaat, is het nuttig om deze tips nog eens door te nemen. Dus sta je nu te popelen om je eerste Interrail trip te maken? Dat snappen we helemaal. Dat hadden wij een tijdje geleden ook. Het liefste pakten we meteen onze spullen en gingen we op pad. Maar toch was het wel slim om een stukje voorbereiding te doen. Het internet werd geraadpleegd voor adviezen en tips. Maar na het scannen van alle informatie, en het is er inderdaad veel, wisten we even niet meer hoe daadwerkelijk te beginnen. Daarom maken we het jou een stukje overzichtelijker met deze 15 tips.

interrail pass
Credits: Andy Pearce via Unsplash

Duurzaam levenEuropaReisverhalenTheOutdoors.nlTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel