5 redenen waarom je de Iguazú watervallen in Argentinië moet bezoeken

door

De Iguazú watervallen in Argentinië zijn veruit één van de mooiste watervallen die ik ooit heb gezien. De watervallen maken deel uit van het UNESCO werelderfgoed en staan op de lijst van de zeven natuur wereldwonderen. Iguazú watervallen is een must-visit als je in de buurt bent. De enorme watermuren trekken elk jaar miljoenen bezoekers, maar laat je zeker niet tegenhouden door dit aantal. Daar krijg je spijt van. Dit zijn voor mij de redenen om de Iguazú watervallen te bezoeken.

Ervaar moeder natuur als nooit tevoren

Tijdens onze backpack trip van 6 weken door Argentinië reisden we vooral door Patagonië. Een omgeving die vooral bekend staat om haar rauwheid, bergen, gletsjers en extreme weersomstandigheden. De Iguazú watervallen was voor ons daarom een uitstekende bestemming om de laatste paar dagen van ons reisprogramma mee te vullen. Juist omdat dit gebied zó anders is dan Patagonië, maakt het de ervaring nog rijker. En heel eerlijk, we waren ook wel toe aan wat warmere temperaturen.

#1 De watervallen van Iguazú zijn een natuurfenomeen uit de categorie zeldzaam

Een bezoek aan de Iguazú watervallen is bijna niet te omschrijven. Dit móet je gewoon meemaken. De watervallen zijn zo mooi dat ze je bijna het zwijgen opleggen. Overal stroomt het water op je af. Rotsblokken proberen het tij te keren, maar tevergeefs, het water komt en blijft maar komen. Met een hoogte van 80 meter en over een breedte van 2700 meter storten de watervallen met groot geweld neer in de Iguazú rivier, een zijtak van de Paraná rivier.

#2 Bekijk de watervallen van Iguazú vanuit Argentinië én Brazilië

Iguazú is gelegen op een drielandenpunt tussen de landen Argentinië, Brazilië en Paraguay. Je kunt de watervallen in het nationale park bezoeken vanuit Argentinië en Brazilië. Vanuit beide landen is het zeker de moeite waard en ik zou er per land dan ook echt een dag voor uittrekken. Wij zijn zelfs nog een extra halve dag teruggegaan, voordat onze bus naar Buenos Aires weer vertrok.

In Argentinië kun je de watervallen ervaren en voelen. Je komt echt dichtbij waardoor je je ontzettend nietig voelt in de waterwereld van moeder natuur. In Brazilië kun je er alleen maar naar kijken. Deze kant van het nationale park biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de watervallen van Iguazú.

#3 Wildlife spotten in het regenwoud

Iguazú National Park is een thuis voor honderden wilde dieren waaronder de capibara, reuzenmiereneter en de tapir. Bij een bezoek aan het subtropische regenwoud kom je gegarandeerd ook kapucijnaapjes tegen. De neusbeer is ook in grote aantallen vertegenwoordigd, maar ondanks hun schattige voorkomen kunnen ze gemeen en gewelddadig zijn in de buurt van voedsel, dus kijk voor hen uit. Als je geluk hebt spot je ook nog een kaaiman of een jaguar. Bij die laatste is het geluk maar net hoe je het bekijkt. Kijk ook af en toe even de lucht in en wie weet spot je een toekan of een aracari. Wij zagen ze geregeld tijdens ons bezoek aan Iguazú, net als veel kleurrijke vlinders.

#4 De indrukwekkendste waterval van Iguazú: Devil’s Throat

Devil’s Throat is een gigantische cirkelvormige waterval van 80 meter hoog en 90 meter breed aan de Argentijnse kant. Hier stijgt de mist op vanuit een enorm gat waarvan de bodem niet te zien is. Het geluid zwelt aan tot een oorverdovend gebulder als je aan de zijkant van de waterval achter een houten hekje over de rand kijkt. Het is alsof de wereld in dit gat verdwijnt. De waterval is ook wel bekend onder de naam Garganta del Diablo. Vergeet je regenjas niet!

#5 Pak je zwemkleding in en neem een duik bij de Salto Arrechea waterval

Heb je wat tijd over? Salto Arrechea is een 30 meter hoge waterval die buiten de gebaande paden van het park ligt. Volg Sedero Macuco en na een hike van ongeveer 5 kilometer bereik je je bestemming. Neem onderweg af en toe een momentje om naar de geluiden van de jungle te luisteren. Vanwege de relatieve rust van Sendero Macuco werd ons verteld dat het mogelijk was exotische dieren te zien in het subtropische regenwoud waar het pad doorheen kronkelde. De ochtend zou hiervoor waarschijnlijk de beste tijd zijn, maar één ding hielden we altijd in ons achterhoofd: de aanwezigheid van jaguars.

De waterval creëert een verfrissende poel waarin je even lekker kunt afkoelen. De aanwezige mensen waren op niet meer dan twee handen te tellen en het bezoek aan Salto Arrechea was een perfecte afsluiter voor een bezoek aan de Iguazú watervallen.

Hoe bezoek je de Iguazú watervallen?

De beste manier om naar Iguazú te reizen is afhankelijk waar je vandaan komt. In ons geval vlogen we met Aerolíneas Argentinas van El Calafate naar Buenos Aires, en van daaruit reisden we met een bus naar Puerto Iguazú waar we een hostel hadden geboekt. Op dat moment was dat de goedkoopste optie, maar je kunt ook direct naar Cataratas of Iguazú International Airport (Argentinië) of naar Aeroporto Internacional de Foz do Iguaçu (Brazilië) vliegen. Vanuit beiden vliegvelden liggen de watervallen binnen een straal van 20 km.

Om vanuit Puerto Iguazú bij de watervallen te komen kun je een bus nemen vanaf het busstation. De rit is kort en als je gelukt hebt bij de entree van het nationale park kun je de watervallen al binnen een uur bewonderen. Voor de rit naar het Braziliaanse gedeelte van Iguazú kun je iets meer tijd rekenen, omdat je de grens over gaat en er daarom een paspoortcontrole plaats vindt.

Foto: Linda Richter
Watervallen van Iguazú in Argentinië
HikingMidden- en Zuid-AmerikaNationale ParkenNatuurgebiedenNatuurverschijnselenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel