Met de trein naar het buitenland, Interrail uitdagingen en hoe je ze voorkomt

door

Met de trein naar het buitenland, een echt avontuur met soms ook de nodige verrassingen. Op je volgende Interrail trip zal je zonder twijfel een hele hoop uitdagingen moeten overwinnen. Dat heb ik zelf tijdens mijn trip ook ervaren. Maar voor de meeste uitdagingen is een oplossing, dus deze tips voor Interrail zetten we graag voor jou op een rij.

De mogelijke uitdagingen van reizen met de trein naar het buitenland

Of je nu een eerste keer op Interrail gaat in Europa, of uberhaupt voor het eerst met de trein gaat in Europa, er komen vaak uitdagingen bij kijken. Als je op deze zes onderstaande uitdagingen voorbereid bent, zal je trip een stuk makkelijker zijn.

#1 Geen perronvermelding in de Interrail app

Enorm grote treinstations zijn in Europa geen uitzondering en dat maakt dat het juiste perron vinden soms een uitdaging kan zijn. Stations zoals Berlijn Hauptbahnhof zijn net ministeden met horecazaken, boetiekjes, lockers, douches en vaak onder de grond ook nog metro- of tramsporen. Iets wat ook weer goed van pas kan komen op een lange reis natuurlijk. Hoe zorg je ervoor dat je op het juiste perron staat?

De grootste uitdagingen van de Interrail Rail Planner app zijn dat de correcte sporen niet beschikbaar zijn in de routeplanning en vertragingen niet worden weergegeven. Daarvoor moet je dus de website van de nationale spoorwegen gebruiken, of ruim op tijd richting station gaan om de borden en panelen te checken. In de meeste Europese stations hangen verlichte panelen in de hoofdingang waar je je perron, vertrekuur en bestemmingen kan vinden. Echt de weg kwijt? Vragen bij het loket kan natuurlijk nooit kwaad.

Met de trein naar het buitenland
Foto credits: Barthelemy via Unsplash

#2 Denk je er aan dat drie nachten in een hostel niet gelijk is aan drie dagen op je bestemming?

Hoewel het in het begin van je reis misschien je doel zal zijn om zo veel mogelijk bestemmingen te bezoeken, is het realistisch gezien waarschijnlijk slim om overal net iets langer te blijven. Bij snel veranderen van stad kan je het gevoel krijgen dat je enkel op de trein gezeten hebt tijdens het interrailen door Europa. Natuurlijk is het eerder de bedoeling om ook te genieten van je reis. Denk er dus aan om jezelf bij het plannen van je reis overal genoeg tijd te gunnen om alle bestemmingen van je avontuur grondig te verkennen. Je aankomst dag is vaak ook een treindag, dus wil je in alle rust de stad verkennen, plan dan wat extra nachten tussen de ’treindagen’ door.

#3 Met de trein naar het buitenland, hoe steek je de grens over?

Binnen de Schengenzone krijg je bij het overgaan van landsgrenzen amper te maken met grenscontroles. Maar als je gaat interrailen in Europa, bestaat de kans dat je naar of een land reist dat daar geen lid van is.  Als dat het geval is, en je reist van een land buiten de Schengenzone naar één erbuiten, kan het zijn dat de trein wordt gestopt. Dan komen de conducteur en de grenspolitie je paspoort controleren. Tijdens een treinreis over grenzen kan het zijn dat er meerdere controles zijn, dus hou je paspoort altijd bij de hand. Hoewel dit misschien de minst uitdagende is van de Interrail uitdagingen, is je paspoort bij de hand hebben altijd belangrijk.

interrail uitdagingen
Foto credits: Tom Morbey via Unsplash

#4 Wat moet ik doen als ik mijn trein mis?

In Nederland kun je gewoon iedere trein pakken die je wilt zolang je een ticket hebt. Met de trein naar het buitenland reserveer je vaak een stoel voor een specifieke trein. Maar wat als je nou je trein mist door bijvoorbeeld een overstap? Als je tijdens je treinreis een overstap hebt, is het belangrijk om minstens 20-tal minuten overstaptijd te voorzien. In de Rail Planner app kan je tussen de filters de minimumhoeveelheid overstaptijd selecteren. Zelfs wanneer je voldoende tijd hebt om over te stappen, kunnen er vertragingen zijn waardoor je alsnog te laat komt. Ook in die situatie kan je snel schakelen en nieuwe opties zoeken in de routeplanning. Wanneer je een stoelreservering had, moet je ook een nieuwe stoel reserveren en de kosten daarvoor opnieuw betalen. Kom je er niet uit? Vraag dan hulp bij het loket op het station.

#5 Wat moet ik doen als ik mijn plannen plots wil veranderen?

Als je net zoals ik een planner bent op vlak van reizen en graag alles op voorhand voorbereidt, moet je dat voor een reis met de trein naar het buitenland misschien iets meer loslaten. Hoewel treinen minder vaak vertraagd of afgelast worden dan een vliegtuig, kan het nog steeds gebeuren. Als je in dat geval een digitale Interrail Pass op zak hebt is het geen tijd voor paniek. Je schakelt je huidige rit opnieuw uit, en stelt een nieuwe optie in.

Soms maakt spontaniteit een reis juist leuk en avontuurlijk. Het is handig om je hostel of hotel al op voorhand te boeken, maar tegenwoordig doe je dat al met 3 klikken. Daardoor wordt last minute en flexibel boeken nog veel makkelijker. Als je op een bestemming nog enkele dagen langer wil blijven door een leuke omgeving of leuke mensen, kan dat altijd. Het gemak van Interrail is dat je je reisschema zonder enige moeite kan aanpassen. Ben je een spontane reiziger en wil je je accommodatie niet op voorhand boeken? Reis dan in het laagseizoen als je je overnachtingskosten laag wilt houden en boek op zijn minst jouw accommodatie voordat je in je volgende stad arriveert.

Foto credits: Anastasia Nelen via Unsplash

#6 Wat gebeurt er als je geen reservatie hebt op een lange reis in een bomvolle spitstrein?

Een stoelreservering zorgt er zoals het woord zegt voor dat je van de start tot het einde van je treinreis een zitplaats hebt. Heerlijk als je een lange rit voor de boeg hebt en een fijn boek wilt lezen of wat wilt werken. Zonder riskeer je dat je meerdere keren van plek moet wisselen, omdat alle stoelen al door andere passagiers gereserveerd werden. Door een paar euro uit te geven voor een stoelreservering bespaar je achteraf een hele hoop moeite. En is het toch druk en heb je geen stoel? Dan word het een tijdje staan of neerploffen op je backpack.

TheOutdoors.nlTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel