Nazcalijnen, alles over de lijnen en het mysterie in Peru

door

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Peru zijn de Nazcalijnen, ook wel bekend als de Nazca Lines. Het natuurlijke kunstwerk wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht. De Nazcalijnen zijn bijzondere natuurverschijnselen, midden in de woestijn zijn grote geometrische tekeningen zichtbaar. Het is nog niet bekend hoe die precies tot stand zijn gekomen. We geven je meer informatie over de Nazcalijnen, vertellen het verhaal achter de lijnen, de grootte van de vormen, de soorten vormen en we geven aan hoe je ze kunt verkennen. Zo kom je meer over de Nazcalijnen te weten. 

Waar liggen de Nazcalijnen

De Nazcalijnen vind je in Nazca, een provincie in de woestijn. In het zuidwesten van Peru, tussen de steden Nazca en Palpa om precies te zijn. Aangezien de Nazcalijnen op een hoogvlakte in de woestijn liggen, is het er erg droog en warm. Van neerslag is daar geen sprake. Het waait er ook amper. De meeste lijnen vind je op een vlakte. Er zijn er slechts een paar tegen een helling of kleine heuvel gemaakt. De lijnen blijven een bijzonder fenomeen. Ze staan dan ook niet voor niets sinds 1994 officieel op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Nazcalijnen spin

Het verhaal achter de Nazcalijnen

Door het gebrek aan neerslag en wind, zijn de lijnen in de loop van de tijd goed bewaard gebleven. Naar schatting zijn de Nazcalijnen tussen 200 voor christus en 900 na christus gevormd. Men denkt dat dat door Nazca en Paraca indianen is gedaan. Voor het eerst werden ze ontdekt in 1547, door een ontdekkingsreiziger. 

Pas vele jaren later werden de lijnen verder onderzocht. Door onder andere archeologen en wiskundigen. Er werd naar verklaringen voor de lijnen gezocht. Na het doen van opgravingen werden er oude landbouwproducten en dieren gevonden. Er werd ook gedacht dat de lijnen fungeren als afvoerkanalen, voor het weinige regenwater dat er jaarlijks valt. De lijnen zijn er waarschijnlijk door een ploeg methode gekomen. Daarnaast wordt er ook gedacht dat de lijnen voor religieuze uitingen staan. 

Verschillende theorieën dus, toch blijft het niet helemaal zeker hoe de lijnen er precies zijn gekomen. En wie dat heeft gedaan. Er is geometrische kennis voor nodig om de lijnen aan te leggen. Het blijft een raadsel. Daarom worden de lijnen ook wel het mysterie van Peru genoemd.

Nazcalijnen aap

Grote geometrische vormen

De Nazcalijnen bestaan uit tientallen geogliefen: tekeningen, vormen, lijnen en figuren. Het zijn er enorm veel, waardoor ze een groot gebied innemen. Ze liggen verspreid over een gebied van in totaal 520 a 800 vierkante kilometer. Ook het formaat van de Nazcalijnen kan erg groot zijn. Er zijn vormen van wel 275 meter lang. Kan je het jezelf voorstellen dat iemand dat ruim 2000 jaar geleden heeft gemaakt, zonder het van bovenaf te kunnen zien?

Allerlei soorten figuren

De Nazcalijnen stellen allerlei soorten figuren voor. Met rechte lijnen en spiralen komen de herkenbare vormen tot stand. Zo zie je vooral veel vormen dieren. Vanaf hoogte zie je onder andere een spin, een slak, lama’s, een orka, een kat, een hagedis, een slang, een hond, een leguaan en een aap. Maar ook vogels als een pelikaan, condor, meeuw, papegaai en kolibri. 

Naast de dieren staan er ook meanders, bloemen, een spiraal, een boom, handen en doolhoven afgebeeld. Alles bij elkaar opgeteld zouden de Nazcalijnen uit wel 800 verschillende tekeningen bestaan. 

Recent zijn er nog nieuwe vormen ontdekt. Vooral op de heuvels zijn de tekeningen minder goed bewaard gebleven, wellicht komt dat door de afbrokkelende stenen. Met speciale camera’s kunnen de beelden beter worden gezien en worden hersteld.

De Nazcalijnen verkennen

De Nazcalijnen kun je het best bewonderen vanuit de lucht. Daarom kiezen veel mensen ervoor om met een vliegtuigje over de Nazcalijnen heen te vliegen. Die vliegtuig tours worden in de omgeving veel georganiseerd. 

Daarnaast zijn er uitkijktorens gemaakt waarmee je een goed beeld kunt krijgen van de vormen en figuren. Er worden ook excursies en wandelingen naar de heuvels georganiseerd om de Nazcalijnen te zien. Vanaf hoogte kun je de lijnen dus het best verkennen.

Geld sparen of goed te betalen?

Een vlucht naar Peru of Zuid-Amerika boeken kost natuurlijk altijd redelijk wat geld. Als je daar vervolgens rondtrekt, zijn de prijzen er goed te doen. Een half uurtje over de natuurverschijnselen vliegen kost je ongeveer € 100 – € 150. Een relatief netjes bedrag voor zo’n waanzinnige ervaring. Toch iets te duur, misschien kan je je geluk beproeven bij een van de online casino’s in Nederland.

Midden- en Zuid-AmerikaNatuurverschijnselenPeruTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel