Review: de Leatherman Free K4 is een perfect allround zakmes

door

Multitools en zakmessen, we zijn er gek op. En na het testen van diverse Leatherman multitools, zoals de Signal, Skeletool en de Free T4, is het nu tijd voor de Free K4. Deze multitool is wellicht net iets anders dan je gewend bent, want hij mist de misschien wel iconische tang. Leatherman zelf noemt het de meest geavanceerde multitool, al zou je ook kunnen zeggen dat het het meest geavanceerde zakmes is. Dat laten we in het midden. Maar hoe is de Leatherman Free K4 en is het iets voor jou? Lees dan verder.

Dit is de Leatherman Free K4 en zijn familie

De Leatherman Free K4 hoort – je raadt het al – tot de Free-collectie. Deze collectie bestaat uit acht verschillende multitools: T2, T4, K2, K4, P2 en P4. Dat zijn er zes, horen we je denken. Dat klopt, want er bestaan ook nog de K4X en de K2X, die gebaseerd zijn op de K4 en K2 modellen, maar dan met kartelmes. Deze Free-collectie is ontworpen door Leatherman en helemaal opnieuw gedefineerd op basis van de feedback van alle gebruikers sinds dag één. De uitkomst daarvan was een volledig nieuw ‘platform’ die in de Free-collectie wordt gebruikt.

Leatherman Free K4 ingeklapt

Leatherman Free K4: alles in een handomdraai

Bijzonder aan de Free-collectie is dat alle tools gebruikt kan worden met één hand. Je kan dus – ook met een handschoen aan – alle gereedschappen in een letterlijke handomdraai gebruiken. Even een tang, mes of andere tool uitklappen, terwijl je met jouw andere hand nog iets vasthoudt is nog nooit zo makkelijk geweest. En misschien iets nog wel belangrijkers: met de Leatherman Free K4 kan je alle tools uitklappen zonder het gebruik hoeven te maken van handgreepjes of kleine gleuven in de tools. De kapotte en pijnlijke nagels zijn dus écht verleden tijd.

Leatherman Free K4 uitklappen

De letterlijke aantrekkingskracht

De revolutionaire eigenschappen aan de Free-collectie is dat deze multitools een erg groot gebruiksgemak hebben. Dat klinkt misschien wat vaag, maar in de Free-collectie wordt gebruik gemaakt van magneten. Dit zorgt ervoor dat de tools makkelijker in-en-uitklappen, omdat er vrijwel geen wrijving meer tussen de onderdelen is. En dat zorgt ervoor dat de tools makkelijker in- en uitklappen, maar ook dat de slijtage aanzienlijk wordt verminderd. Een Leatherman Free K4 is dus ook echt gemaakt voor het leven.

Het verschil tussen de Free K4 en K2

Er bestaat in de Leatherman Free K-collectie een K2 en een K4. Over de X-variant hebben we het al even gehad, dus die laten we nu buiten beschouwing. Los van de prijs – € 119,95 voor de K2 en € 129,95 voor de K4 – bestaat er eigenlijk maar een klein verschil. Dat is namelijk de schaar die wel bij de Leatherman Free K4 inbegrepen zit. Dus mocht je die niet nodig hebben, dan heb je voldoende aan de K2. De K4 is door de schaar uiteraard ook iets zwaarder 155,9 gram versus 138,9 gram. Een ander verschil is dat de K2 in drie kleuren (Slate, Navy en Evergreen) verkrijgbaar is, terwijl de K4 alleen in de kleur Slate te koop is.

Is de Leatherman Free K4 iets voor mij?

Een multitool of zakmes koop je in allerlei vormen en maten. De ene multitool is de andere niet, want meestal zijn ze afgestemd op een bepaald soort gebruik. En dat geldt ook voor de Leatherman Free K4. Als je echt op zoek bent naar een multitool met heel veel tools en waarde hecht aan een tang, dan kan je beter naar een andere Leatherman kijken. Mocht je juist op zoek zijn naar een zakmes-plus, dan is de Free-collectie echt iets voor jou. Je koopt de Free-collectie op de website van Leatherman.

LeathermanReviewsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel