Wat whisky en outdoor met elkaar te maken hebben

door

Stel je voor: je bent in Schotland, Noorwegen of een ander natuurrijk land aan het avonturieren langs de wilde kust. Na een lange wandeling kom je half verregend terug bij je kamp. Waar kijk jij het meeste naar uit? Voor mij is het antwoord duidelijk: een kampvuur en een glas whisky. Voor velen heeft whisky een bepaalde symboliek. Dat is niet alleen zo voor de consument, maar ook voor de producent. Talisker whisky nam ons een weekend mee naar Helgoland, in de Noordzee bij Duitsland, om meer te leren over hun whisky en wat belangrijk voor hen als merk is. Een leerzaam weekend, waarover ik graag mijn inzichten met je deel.

Helgoland

Made by the sea

Talisker is een krachtige, rokerige single malt whisky met een zilte nasmaak. Hun identiteit ontlenen ze sterk aan hun historie. Sinds jaar en dag is de distillerij gelegen aan de zee, in een van de mooiste schotse gebieden, the Isle of Skye. De smaak van hun whisky is dan ook erg verbonden aan de ruige natuur van zowel het eiland als de zee waar deze aan grenst. ‘Made by the sea‘ is dan ook een toepasselijk slogan van het merk. Daarnaast zijn er drie pijlers ontstaan waarop Talisker haar whisky bouwt: Wilderness, Indulgence en Adventure. Tijdens het weekend in Helgoland werd ons dan ook duidelijk dat alle drie deze onderwerpen sterk voor Talisker wegen en dat je ze ook goed kunt koppelen aan mooie outdoor avonturen.

Wilderness op zee

Vanuit Cuxhaven vertrekken we met Tallship Artemis richting Helgoland. De zeilboten worden graag gebruikt met het oog op duurzaamheid, maar het mag gezegd worden dat het een geweldige manier van reizen is. Tijdens dit stuk reizen passeren we kelpbos. Kelp is een soort zeewier, dat grote potentie heeft om CO2 op te slaan. Veel is echter nog onduidelijk over de werking van dit proces en hoe we deze bossen goed kunnen beschermen. Ook voor de kust van Schotland is een groot kelpbos. Talisker werkt samen met Parley om onderzoek te financieren, maar ook om deze bossen te beschermen. Zo werken Talisker en Parley beiden aan een toekomst waar de wildernis beschermd blijft. We schreven al eerder over hun gezamenlijke campagne ‘Rewild our seas‘, waarin we meer leerden over waarom we ons met z’n allen moeten inzetten voor het behoud van de oceanen.

Adventure aan land

Eenmaal op Helgoland aangekomen kijken we onze ogen uit. Helgoland bestaat uit twee eilanden. Het kleinere eiland is duinachtig en dikwijls komen hier zeehonden op het strand. Het grotere eiland heeft een zeer ruige kustlijn met donker rood gesteente. Beide eilanden huizen veel zeldzame vogels en zijn dus goed geschikt voor de volgelspotters onder ons. Tussen de twee eilanden gaat een ferry waar je makkelijk kaartjes voor kan kopen. Vanaf de ferry kan je het hele eiland rondlopen in ruim een uur en genieten van de mooie natuur.

Helgoland

Indulgence voor de innerlijke mens

Maar natuurlijk kan de indulgence niet missen op dit mooie weekend. Aan het einde van de wandeling worden we op Norstrand opgewacht. Hier krijgen we een proeverij van verscheidene varianten van Talisker. Allemaal heerlijk! Ook krijgen we oesters voorgeschoteld met een vinaigrette op basis van whisky. De rokerige nasmaak van Talisker gaat geweldig samen met de scherpe zoute smaak van de oesters. Eenmaal terug in ons tenten basecamp krijgen we een stoomcursus whisky sours maken. We moeten jullie waarschuwen, want deze cocktails zijn verraderlijk verslavend en je bestelt snel een tweede.

Conclusie

Na dit weekend kunnen we met zekerheid zeggen dat Talisker whisky top is. Niet alleen is de smaak top maar ook is er aandacht voor de wildernis van Skye en het preserveren van de kwetsbare natuur in de zee.

ReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel