Foto door Blue Ox Studio

De uitstoot van je vliegreis compenseren: is dat mogelijk? | Duurzame Donderdag

door

Inmiddels weten we allemaal wel dat vliegen slecht is voor het milieu. Maar toch willen we graag de wereld zien. Dus om je geweten te sussen, ontstaat al snel de vraag: is het mogelijk om je vliegreis te compenseren, en zo niet… Hoe schadelijk is het nu precies? In dit artikel zien we hoe groot ons schuldgevoel echt moet zijn als we vliegen.

CO2 compensatie compenseert niet

Laten we beginnen met een harde waarheid. Je kan je schuldgevoel afkopen met de compensatie die vliegtuigmaatschappijen bieden, al is dit als een emmer water op een bosbrand gooien. Er wordt vast iets goeds gedaan met je geld, maar voor die vijftig cent plant de vliegtuigmaatschappij geen 240 bomen. En ja, dat zou toch weleens nodig kunnen zijn om je vliegreis te compenseren.

Hoeveel stoot je dan uit met een vliegreis?

Hoeveel stoot je nu precies uit? We geven je een voorbeeld. Volgens de climate neutral group stoot je tijdens een retour Amsterdam – Bali gemiddeld 4,8 ton CO2 uit per persoon. Leuk, maar wat houdt dat in? Nou, om dit te compenseren moet je per persoon 240 bomen planten. Tenzij je een enorme verborgen tuin hebt, wordt dit vrij moeilijk.

Een andere vergelijking waarmee Bart Crezee van de Correspondent ons uit het veld slaat: “een keer met het hele gezin naar New York zorgt voor bijna evenveel uitstoot als een heel jaar een huishouden draaiend houden.”

Hiermee hebben we dan eigenlijk heel snel ons antwoord: een weekje de verwarming wat lager of zelfs minimalistisch de rest van je vakantie doorbrengen, zal niet helpen om je vliegreis te compenseren.

Veld met bomen nodig om je vliegreis te compenseren qua uitstoot?

Moeten we dan maar niet meer vliegen?

De suggestie om dan maar niet meer te vliegen, stoot veel mensen tegen de borst. Het is dan ook geen oplossing voor het probleem, mede omdat we door alleen maar niet meer te vliegen ook niet de planeet zullen reden. NAast CO2 uitstoot compenseren, zijn er ook nog andere manieren om je vliegreis in ieder geval minder belastend voor het milieu te maken, die vertellen we je hier.  

“Duurzaam” houdt in dat we iets oneindig kunnen blijven doen zonder dat de omgeving er schade van ondervindt. Dat is met de manier waarop we nu vliegen niet het geval. Vliegreizen dragen enorm bij aan het vernietigen van de aarde, maar zelfs met radicale oplossingen als vliegtuigen helemaal schrappen, komen we er niet. Zoals David Attenborough uitlegt in zijn boek A life on our planet, is het van belang dat we alles doen, maar met mate.

Geïnteresseerd in een hoopgevende oplossing voor de deprimerende gedachte van onder andere de impact van jouw vliegreis? Het boek is een absolute aanrader. Geen zin om te lezen? Geen probleem, de documentaire staat op Netflix. David Attenborough geeft hiermee zowel een ode aan onze aarde als een noodkreet om haar te redden, en ja: dat is nog mogelijk. Zelfs als we zo nu en dan vliegen.

Vliegreis compenseren beter voor de wereld?
Foto door Valentin Antonucci

Andere manieren om je reis duurzaam te maken

Hoe je het ook wendt of keert, vliegen is behoorlijk belastend voor het milieu. Het goede nieuws: als jij eens vliegt zijn er nog enorm veel andere manieren om wel te helpen en te zorgen dat we niet steeds meer rampen als gevolg van klimaatverandering zien. Zelfs tijdens je reis kan je al dingen doen om hieraan bij te dragen. Met deze tips zorg je dat jij zo duurzaam mogelijk reist.

Alle kleine beetjes helpen en je hoeft je niet slecht te voelen als je ooit eens wil vliegen. Toch is het altijd goed om in je achterhoofd te houden dat het niet genoeg is als we allemaal “een beetje beter” leven. De wereld heeft de tijd niet om langzaam en beetje bij beetje veranderingen te maken. Zoals we er nu voor staan is die voor het einde van de eeuw onleefbaar. Doe met die informatie wat je wil. Weet ook dat dat zeker niet alleen met vliegen te maken heeft, maar dat we op alle vlakken na moeten denken. Het is niet aan een enkeling om eens een vliegreis te schrappen of te compenseren, het is aan ons allemaal om na te denken en maatregelen te nemen.

Duurzaam levenTheOutdoors.nlVervoer

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel