Credits: C. Ducruet

50 jaar Val Thorens, een gouden jubileum met een uniek verhaal

door


Van wintersportdorp waar niemand op zat te wachten tot zeven keer uitgeroepen tot Beste skiresort ter wereld. We hebben het hier over Val Thorens, ofwel ‘Val Tho’ in de liefkozende volksmond. Het hoogst gelegen wintersportdorp van Frankrijk (2.300 meter) en zelfs van Europa. Persoonlijk is het een van mijn favoriete wintersportlocaties, omdat ik er vele mooie vakanties heb doorgebracht. Mijn mooiste herinneringen komen vooral voort uit de combinatie tussen kilometers lange pistes, moderne liften, goed eten en nog betere feesten. Mijn vriendinnen en ik noemen het niet voor niets ‘Val Tho Paradise‘. Dit jaar bestaat Val Thorens 50 jaar. Een mooi moment om stil te staan bij het verleden en de opening van het nieuwe hart van het dorp, Le Board.

Credits: Setam

Val Tho, een wintersportdorp met een unieke vibe

Ik weet nog goed de eerste keer dat ik in Val Thorens kwam. Het was meivakantie en ik ging op wintersport met mijn ouders. We hadden niets geboekt, want we wilden last minute bekijken waar de sneeuwcondities en het weer goed waren. We konden een dag eerder vertrekken, waardoor we op vrijdag al aankwamen in plaats van de wisseldag op zaterdag. Het was die vrijdag heerlijk rustig op de weg naar boven en vol goede moed kwamen we in Val Tho aan. Al snel bleek dat we blij mochten zijn met het enige nog beschikbare appartement in het hele dorp. De dag erna zouden er duizenden Nederlanders arriveren in het skigebied, want het was Dutch Week. Dat hebben we geweten. Op een goede manier. Wat een week, wat een vibe! Zoiets heb ik nooit meer ergens anders meegemaakt. Zelfs mijn ouders hebben het er nog steeds over.

Festi Val Tho
Festi Val Tho | Credits: C. Ducruet

Het dorp dat niemand wilde

En dan te bedenken dat in het begin niemand zat te wachten op Val Thorens. 50 jaar geleden, toen de plannen werden ontwikkeld voor dit resort, wilde niemand de bouw ervan financieren, erin wonen of erin werken. Het was te hoog, te ver, te koud, te winderig en te riskant. Een soort stenen, grijs, boomloos maanlandschap, waar nog geen plukje groen leven te vinden was. Toch werden de eerste gebouwen al uit de grond gestampt, terwijl ondertussen de overheid met elkaar overhoop lag over het wel of niet ontwikkelen van het dorp. Daarnaast verklaarde de wetenschap ook nog eens dat het leven op deze hoogte niet goed voor de gezondheid zou zijn. Banken trokken zich terug, maar gelukkig waren er een aantal pioniers die het avontuur in Val Tho wel aandurfden.

Credits: Setam

Hoe het allemaal begon

De visionaire ondernemer Pierre Schnebelen was de man die initieel op het idee kwam om in Val Thorens gebouwen en skiliften te bouwen. Hij ontwierp een dorp met een centraal focuspunt van waaruit de je de drie sectoren van het grote skigebied kunt bereiken: 3 Vallées-sector (Péclet en Plein sud), Grand Fond (Moraine en Grand Fond) en de Caron- Boismint-sector. Op die manier kwam het hooggebergte binnen handbereik, terwijl alles met elkaar verbonden was. Geweldige plannen, maar de uitvoering bleek lastiger dan gedacht. Een sterk gevoel voor avontuur en ondernemen, plus een saamhorigheid en doorzettingsvermogen waar je ‘U’ tegen zegt, bleek nodig om te overleven voor de eerste bewoners van het dorp. Toch zijn dat de mensen die het dorp gemaakt hebben en een uniek ‘United‘ DNA hebben gegeven.

Val Tho by night vanuit Caron lift
Credits: T.Loubere

50 jaar later

En daar zijn we dan, 50 jaar verder. De toekomst bleek rooskleurig en de mentaliteit die er vanaf het allereerste begin was, is er nog steeds. Val Tho is uitgegroeid tot een van de populairste wintersportbestemmingen in de Alpen. Je kunt er skiën van eind november tot en met begin mei, de sneeuw is er altijd perfect en de pistes vol met genietende vakantiegangers. Het dorp leeft en bruist, 24/7, het hele wintersportseizoen lang. Het is een ander gevoel dan in andere wintersportdorpen. Het is een soort bubbel. Een opzichzelfstaande wereld, waar je deel van uitmaakt als je er bent. En dat voel je. Ook als gast. Een heerlijke vibe.

Het nieuwe hart van Val Thorens

Inmiddels is Val Thorens niet alleen een wintersportdorp, maar ook een interessante bestemming in andere seizoenen. Dat hebben we zelf ondervonden tijdens ons bezoek aan Val Thorens in de zomer van 2021. Ook is er een fietsroute ontwikkeld, genaamd La Via 3 Vallées, die sinds dit jaar de dorpen Courchevel, Méribel, Les Menuires en Val Thorens met elkaar verbindt. En, als klap op de vuurpijl, opent deze winter het nieuwe sportieve en culturele centrum van Val Tho: Le Board. De naam is gebaseerd op het karakteristieke dak in de vorm van een snowboard, maar uiteindelijk gaat het om de binnenkant. Le Board wordt het nieuwe hart van het dorp, dat bewoners en bezoekers, business and leisure, inspanning en ontspanning met elkaar verbindt. Ik kan niet wachten om weer af te reizen naar mijn ‘Val Tho Paradise‘.

Le Board

Ondertussen meer inspiratie opdoen over Val Tho?

We hebben een hoop fijne artikelen voor je in de aanbieden:

Meer info en inspiratie vind je op de website van Val Thorens.

AlpenBergenEuropaFrankrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel