Met een camper reizen brengt je dicht bij de natuur

5 essentials om off-grid te kunnen reizen in een camper

door

Met een zelfgebouwde camper de natuur in trekken – wie wil dat nou niet? Door prachtige foto’s (#vanlife) en het herontdekken van Europa kom je tegenwoordig overal zelfgebouwde campers tegen. En als je voor een aantal dagen de natuur in wilt trekken, is het wel handig dat je je geen zorgen hoeft te maken of je dan je telefoon of camera nog op kan laden. Maar wat heb je eigenlijk nodig om een camper te bouwen die volledig off-grid kan reizen? Huisopwielen.com, het platform voor iedereen die zelf een camper wilt bouwen, zet daarom vijf zaken voor jullie op een rijtje.

Off-grid reizen met je camper

#1: Off-grid reizen door zonnepanelen en de zon

De beste en meest milieuvriendelijke manier om op reis energie op te vangen is door middel van de zon. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden en heb je voor zo’n 100 euro al een zonnepaneel op je dak. Zonnepanelen zorgen voor een gevoel van onafhankelijkheid, omdat je soms wel weken de natuur in kan trekken en nog steeds je laptop op kan laden. Daarnaast word je ook bewuster van je energieverbruik: op bewolkte dagen moet je misschien net wat zuiniger aan doen. Een mooi bijkomend voordeel. 

Met zonnepanelen geldt: hoe meer zon en hoe hoger de zon staat, hoe hoger de opbrengst. Maar ook in de schaduw werken ze. Mocht je in de winter op pad willen, dan leveren de zonnepanelen een stuk minder op. De zon is namelijk minder fel en staat lager. Daarnaast speelt het klimaat ook een rol. In Nederland heb je gemiddeld jaarlijks ongeveer vier uur zon, in Portugal haal je wel acht uur zon per dag. Mocht je dus lang off-grid willen reizen: follow the sun

#2 Installeer een goede accu en een laadregelaar in je camper

Als de zon begint te schijnen, dan heb je in de camper ook een plek nodig om al die zonne-energie op te slaan. Dit doe je in de huishoudaccu. Waar een gewone auto of bus een accu nodig heeft om te kunnen starten en je radio op te draaien (de startaccu), heeft een camper ook een tweede accu (de huishoudaccu). Dit is een accu die zorgt dat bijvoorbeeld je koelbox koud blijft en je lampen in het leefgedeelte werken terwijl je ergens geparkeerd staat. 

Maar het zou te mooi zijn als je de zonnepanelen gelijk op je accu kon aansluiten. Hiervoor heb je een extra apparaatje nodig: de laadregelaar. Deze laadregelaar zorgt er eigenlijk voor dat de stroom die binnenkomt van de zonnepanelen netjes wordt opgeslagen in de huishoudaccu. Een must dus als je de zonne-energie wilt opslaan. 

Reizen met camper

#3 Gebruik de dynamo en een scheidingsrelais

Een andere belangrijk onderdeel als je off-grid wilt reizen, is om gebruik maken van de dynamo van je accu in combinatie met een scheidingsrelais. Waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord, maar het is niet heel ingewikkeld. Elke auto heeft standaard een dynamo ingebouwd. Deze dynamo zorgt ervoor dat je gewone accu (de startaccu) geladen wordt tijdens het rijden. Daarom kan je iedere keer dat je rijdt, zaken als je radio blijven gebruiken. Als de startaccu niet op de een of andere manier bijgeladen wordt, dan houdt dit ook een keertje op (net zoals je telefoon leeg raakt bij gebruik). 

Maar zodra je een tijdje rijdt en de dynamo de startaccu weer vol heeft geladen, dan wordt hij ook niet meer bijgeladen. Net zoals je telefoon bij 100% stopt met laden. Door middel van een scheidingsrelais kan je het overschot aan energie opslaan in je huishoudaccu. Zo zorgt de dynamo er dus voor dat je huishoudaccu oplaadt tijdens het rijden. Zeker op bewolkte dagen super handig. 

#4 Plaats een watertank in je camper

Als je onderweg bent, heb je vroeg of laat een keer water nodig om te koken of te drinken. Veel off-grid campers bouwen dus een watertank in de camper, vaak vanaf ongeveer 70 liter inhoud. 

Als je voorzichtig omgaat met water en niet teveel verspilt, kan je hier soms wel een week mee vooruit. Het is ook slim om een waterfilter in te bouwen tussen de watertank en de kraan, zodat je zeker weet dat het water schoon is. Let er daarnaast op dat het water niet te lang stil staat (laat af en toe de kraan even lopen), want stilstaand water kan een bron van bacteriën worden. 

Mocht je tank leeg raken, dan hebben sommige supermarkten in Europa een plek waar je de watertank weer kan vullen. In bepaalde landen, zoals Italië, heb je ook veel openbare waterpunten waar je gratis je watertank bij kunt vullen. Er zijn verschillende kampeer apps waar je dit soort plekken makkelijk kan vinden, zoals bijvoorbeeld Park4night. 

#5 De gasinstallatie om te koken en verwarmen

Als laatste is het aan te raden om (op een veilige manier) een gasinstallatie te installeren in je camper. Gas is een eenvoudige en goedkope manier om bijvoorbeeld op te koken. Je kan daarnaast vaak weken of maanden vooruit met een gasfles. Je kan een mobiel kookstel gebruiken (net zoals bij kamperen) of je bouwt een gasinstallatie in je camper. Veel zelfbouw campers kiezen voor het tweede. 

Koken in off-grid camper

Hopelijk hebben deze vijf tips je geïnspireerd over het off-grid camper leven. Meer weten over campers en hoe je ze bouwt? Kijk dan eens op huisopwielen.com

InspiratieKamperenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.