9 tips voor bergbeklimmen

door

Bergbeklimmen en Alpinisme is eigenlijk niets anders dan het beklimmen van bergen. Vaak bestaan hogere bergen uit rotsen, gletsjers, sneeuw en ijs. Het is dus niet altijd eenvoudig om de top te bereiken tijdens bergbeklimmen. Maar als je eenmaal het ruige terrein hebt bedwongen, word je meestal getrakteerd op een fenomenaal uitzicht en een heerlijk voldaan gevoel. Ondanks dat slecht weer niet bestaat, maar slechte kleding wel, is het geen garantie dat je de top van de berg haalt in je dure en zeer technische outfit.

9 tips voor bergbeklimmen

Een goede outfit is belangrijk, want je hebt te maken met een zeer divers terrein. Zo wil je natuurlijk niet een broek waar je zo uitscheurt of schoenen die niet de juiste categorie hebben. Eveneens kan het weer in no-time omslaan en moet je kleding hebben waar je op kan vertrouwen. Niets is zo vervelend als een nat pak halen als je hoog op een berg staat. Naast kleding is het nog veel belangrijker om jezelf te kunnen redden en te weten wat je moet doen in een noodgeval. Weet daarnaast wat je aan kan en zorg ervoor dat je conditie op peil is. Om jou zo goed mogelijk voorbereid op pad te laten gaan, geven we je 9 tips voor bergbeklimmen.

bergbeklimmen hiken

1. Voorbereiding van het bergbeklimmen

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je jezelf goed inleest in jouw bergbeklimming. Naar welk land ga je en moet je daar bijvoorbeeld nog een visum of inentingen voor regelen? Maar kijk ook zeker naar het klimaat en welk weer je kan verwachten. Ook de route uitstippelen is cruciaal. Zorg er dus voor dat je de juiste kaarten, apps en gidsen hebt, voordat je naar jouw bestemming gaat. Als je eenmaal op jou bestemming bent, licht jezelf dan nog goed voor bij de plaatselijke VVV. Plan eventuele alternatieven in, mocht het weer omslaan of je voor andere verrassingen komt te staan. En laat altijd je naam achter in het huttenboek en vertel je familie waar je bent en wanneer.

2. Bergbeklimmen doe je gezond en fit

Bergbeklimmen is alleen te doen als je gezond en fit bent. Een goede conditie zorgt ervoor dat je meer plezier hebt en je niet voor uithoudingsverrassingen komt te staan. Het is dus ontzettend belangrijk om goed te trainen voordat je een berg gaat beklimmen, maar ook zeker om voldoende te acclimatiseren terwijl je een klim maakt. Ga dus nooit zomaar ineens tรฉ hoog en tรฉ ver.

3. Zelfkennis

Weet van je kennis en kunde en ga niet zomaar veel verder je limiet opzoeken. Daarmee hou je het veilig en word je stukje bij beetje steeds beter. Weet eveneens waar je sterke en minder sterke punten liggen en maak dat kenbaar aan je groep. Ga ook zeker niet zomaar alleen bergbeklimmen.

4. Hou rekening met elkaar en de natuur

Het klinkt misschien als een open deur, maar als je van de natuur wil genieten, moet je er ook iets voor terug doen. Leave no trace is key in dit geval. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met je mede-bergbeklimmers. De tocht is uiteraard pas een succes als iedereen er plezier aan heeft. Hou iedereen dus ook altijd goed in de gaten en doe geen dingen waarvan je weet dat het te moeilijk is voor iemand. Zorg na de tocht altijd voor een korte reflectie. Waar ging het goed, of juist niet. En vooral, hoe doe je het de volgende keer anders?

5. Hou je energie op peil

Met bergbeklimmen en vrijwel alle outdooractiviteiten verbruik je veel energie. En dankzij het zweten, het buiten zijn, de hoogte en de vaak drogere lucht, verlies je veel vocht. Zorg daarom ook altijd voor voldoende eten en drinken. Liever iets teveel, dan te weinig. Het is misschien meer sjouwen, maar je weet in de bergen nooit voor welke verrassingen komt te staan. Mocht je drinken uit een fles niet echt fijn vinden, neem dan een waterzak en drink geregeld kleine slokjes. Ga je op een echt serieuze expeditie, denk dan eens aan ORS of isotoon water om je vitamines, mineralen en zoutgehaltes op peil te houden. Zorg naast het drinken, dat je voldoende rust en pauze neemt. Eet altijd voldoende, zodat je je concentratie en fitheid kan behouden.

6. Zwaarte van de route

Bergbeklimmen kan alle kanten op qua niveau. Er spelen ontzettend veel factoren mee die de zwaarte bepalen. Denk aan bijvoorbeeld de afstand, terrein, hoogtemeters, markeringen en het stijgen al lopend of klimmend. Zorg dus voor een goede voorbereiding en vertrek bijtijds.

7. Weer en wind

Rain is for the lazy people”, zeggen de gidsen bij de Kilimanjaro. Over het algemeen komen de buien in de middag, maar zorg er altijd voor dat je het weerbericht kent. Vroeg beginnen is over het algemeen de beste keuze, maar ondanks dat kan het weer in rap tempo omslaan. Weet wat je moet doen bij onweer in de bergen en zorg ervoor dat je altijd voldoende en de juiste kleding bij je hebt. In de zomer kan het erg warm zijn, maar op de top erg winderig en koud. Let daarnaast op de seizoenen. Na de winter smelt de sneeuw en ijs erg snel. Let dus op lawines, puinverschuivingen en snel stromende wateren.

bergbeklimmen gletsjer

8. Gear

Zorg ervoor dat je altijd je gear en je paklijst goed hebt gecheckt. Een EHBO-set is essentieel. Maar denk daarnaast aan een kaart, opgeladen telefoon, powerbank, hoofdlamp, lakenzak voor in de hutten, juiste categorie zonnebril, zonnebrandcreme, eten, drinken en extra kleding. Daarnaast pas je je uitrusting aan op basis van het weer, de omstandigheden, de tocht en de zwaarte.

9. Touwen

Weet wanneer je aan touw moet gaan รฉn welke touwtechnieken je moet toepassen. Op een gletsjer wil je namelijk niet dat iedereen mee wordt gesleurd. Zorg dan voor goede zekeringen en remknopen. Het is eveneens belangrijk dat als je gaat bergbeklimmen, dat iedereen de prusikknoop kent. Deze reddingsknoop is van levensbelang bij bijvoorbeeld een spleetberging. Hou je touwtechnieken bij en oefen ze ook als je thuis bent.

bergbeklimmen touwen

BergenKlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.