Photo by Bryan Turner on Unsplash

Waar is een gouden medaille nu écht van gemaakt?

door

De Olympische Spelen 2022 in Beijing zitten er alweer op. En wij als Nederlanders hebben onszelf maar weer even mooi op de kaart van het wintersporten gezet. Wij hebben maar liefst 17 medailles weten binnen te slepen. Of beter gezegd binnen geschaatst, want daarin zijn we ook deze keer weer flink in de prijzen gevallen. Maar waarvan is die mooie gouden medaille dan van gemaakt? Want mocht dit puur goud zijn, dan hebben we flink wat kapitaal erbij gekregen. Dat zou toch niet…

Proud of gold

Dat we meer dan trots zijn op onze medaille toppers hoeven we je niet te vertellen. We hebben ons wederom weer bewezen dat we op de schaatsbaan niet ‘dat kleine landje in Europa zijn’. Onder al die blije koppies hangt dan ook een schitterend en welverdiende gouden medaille. Maar is deze gouden medaille wel zo goud als dat hij lijkt te zijn of zit er een addertje onder het gras?

Photo by Florian Schmetz on Unsplash

Gouden medaille iets minder rooskleurig

Helaas, die schitterende gouden plak is niet helemaal van goud gemaakt. Kijkend naar het kostenplaatje zou dit ook een erg duur grapje worden. Mocht de gouden medaille wel volledig van goud gemaakt zijn, dan zou dit ongeveer 19.500 euro kosten. Ligt natuurlijk wel aan de goudprijs van dat moment, maar we kunnen er zeker niet omheen dat dit al een flink bedrag is. Mocht dit het geval zijn, zouden er denk ik veel meer sporters een topsport-droom hebben.

Soort van tweede maar dan met een bonus

Voor de gouden Olympische plakwinnaars onder ons, geen zorgen, jullie hebben wel degelijk goud om jullie nek hangen. Alleen is dit maar zo’n één procent. De rest van de medaille bestaat voor al uit zilver en een heel klein beetje koper. Dit komt omdat goud 80x duurder is dan zilver op dit moment. Opzicht maakt dat de keuze om zilver te gebruiken natuurlijk wel een stuk logischer. Terugkijkend naar de geschiedenis hadden de sporters uit 1912 het beter bekeken. Dat was namelijk de laatste keer dat de gouden medailles ook echt goud waren. Tijdmachine pakken dan maar?

Gouden medaille
Photo by Aditya Joshi on Unsplash

De rituele rondom een gouden medaille

Gefeliciteerd, je bent eerste geworden! Zodra je je geweldige sportprestatie hebt gevierd wordt er een officieel erepodium gehouden. Hier wordt begonnen met degene die brons heeft gewonnen. Daarna krijg de nummer twee de zilveren medaille en er wordt afgesloten met de gouden medaille. Nadat deze is uitgereikt wordt het volkslied van dat land afgespeeld. Ondertussen worden de vlaggen van de winnaars gehesen. 

Weetje: De allereerste gouden medaille die Nederland gewonnen heeft was er eentje uit het roeien. Dit was op de Olympische spelen in Parijs in 1900. 

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.