Foto: Pexels

Alarmering bij een noodgeval in Europa doe je op deze manier

door

Je hoopt het natuurlijk niet als je een bergvakantie hebt gepland, maar onderweg kan er altijd iets misgaan. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ is een enorme cliché. Toch geldt het in dit geval ook echt. Op het moment dat het fout gaat, heb je geen tijd om het internet af te struinen hoe je een alarmering bij een noodgeval uitvoert. De vraag is sowieso al of je verbinding met internet kan maken in het gebied waar je bent. Begin daarom goed voorbereid aan je trip en kom nooit voor verrassingen te staan.

Alarmering bij een noodgeval in Europa doe je op deze manier

Om te beginnen is het niet verstandig om alleen op bergvakantie te gaan. Als je dit wel doet, laat het thuisfront dan in ieder geval weten welke trip je gaat maken. Daarnaast doe je er goed aan om in je telefoon ‘ICE’ bij de telefoonnummers van je naaste contacten te zetten. Deze afkorting, die staat voor ‘In Case of Emergency’, zal ervoor zorgen dat hulpverleners weten wie zij moeten contacteren als je dit zelf niet meer kan.

In Europa

Als jij je in Europa bevindt en er is een incident of ongeval waar je externe hulp bij nodig hebt, kan je het beste het algemene Europese noodnummer ‘112’ te bellen. De Rijksoverheid heeft daarvoor een lijst opgesteld van alle landen die dit nummer hanteren. Je legt hierdoor direct contact met reddingsdiensten als ambulance, politie en brandweer. Zelfs als je telefoon geblokkeerd is kan je het algemene nummer bereiken. Mocht je geen ontvangst hebben kan het helpen om je telefoon uit en aan te zetten. Je toetst vervolgens niet de pincode van jouw mobiel in, maar direct ‘112’. Hier is geen SIM-kaart voor nodig, aangezien jouw telefoon het sterkste netwerk zoekt. Geen resultaat? Ga dan indien mogelijk op zoek naar een locatie met zicht op het dal. Grote kans dat je telefoon hier wel een netwerk gevonden krijgt.

Het alpiene noodsignaal

Als alarmering bij een noodgeval met je telefoon niet werkt, kan je altijd nog het alpiene noodsignaal uitvoeren. Het is zowel mogelijk om dit signaal uit voeren door geluid te maken of een visuele uitvoering met bijvoorbeeld een zaklamp. Je geeft hierbij binnen een minuut zes keer een signaal. Vervolgens wacht je een minuut en herhaal je het signaal opnieuw zes keer in een minuut. Om antwoord te geven maak je drie keer in een minuut het signaal. Ook hier wacht je vervolgens een minuut.

Indien reddingsdiensten je in zicht hebben, maak je met jouw armen de vorm van de letter ‘Y’. Op die manier weten de diensten dat je hulp nodig hebt en dat ze kunnen landen met een helikopter.

alarmering bij een noodgeval
Foto: Tim Dennert
EuropaTheOutdoors.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.