Alhambra; lopen door een prachtig stukje Moorse geschiedenis

door


Er zijn genoeg redenen om eens af te reizen naar de zuiden van Spanje. Denk aan prachtige zeeën en zandstranden, het Engelse Gibraltar, de wereldberoemde hike Caminito del Rey, schilderachtige witte dorpjes, de fantastische Sierra Nevada en steden als Sevilla, Malaga en Granada. In die laatste stad vind je misschien wel dé must see van heel Spanje: Alhambra. Het Moorse paleis en alles dat erbij hoort zijn zo indrukwekkend mooi, dat je de hordes toeristen om je heen zomaar voor lief neemt.

Alhambra is een wereldwonder

Vertaald uit het Arabisch betekent Alhambra ‘rood paleis’. Toch is Alhambra veel meer dan een rood paleis. Er zijn inderdaad roodbruine stenen gebruikt voor de buitenmuren van het paleis. Maar de binnenkant is kleurrijk, gedetailleerd en vooral ontzettend indrukwekkend. De muren, zuilen, plafonds, deuren, ramen, etc. zijn tot in de puntjes bewerkt. Iedere vierkante centimeter straalt passie en vakmanschap uit. Kunst en pure rijkdom, dat is Alhambra. Om deze redenen, willen velen Alhambra maar al te graag onderbrengen in de lijst van wereldwonderen. Dat is nog niet gelukt, maar dat maakt het paleis niet minder indrukwekkend.

Alhambra

Wil je Alhambra bezoeken, dan koop je tickets voor het Nasrid paleis. (Zorg dat je ruim van tevoren reserveert!) Maar je bezoekt zoveel meer dan alleen het paleis. Alleen al de tuinen zijn zo mooi en groot dat je er uren doorheen kunt lopen en van kunt genieten. Ook zijn er allerlei bijgebouwen, zoals een zomerverblijf en een groot fort. Zorg dus dat je ruim de tijd uittrekt om het gehele complex te bekijken. Je bent al snel drie uur lang aan het genieten van al het pracht en praal.

Het ontstaan van Alhambra

In de 8e eeuw vielen de Moren Spanje binnen en stichtten de stad Granada, gelegen aan de rand van de Sierra Nevada. Dit hield een aantal eeuwen stand, totdat de Christenen in de 13e eeuw de overhand kregen in Spanje. Granada werd de hoofdstad van het kleine deel Moors Spanje dat overbleef. Grote bloei volgde en de stad werd het middelpunt van cultuur, kunst en wetenschap. Dit was ook het moment dat de meest glorieuze tijd van Alhambra startte. Dat gebeurde met de komst van de eerste koning van de Nasrid dynastie, Mohammed ben Al-Hamar. Met zijn komst werd de koninklijke residentie in het Alhambra gevestigd.

Opbouw, afbreuk en restauratie

Onder het bewind van Mohammed ben Al-Hamar werden niet alleen de Keep (Torre del Homenaje) en de Wachttoren (Torre de la Vela) gebouwd. Ook werd het oude gedeelte van het Alcazaba versterkt, werd water gekanaliseerd, afzettingen gebouwd en er werd gestart met de bouw van het paleis en de wallen. Die laatste twee elementen werden verder ontwikkeld tijdens de bewindvoering van Mohammed II en Mohammed III. Toch zijn Yusef I en Mohammed V degenen die de meeste constructies realiseerden die we tegenwoordig in het Alhambra bewonderen. Helaas heeft Alhambra in de tijd tussen toen en nu nog heel wat te verduren gehad. In de eeuwen die volgden zijn delen gesloopt, opgeblazen en verlaten. Pas in de 19e eeuw is gestart met restauratie en conservering. Dat proces wordt gelukkig nog steeds in stand gehouden, zodat wij kunnen genieten van al het pracht en praal dat de Moren naar Alhambra hebben gebracht.

AlhambraAlhambraAlhambraAlhambra

EuropaSpanjeTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.