Ontdek de drie natuurreservaten in de Amazone van Peru

door

Het komt dichterbij. Reizen en weer kunnen ontdekken. De bagage niet alleen gevuld met spullen, maar ook boordevol energie en enthousiasme. Maar we moeten nog héél eventjes wachten. Om dat wachten wat invulling te geven, kan je natuurlijk alvast beginnen met plannen van je volgende trip. Mocht de Amazone in het Zuid-Amerikaanse Peru nu op je lijstje staan, lees dan vooral even verder. Ook als Peru of de Amazone niet op je lijstje staat, want dan komt die er zeker op. Het land heeft namelijk zoveel natuurlijk moois te bieden. Wij vertellen je meer over de natuurreservaten in Peru.

De drie natuurreservaten in de Amazone van Peru

Wist je dat bijna 60% van Peru wordt bedekt door de Amazone? Nee, wij ook niet. Maar dit maakt Peru perfect om te genieten van een groot aanbod in de outdoor, zoals nachtelijke wandelingen, hikes en vogel spotten.  

Pacaya Samiria Nationaal Reservaat

We beginnen in het noorden van het land, in het midden van de Amazone van Peru. Hier ligt de Loreto regio. In deze regio ligt het op één na grootste beschermde natuurreservaat: het Pacaya Samiria Nationaal Reservaat. Deze wordt ook wel de ‘spiegeljungle’ genoemd. De omgeving is vooral nat, omdat dit vochtige tropische regenwoud grotendeels van het jaar onder water staat. Maar dat zorgt er daardoor wel voor dat er een unieke biologische diversiteit is.

Er is veel te doen in dit park. Misschien wel één van de meest speciale activiteiten is het spotten van de roze en grijze dolfijnen. En dat niet alleen. Ook El Dorado Laguna, oftewel het hart van het reservaat, is zeker de moeite waard. Hier vind je de hoogste concentratie aan fauna en de meest schitterende zonsondergangen. Daarbij zit het gebied vol met verhalen en informatie over de bewoners van deze plek. Leer de eeuwenoude gemeenschappen en hun manier van leven kennen.

De temperatuur in deze regio kan tussen minimaal 21℃ en maximaal 38℃ zijn. Zorg dat je dus goed voorbereid bent voordat je hiernaartoe gaat. Het is belangrijk dat je kleding (en jijzelf) afgestemd zijn op de omstandigheden. Denk aan lichte kleding, waterdichte jas of een regenponcho.  

Tambopata Nationaal Reservaat

We gaan een stukje door richting het zuiden, door de Peruaanse jungle. In de regio Madre de Dios vind je het juweel van de Amazone: het Tambopata Nationaal Reservaat. Deze plek is ideaal voor natuurliefhebbers! Je wordt omringd door de mooiste kleuren en geluiden. Eén van de hoogtepunten aan deze plek is Lake Sanoval. Het 127 hectare grote meer is het huis van ontelbare verschillende vogelsoorten en waterdieren. Zoogdieren, vogels, reptielen en vlinders. Je vind het hier allemaal. Per boot krijg je de mogelijkheid om dit gebied van dichtbij te zien. Wie weet zie jij de jagende rivierwolven.

Meestal wordt het in het Tambopata Nationaal Reservaat minstens 17℃. Het maximum van dit gebied zit rond de 39℃. Houd dus ook hierbij weer rekening met wat je meeneemt en aandoet. Zonnebrandcrème en een shirt met lange mouwen zijn in ieder geval een aanrader. Daarbij raadt Peru je ook aan om je te laten inenten tegen gele koorts.  

Manú Nationaal Park

Dichtbij het Tambopata natuurgebied, tussen de regio’s Cusco en Madre de Dios ligt het Manú Nationaal Park. Even weg van de drukte in de steden, hier kan je optimaal tot rust komen. Het is één van de UNESCO werelderfgoederen, door haar enorme diversiteit aan flora en fauna. Er zitten zo’n 1000 vogelsoorten en rond de 200 verschillende zoogdieren. Je bent dus wel even bezig om alles te spotten.

In dit natuurgebied wonen ook diverse etnische groepen. Ongeveer 50.000 inwoners, verdeeld over ongeveer dertig gemeenschappen. Zij blijven het liefst zo traditioneel leven. Deze tradities zijn gebaseerd op een natuurlijke levensstijl.

Het klimaat hier is te vergelijken met die van Tambopata. Minimaal is het hier 17℃ met een maximum van 39℃. Ook hier wordt er aangeraden om je te laten inenten tegen gele koorts. En zorg dat er in je koffer in ieder geval een hoed en lichte kleren zitten.

Midden- en Zuid-AmerikaNatuurgebiedenPeruTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.