Banff Mountain Film Festival 2023, geniet van de beste outdoorfilms

door

Tijdens het Banff Mountain Film Festival worden ieder jaar de állerbeste bergfilms genomineerd en getoond. Het wereldwijde festival gaat weer op tournee en komt ook op verschillende steden in Nederland langs. Zo kan jij jouw adventure hart ophalen. In één avond maak je namelijk een reis rond de aardbol met alle shortfilms die je gaat zien. Van de Balkan tot Canada en van de besneeuwde bergen tot helderblauwe cenotes in Mexico. Deze outdoor films vertellen allemaal een bijzonder verhaal. Hieronder vertellen wij waar de genomineerde films van dit jaar over gaan, en mogen wij als kers op de taart ook tickets weggeven.

Alvast een voorproefje

Benieuwd welke films er dit jaar genomineerd zijn? In deze trailer krijg je alvast een visueel voorproefje.

Geniet een avondje van de bergen zonder ver te reizen

Van 27 maart 2023 t/m 2 april 2023 bezoek je in Nederland diverse theaters voor een avond uit met de beste outdoor video’s van dit jaar. Weten wat je kunt verwachten? Dit zijn de films die dit jaar worden getoond:

Creation theory

Zoals de naam het al zegt gaat deze film over creativiteit in de breedste zin van het woord. Waar komt creativiteit vandaan en kun je deze spark ook aanwakkeren door op outdoor avontuur te gaan? Drie atleten en een muzikant zoeken het uit in deze film, dus genieten van avontuurlijke snowboard- en surfbeelden wordt het zeker.

Banff mountain film festival
Foto credits: Ben Sturgulewski

Balkan Express

Een grote liefde voor avontuur en outdoor, en nog grotere dromen. Één probleem, een minuscuul budget. Max Kroneck en Jochen Mesle laten in deze film zien dat een klein budget je niet tegen kan houden van een groot avontuur. Met een enkeltje vanuit hun thuishaven gaan ze op reis naar Thessaloniki, Griekenland. Vanuit daar begint het echte doel, een fietstocht terug naar huis. En niet zomaar een fietstocht, deze freeriders hebben ook hun ski’s meegenomen om ook gelijk wat spectaculaire afdalingen mee te pakken. 2.500 kilometer door de wildste bergen van Europa, gefilmd door twee avonturiers kan maar één ding betekenen: spectaculaire beelden ten top.

Banff mountain film festival
Foto credits: Max Kroneck

Colors of Mexico

Colors of Mexico, kort maar krachtig. In deze vier minuten durende film ga je op mountainbike avontuur met Kilian Bron. Een Franse mountainbiker die dit keer op fietstour gaat in Mexico. Van de hoofdstad Mexixo City naar de hoogste actieve vulkaan Popocatépetl en weer terug in vier weken. Ben je een mountainbike fanaat? Dan gaat jouw hart zeker sneller kloppen van deze tocht.

Foto credits: ‘Colors of Mexico’

Continuum

Acht fietsritten in acht locaties, samengebracht in één perfecte edit. Flow in een belangrijke term voor atleten, wanneer alles precies klopt, lukt en alle bewegingen als een dans in elkaar smelten. In Continuu, laat professioneel fietser Brett Rheeder precies dit zien. Het ultieme gevoel van flow. Bijzonder aan deze film is deze edit, waarin alle ritten die Brett heeft gefilmd en gereden heeft samensmelten in nog een een flow. Hierdoor lijkt het alsof het één continue rit is.

Foto credits: Robb Thompson Photo

To the Hills & Back

De natuur verandert door klimaatverandering. Mensen worden door hun nieuwste gear steeds zelfverzekerder. Afdalingen moeten hoger, steiler en nóg gevaarlijker. Maar hoe veilig is het eigenlijk nog en hebben mensen niet hun respect voor de bergen verloren? In To the hills & back zoekt filmmaker en mountain rescuer Bradford White met zijn dochter een antwoord op deze vragen. Uit hun eigen ervaring met lawines vertellen ze een aangrijpend verhaal waar iedere bergliefhebber zeker wat van kan leren.

Foto credits: To the Hills and Back

Reel rock: Cenote

Deep water solo, voor de één een absolute nachtmerrie, voor Adolfo juist een aanlokkelijke droom. De helderblauwe en mystieke cenotes van Mexico staan bekend voor hun bijzondere sfeer en kleurenspel met licht. De ondergrondse grotten zijn bijzonder populair voor zwemmers en duikers. Tijdens het zwemmen in deze grotten heeft Alfonso zijn liefde voor het deep water solo-en ontdekt zonder ook maar te weten dat dit ook een bestaande sport is. Van de sneeuw in ‘To the hills & back’ naar het warme Mexico met zijn helderblauwe cenotes. Adolfo Trujillo, een local uit Yucatán ontdekt in deze film de prachtige lijmstenen ‘grotten’ en klimroutes van Mexico.

Foto credits: Reed Rickert

Kaarten winnen voor het Banff Mountain Film Festival?

En hebben we je al enthousiast gemaakt? Leuk nieuws, want we mogen namelijk kaarten weggeven. Wil jij kans maken op tickets? Houd onze Facebook- en Instapagina binnenkort in de gaten en wie weet ben jij de gelukkige die naar de Banff Tour 2023 gaat. Wil je nu meer weten over de films of zelf tickets aanschaffen? Check de website van Banff Tour 2023.

EntertainmentTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel