Foto: Asoggetti - Unsplash

Warm, warmer, warmst. Check deze tips voor bergsporten in de hitte

door

Het is warm, en het wordt de komende jaren alleen maar warmer. Zei iemand global warming? We willen natuurlijk met zijn allen wel blijven sporten. Maar hoe kan je lekker blijven sporten bij extreme temperaturen? Klinkt simpel toch, water drinken? Maar het is helaas niet zo simpel als dat het lijkt. Sporten, en zeker bergsporten, kan heel erg gevaarlijk zijn bij hoge temperaturen. Wij gaan je vandaag uitleggen hoe jij lekker kan blijven bergsporten in de hitte, zonder dat je al te veel met hoge temperaturen hoeft te worstelen.

Bergsporten in de hitte

Een potje voetbal, stukje roeien of een rondje hardlopen zijn op zeeniveau al eigenlijk niet te doen als het 35 graden is. Laat staan als je een sport op een hoogte van 1.600 meter uitoefent. De lucht is hier een stuk ijler, wat het allemaal nog een stuk zwaarder maakt. Elke sporter heeft last van prestatieverlies als hij of zij gaat sporten bij hoge temperaturen, dat is normaal. Maar, met de juiste voeding en hydratering kan jij jouw prestaties toch lekker op pijl houden.

Foto: Kalen Emsley

Simpel lichaam

Ons lichaam werkt eigenlijk super makkelijk. De enige doelstellingen zijn in principe zuurstof rond blijven pompen en op 37 graden celcius blijven zitten. Het lichaam doet er echt alles aan om op 37 graden te blijven, daarom gaan we zweten als we het warm krijgen. Dit is manier om het lichaam af te koelen. Super nice dat we afkoelen, maar met dat zweet gaan er ook kostbare mineralen, zouten en voedingstoffen verloren. Deze zijn essentieel voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren, zeker bij bergsporten in de hitte!

Voorkom uitdroging

Dit is een van de meestvoorkomende vormen van gevaar als we sporten bij hoge temperaturen. Uitdroging kan enorm gevaarlijk zijn, we kunnen er uiteindelijk aan overlijden. Uitdroging is in principe en verstoorde balans van vocht inname en vocht verlies. Als je twee procent van je lichaamsgewicht verliest, is er al sprake van uitdroging. Verlies je vijf procent van je lichaamsgewicht? Dan heb je te maken met een prestatievermindering van maar liefst dertig procent. Bij een persoon van zeventig kilo is dat grofweg anderhalve kilo aan vocht. Wil je een keer meten of jij wel genoeg drinkt tijdens het sporten? Ga dan vooraf en achteraf even op de weegschaal staan, zo kan jij zelf uitrekenen of je genoeg drinkt.

Mineralen

Elektrolyten zijn enorm belangrijk voor jouw lichaam. Laat je niet van de wijs brengen door alle sportdranken. Enkel en alleen zouten zijn hierbij belangrijk. Een laag  zoutgehalte is de boosdoener van kramp en vermoeidheid. Dit kan gevaarlijk zijn, want als dit in een gevorderd stadium komt, zorgt het voor braken en hoofdpijn. Isotone sportdranken zijn de sleutel tot succes. Laat het AA’tje dus staan en ga voor pure isotonen. Daarnaast moet je tegen je buikgevoel in gaan en bijvoorbeeld op zijn tijd een zakje chips eten. Zo zorg je ervoor dat jouw zoutgehalte op pijl blijft tijdens bergsporten in de hitte.

 

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.