Credits: Ivan Ragozin - Unsplash

Blauwe zones: wat zijn het en waar vind je ze?

door

Misschien heb je weleens van blauwe zones gehoord. Hiermee bedoelen we niet de parkeerzones in Nederland, maar de vijf gebieden in de wereld waar mensen uitzonderlijk lang leven. Op verschillende plekken in de wereld vind je deze blauwe zones waar de lokale inwoners een specifieke levensstijl hanteren, opvallend gezond zijn en relatief oud worden. Benieuwd naar wat deze zones precies inhouden en waar je ze vindt? Je leest het hieronder.

Wat zijn blauwe zones?

Met blauwe zones bedoelen we de vijf afgebakende gebieden in de wereld waar de lokale bevolking een specifieke levensstijl hanteert en op een bepaalde manier samenleeft. De reden waarom hier zo veel belangstelling voor is, is het feit dat men er aanzienlijk langer leeft dan op andere plekken in de wereld. Maar waar vind je deze gezonde, blauwe zones precies? Wanneer je een blauwe zone wil bezoeken moet je naar Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica), Okinawa (Japan) of Sardinië (Italië).

Okinawa, een prefectuur in Japan.
Credits: Vladimir Haltakov – Unsplash

Wat zijn de kenmerken van de blauwe zones?

Natuurlijk zijn de blauwe zones niet willekeurig aangewezen. Naast het feit dat de lokale bevolking er opvallend oud wordt, zijn er nog een aantal andere kenmerken waar je deze bijzondere gebieden aan kunt herkennen. Allereerst houdt men zich er aan een specifiek dieet. Zo eten ze vooral plantaardig voedsel dat ze zelf verbouwen. Naast noten, peulvruchten, volle granen, fruit en groenten, eet de lokale bevolking ook vis en vlees. Dit doen ze echter wel in kleine hoeveelheden.

Naast een gezond dieet, bewegen mensen in de blauwe zones ook regelmatig. Dit doen ze niet door naar de sportschool te gaan, maar bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of in de tuin te werken. Deze beweging zorgt er mede voor dat de stresslevels in de blauwe zones relatief laag zijn. Ook zorgt men er voor een goed slaappatroon. Een nachtrust van zeven tot negen uur slaap is er de standaard. Als laatste hecht de lokale bevolking veel waarde aan sociale contacten. Zowel familie als vrienden zijn erg belangrijk. Men zorgt er dan ook voor dat aan deze sociale contacten voldoende tijd en energie wordt besteed. Al deze aspecten zorgen ervoor dat de locals in de blauwe zones niet alleen bovengemiddeld gezond zijn, maar over het algemeen ook nog eens zeer gelukkig.

Nicoya in Costa Rica, één van de blauwe zones.
Credits: Nat Fernández – Unsplash

De vijf blauwe zones: waar vind je ze?

We hebben al even kort benoemd waar de blauwe zones te vinden zijn. Per zone gaan we nog wat dieper in op de samenleving, want uiteraard is deze niet overal hetzelfde.

De blauwe zones aangegeven op de wereldkaart.

Loma Linda, Californië

In Loma Linda leven de gelovigen, genaamd ‘Adventisten’. De mensen uit deze gemeenschap leven gemiddeld maar liefst tien jaar langer dan de gemiddelde Amerikaan. Wat ook opvalt, is dat de Adventisten zeer actief blijven, ook als ze ouder worden. Ze blijven dan ook langer werken. Hun dieet is gebaseerd op de Bijbel, waardoor men voornamelijk peulvruchten, noten en groene bladgroenten eet. Adventisten rusten van vrijdagavond tot en met zaterdagavond. Al met al hebben ze een goede balans gevonden tussen privé en werk.

Ikaria, Griekenland

Het Griekse eiland Ikaria is te vinden in de Egeïsche Zee. Ook hier leven mensen gemiddeld tien jaar langer dan het overgrote deel van de mensen. Op het eiland komt 50% minder hartziekten, 20% minder kanker en bijna geen dementie voor. De Ikarianen volgen een dieet dat gebaseerd is op de mediterrane keuken. Dit betekent veel olijfolie, aardappelen, bonen, volle granen, groenten en fruit. Ook neemt men elke dag een pauze waarin wordt ontspannen. Een dutje in de middag verlaagt het stresshormoon, wat uiteindelijk resulteert in een kleinere kans op hartziekten.

Nicoya, Costa Rica

Ook het schiereiland Nicoya in Costa Rica behoort tot de blauwe zones. In de Nicoyaanse cultuur zijn het geloof en familie heel belangrijk. Ook hecht men er veel waarde aan ‘plan de vida‘, wat ‘reden om te leven’ betekent. Dit zorgt er mede voor dat de bevolking er een positieve kijk op het leven heeft en ook op oudere leeftijd nog actief is. Op Nicoya eten de locals weinig of zelfs helemaal geen bewerkte voedingsmiddelen. Het dieet bestaat voor een groot deel uit tropische vruchten vol antioxidanten.

Het eiland Ikaria in Griekenland.
Credits: ilias Tsapaliaris – Unsplash

Okinawa, Japan

In een andere blauwe zone, Okinawa in Japan, leven de vrouwen het langst. De Okinawaanse levensstijl bevat onder andere de traditie van het vormen van een ‘moai’. Een moai is een sociaal netwerk waarin mensen elkaar zowel emotioneel als financieel steunen wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt een gevoel van veiligheid gecreëerd en stress verminderd. De Okinawanen weten namelijk op die manier dat er altijd iemand voor hen klaarstaat.

Ook een oud Confuciaans mantra speelt een belangrijke rol in de Okinawaanse levensstijl. Het mantra luidt ‘Hara Hachi Bu’ en wordt voor de maaltijd gezegd. Door dit mantra wordt de bevolking eraan herinnerd dat ze niet te veel moeten eten en moeten stoppen wanneer ze voor 80% vol zitten. Verder hechten Okinawanen veel waarde aan familie, wat hen een sterk doel geeft. Ook geeft het hen extra betekenis in het leven.

Sardinië, Italië

De laatste blauwe zone is Sardinië in Italië. Hier leven de mannen het langst. Elke dag wandelt een gemeenschap van herders minstens acht kilometer door de bergen. Op die manier blijven ze fit, zonder dat hun lichaam wordt overbelast. Het Sardijnse dieet bestaat voornamelijk uit bonen, volkorenbrood en groenten en fruit die men zelf verbouwt. Vlees wordt meestal alleen gegeten tijdens speciale gelegenheden en op zondagen.

De lokale bevolking drinkt regelmatig een glaasje wijn. Toch drinkt men geen normale wijn, maar Cannonou-wijn, dat maar liefst twee tot drie keer zoveel flavonoïden bevat als andere wijnen. Deze flavonoïden zorgen voor een verhoging van de weerstand van kleine bloedvaten, wat helpt bij een hoge bloeddruk en aderverkalking.

Loma Linda in Californië, één van de blauwe zones.
Credits: Mareko Tamaleaa – Unsplash

Het ‘geheim’ om langer en gelukkiger te leven

De bevolking van de blauwe zones lijken het ‘perfecte’ leven dus helemaal uitgevonden te hebben. Door het werken voldoende af te wisselen met ontspanning en een gezond dieet te hanteren, leeft men langer en is men over het algemeen gelukkiger. Het is een bijzondere en mooie manier van leven, die we ook in andere landen misschien wat meer over mogen nemen.

FAQ

Waar vind je de blauwe zones in de wereld?

In de wereld zijn vijf blauwe zones te vinden. Hierbij gaat het om Loma Linda in Californië, Ikaria in Griekenland, Nicoya in Costa Rica, Okinawa in Japan en Sardinië in Italië.

Hoe herken je een blauwe zone?

Een blauwe zone kun je herkennen aan de volgende kenmerken:

– Er bestaat een omgeving die het bewegen zonder erbij na te denken stimuleert.
– De lokale inwoners hebben een duidelijk doel voor ogen.
– Men ervaart er minimale stress.
– De calorie-inname wordt met 20% verlaagd aan de hand van de 80%-regel.
– Men eet zelf verbouwd, plantaardig voedsel.
– Er wordt regelmatig en met mate wijn gedronken.
– Lokale inwoners behoren tot een groep van gelijkgestemden.
– Familie staat op de eerste plaats.
– Men heeft een goede vriendenkring en genoeg sociale contacten.

Hoe oud wordt men gemiddeld in de blauwe zones?

Blauwe zones staan erom bekend dat mensen er gezonder en langer leven. Inwoners van zo’n zone worden gemiddeld maar liefst 95 jaar oud.

GezondheidInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.