Schilderachtige plekken in het Brabantse Dommeldal

door

Onlangs gingen we op pad om als echte voorlopers het nieuwe Van Gogh National Park te beleven. We leerden er van alles over het boerenbestaan, de natuur en het leven van Nederlands beroemdste schilder, Vincent van Gogh. Geïnspireerd door deze nieuwe kijk op onze omgeving vlakbij huis, besluiten we nog een aantal plekken in Brabant te bezoeken die ook zeker de moeite waard zijn. Vanuit Nuenen kun je namelijk perfect het Dommeldal ontdekken. We laten ons leiden door de rivier de Dommel en treffen een aantal schilderachtige taferelen aan.

Van Gogh en het Nationaal Park

Wie kent hem niet? Vincent van Gogh is één van de grootste schilders die ons land heeft voortgebracht. Noord-Brabant is de plek waar hij opgroeide, waar hij leefde, waar het boerenleven en de eenvoud van de natuur hem inspireerden tot meesterwerken. Toch dacht hij ook na over hoe de wereld eruit kon zien. Met verbeeldingskracht en vernieuwend gedachtegoed schetste hij een toekomst. Het is de combinatie van die kernwaarden die je terugziet in Van Gogh Nationaal Park. Een Nationaal Park waar Van Gogh fungeert als gids én inspiratiebron voor de mooiste natuur en locaties in Brabant. Locaties die hij vroeger enorm waardeerde en waar wij tegenwoordig leven. Het boerenleven mag dan anders zijn dan vroeger, de natuur is nog steeds overal binnen handbereik. En het zijn die plekken tussen dorp/stad en land waar we in het heden volop kunnen genieten.

Dwars door het Dommeldal

De Dommel is een riviertje waar met name de Brabanders in de omgeving van Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch goed bekend mee zijn. De Dommel begint in België en stroomt bij De Plateaux-Hageven ons land binnen, waarna het nog 85 kilometer dwars door Eindhoven verder naar het noorden stroomt, om uiteindelijk bij Den Bosch in de Dieze en vervolgens de Maas uit te monden. De rivier zorgt voor vertier. Je kunt er bijvoorbeeld op kanoën en suppen, maar ook uren naar kijken of al wandelend het slingerende water door het mooie landschap volgen. Onderweg kom je allerlei fijne plekjes tegen, die we hier voor je op een rij zetten.

De Oude Toren van Nederwetten en wandelbrug over de Dommel bij Bokt

Deze Oude Toren was vroeger een vrij kleine kerk, maar werd in 1898 gesloopt, omdat de diensten werden overgenomen door de St. Lambertuskerk. De Oude Toren is echter blijven staan en kun je nog bewonderen in Nederwetten. Bij de Oude Toren stroomt de rivier de Dommel. Je vindt vlakbij de Oude Toren een prachtige wandelbrug over de Dommel bij Bokt. Deze is in 2017 aangelegd. Wanneer je op de wandelbrug staat kan je zelf de Dommel bekijken en ook hele mooie foto’s schieten van de Oude Toren. Deze is namelijk prachtig in zicht wanneer je op de wandelbrug staat. Vergeet dus zeker niet je fotocamera mee te nemen, wanneer je zelf een wandeling gaat maken in het oude leefgebied van Vincent van Gogh.

Genneper en Collse watermolens

Zowel de Genneper als de Collse watermolen zijn meerdere keren door Van Gogh geschilderd. Beide molens staan in Eindhoven. De Genneper watermolen staat aan de Dommel, in het zuiden van de stad. De Collse watermolen ligt aan de Kleine Dommel in het oosten van Eindhoven. Beide molens worden regelmatig door vrijwilligers opengesteld voor bezoekers. De Genneper Parken, waar je de Genneper molen vindt, is overigens ook een aanrader voor een heerlijke wandeling.

Sint Jans Pontje bij Kasteren

Eeuwenlang vormde dit pontje een korte verbinding tussen Olland en buurtschap Kasteren aan de ene kant van het water en Liempde aan de andere kant. Kerkgangers werden vervoerd naar de Sint-Janskapel aan de Kerkakkers. De Dommel ervaar je hier op zijn mooist. Bij het pontje staat een bordje: ‘De zin van mijn bestaan, is heen en weer te gaan’. Door middel van het trekken aan het touw leid je jezelf naar de overkant. Het Sint-Janspontje is tevens onderdeel van een wandelroute genaamd: Rondje Dommelbeemden. Tijdens het wandelen van de route krijg je vooral een prachtig landschap met boerderijen en akkers te zien.

Het oude Duits lijntje over de Dommel

“Hier reisden ooit koningen, keizers en vorsten”, schreef een Duitser over de spoorlijn Boxtel-Wezel. De opening van het zogeheten Duits lijntje in 1873 maakte Boxtel een schakel in het treintraject tussen Londen en Rusland. Voor het eerst was het mogelijk om alleen in Nederlandse en Duitse treinen van Vlissingen, via Berlijn naar Rusland te rijden. Het gaf de gewone Boxtelaren de mogelijkheid om in Uden naar de markt te gaan en zelfs op bedelvaart naar het Duitse Kevelaer. Economisch gezien handig voor houtvervoer. Na 1950 werden er geen personen meer vervoerd en na 1998-1999 geen goederen meer. Tegenwoordig zie je alleen nog de restanten van het spoor die zijn omarmd door de natuur. Het Duits lijntje en Sint Jans Pontje zijn goed te combineren in een mooie wandeling.

Kortom: er is genoeg om van te genieten in het Brabantse Dommeldal. Meer weten over Van Gogh en het Nationaal Park dat naar hem vernoemd is? We leggen in dit artikel over Van Gogh Nationaal Park verder uit hoe het zit. Natuurlijk kun je ook op de website van het Nationaal Park zelf kijken.

ActiviteitEuropaNationale ParkenNederlandReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.