De Kilimanjaro staat in brand

door

Afgelopen zondag is er een brand ontstaan op de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Tot nog toe is het niet gelukt de brand op grote hoogte te blussen. De vuurzee is tientallen kilometers verderop al zichtbaar, melden omwonenden. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Kilimanjaro brand

Hoe is de brand ontstaan?

Hoe de brand op de Kilimanjaro is ontstaan is nog onbekend. Wel weten we dat de natuurbrand uitbrak in een kamp dat op een klimroute naar de top van de berg ligt. Volgens The Citizen gaat het om een rustplaats gelegen op 2.700 meter hoogte op één van de beklimmingsroutes. Afgelopen zondag, toen de brand is ontstaan, zorgde een harde wind ervoor dat het vuur zich verder kon verspreiden. Dit maakte het blussen lastiger. Dat meldt de organisatie die de nationale parken in Tanzania onderhoudt, Tanzania National Parks (TANAPA). Een woordvoerder van TANAPA laat weten dat er “met man en macht” wordt gewerkt aan het beperken van de schade en het veilig stellen van de bezoekers. Hij hoopt dat de brand dinsdag geblust is.

Honderden vrijwilligers blussen brand Kilimanjaro

Ruim 600 brandweermedewerkers en honderden vrijwilligers uit omliggende dorpen probeerden maandag de brand te blussen. Ze doen hard hun best om ervoor te zorgen dat de natuur niet nog verder wordt beschadigd. Inmiddels is de wind iets gaan liggen, maar de grote hoogte maakt het lastig voor de hulpdiensten om bij de brand te komen. De bluswerken zijn nog altijd aan de gang, maar volgens de Tanzania National Park Service (TANAPA) is de brand nu “bijna bedwongen”.

Toerisme Kilimanjaro

Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. De top ligt op 5.895 meter boven de zeespiegel. Daarmee is het de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De berg is een populaire bestemming voor bergbeklimmers en toeristen. Gemiddeld beklimmen zo’n 50.000 mensen per jaar de stratovulkaan, daarmee is het een belangrijke inkomstenbron voor Tanzania. De overheid verwacht echter niet dat de brand impact zal hebben op het toerisme. 

(Nog) geen slachtoffers bij brand Kilimanjaro

Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gevallen door de natuurbrand. Gelukkig! Wat de schade voor de natuur is, is nog onbekend. Dat kan pas worden gemeten wanneer de brand volledig is geblust. Fingers crossed.

natuurbrand Kilimanjaro

AfrikaBergenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.