Brandingkajakken: het alternatief voor wildwaterkajakken in Nederland

door

Kajakken. Wie kent het niet? Lekker rustig over een spiegelglad meer glijden in een natuurgebied, hopend dat je een bever ziet. Natuurlijk, je hebt ook wildwaterkajakken, maar er is echt geen natuurlijk wildwater in Nederland. Waarom zou je daar dus aan beginnen? Leuk dat je het vraagt. Kajakken is een van de meest veelzijdige sporten die er is. Met een beetje creativiteit, kan je ook op wildwater in Nederland peddelen. Waar? In de branding! Brandingkajakken heet dat en ik probeerde het voor je uit.

brandingkajakken

Wat is brandingkajakken?

Brandingkajakken is voor sommigen een noodzakelijke skill en voor anderen een adrenalinekick. Als je een zeekajaktocht maakt, zul je namelijk moeten weten hoe je veilig door de branding komt. Echter, kan je met een kleine wildwaterkajak ook uitstekend surfen voor de lol. Bij het brandingkajakken leer je veilig door de branding te peddelen, maar ook hoe je veilig bij de kust komt. Als je eenmaal de essentiële skills hebt, kan je echt gaan surfen. Check dit filmpje maar eens. Met die skills en kennis kan je bij goede surfomstandigheden de zee in om te surfen, bijvoorbeeld in Scheveningen of bij de Hoek van Holland.

Ik stelde de som voor je op de proef en gingen mee met een cursus brandingkajakken bij ‘s Gravenzande. De dag van tevoren appte de instructeur nog om even in te checken. De golven zouden namelijk twee meter hoog zijn en dus best ruig. Een kleine golfslag maakt me echter niet bang en vol goede moed ging ik richting de kust.

Door de eerste branding

Onze allereerste indruk: twee meter hoge golven zijn in het echt dus echt hoog. Na de kajak en de basisinstructie gekregen te hebben, mocht ik gelijk het water op. Dat is niet niks, want eenmaal in de kajak, kom je misschien een halve meter boven het water. Dat betekent dus dat twee meter hoge golven vrij onheilspellend zijn.

Gelukkig kreeg ik tips hierover. Je kan op twee manieren door de branding kajakken. Als je lekker snelheid hebt, trek je je been hard omhoog terwijl je een harde slag doet. Hierdoor trek je de punt van je kajak omhoog en over de golf heen. Als je nog niet goed op snelheid bent, buig je je na de slag hard voorover over de kajak heen. Door het verplaatsen van je evenwicht, lig je stabieler en breekt de golf over je heen.

brandingkajakken

De eerste golven

Een paar minuten later liggen we tussen de golven, klaar om te surfen. De eerste cursisten weten al snel een golf te pakken en sjezen joelend naar het strand. Ook op mijn kajak komt de eerste golf af. Ik peddel hard en buig me naar voren om de golf te pakken. Al snel komt de vaart eronder en ga ik keihard met de golf mee. Plots draait mijn kajak met de golf mee. De golf breekt over de boot en in een flits kieper ik om.

Na een korte zwemtocht, sta ik weer op het strand met de kajak naast me. Gelijk krijg ik tips over hoe de kajak recht te houden. De crux bij brandingkajakken zit er uiteindelijk in dat als je draait, naar de golf toe te leunen. Vervolgens steek je je peddel in het water, als een soort roer, en steun je daarop. Zo voorkom je dat je omslaat.

Het gevoel komt

Na een halfuur sta ik hijgend en puffend weer op het strand, hard toe aan pauze. Continu door de branding peddelen is een intense workout voor je hele bovenlichaam. Inmiddels is het gelukt om een aantal golven succesvol te surfen. Steeds beter voel ik wanneer de boot begint te draaien en hoe de golf mijn boot beïnvloedt. Adrenaline giert door mijn lijf, maar na twee uur hard werken is de koek wel op. Op weg naar mijn auto bedenk ik me dat ik snel weer wil proberen om te brandingkajakken.

Leren brandingkajakken

Wij deden deze cursus brandingkajakken bij Kanosport Zwalker uit Bergschenhoek. De cursus wordt meerdere keren per jaar gegeven en kan je zonder voorkennis aan mee doen. Als je het allemaal spannend vindt om vast te zitten in een kajak met ruige omstandigheden, kan je de cursus ook in een open “sit on top” kajak doen. Mocht je dit graag vaker doen, is het aan te raden om hiernaast ook een cursus eskimoteren te doen. Zo kan je jezelf altijd omhoog draaien als je omslaat.

brandingkajakken

EuropaNederlandTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties.

  • Friso, een vriendin was helemaal weg van de foto’s en vraagt welke camera en welke lens je hebt gebruikt.

    • Hoi petra, wat leuk om te horen! Ik gebruik een Nikon Z6 met verschillende lenzen. Hier gebruikte ik een 24-70mm f/4 en een 70-200 f/2.8

Reacties zijn gesloten.