Oostenrijk, Vorarlberg, Bregenzerwald - credits: Vorarlberg Tourismus - Andreas Gassner

Bregenzerwald: traditionele architectuur, moderne ambachten en haute cuisine

door

In de Winterliebe serie van drie artikelen tonen we de highlights voor de provincie Voralberg. Zo gingen we sneeuwschoenwandelen en skiën in Ski Arlberg. In dit artikel lichten we de regio Bregenzerwald uit. Als je juist op vakantie een huiselijk gevoel wil ervaren, met een voorliefde voor bijzondere architectuur en een voortreffelijke keuken, dan ben je in Bregenzerwald aan het juiste adres. Benieuwd naar al het moois en lekkers? Lees dan snel verder.

Sibratsgfaell Bregenzerwald

De regio Bregenzerwald

In Bregenzerwald is slechts 45% gericht op toerisme, 45% op ambachten en het restant op landbouw. Het is dus nog niet supertoeristisch, maar er is meer dan genoeg te beleven. Dat maakt het een ware hidden gem voor de ontdekkingsreiziger. Het is volgens ons een kwestie van tijd voordat dat omslaat, dus houd het nog even voor je. Veel bezoekers die eenmaal zijn geweest komen namelijk jaarlijks terug. Wij gingen op onderzoek uit en hebben gezien en geproefd dat het goed was.

Herkenbare traditionele architectuur van Bregenzerwald
Herkenbare traditionele architectuur van Bregenzerwald. Voor het huis, achter de stal.

Maak een Umgang in Bregenzerwald

Umgang’ staat voor de manier waarop je met je omgeving omgaat. De natuur, de cultuur, het werk en elkaar. Met Umgang Bregenzerwald kun je met een informatieve wandeling verschillende dorpen in de regio verkennen. Ieder dorp vertelt een eigen verhaal. Een eigen Umgang. Het is een leuke manier om te ontdekken hoe het dorp, ook in deze tijd, respectvol met de omgeving omgaat. Je krijgt bijzondere gebouwen te zien en leert meer over streekproducten en ambachten.  

In totaal zijn er twaalf wandelingen in de regio. Je kunt ze zelf wandelen met een informatieboekje en informatiepalen, maar je kunt ook een begeleide tour doen. Maak daarvoor een dag voorafgaand aan je tour een afspraak bij de lokale VVV.     

Credits: Vorarlberg Tourismus – Ludwig Berchtold

Umgang Schoppernau

Wij bezochten het dorp Schoppernau om meer te leren en te ontdekken over ‘Umgang Schoppernau’. Niet voor niets dit dorp, want het is beroemd geworden door de sociaal hervormer Franz Michael Felder. Dat zegt ons Nederlanders niets, maar zijn sociale gedachtengoed van de 19e eeuw zie je nog altijd terug in de omgeving van nu. Aandacht voor elkaar en leven in harmonie met de natuur. Bregenzerwald stijgt bijvoorbeeld in inwoneraantal ten opzichte van andere regio’s. Jongeren blijven hangen, omdat de omgeving goed voor zichzelf zorgt. De nieuwe generatie hotel- en restauranteigenaren is nu aan zet. Schoppernau in het bijzonder is een uitstekende plek om te bezoeken als jong stel (met een liefde voor de natuur).

Schoppernau - bregenzerwald
Umgang Schoppernau

Generaties op generatie aan gastvrijheid

Een voorbeeld van een hotel waar de nieuwe generatie aan zet is, is Hotel Der Adler Schoppernau. Vroeger werd het gebouw nog gebruikt als stal, later als postkantoor en weer later als supermarkt. Nadat de tweede generatie er een hotel van wist te maken staat inmiddels de derde generatie aan het roer. De coronaperiode hebben zij gebruikt om het hotel te verbouwen en te voorzien van een moderne Spa en Wellness. De verbouwing hebben ze met lokale ambachtslui volbracht. Door continu te vernieuwen met respect voor het verleden blijft de regio een aantrekkingskracht houden op bezoekers.   

Hotel der Adler Schoppernau - bregenzerwald
Moderne sauna van Hotel Der Adler Schoppernau

Biohotel en restaurant Schwanen

Wie echt bijzonder wil eten of overnachten boekt zijn ervaring bij Biohotel Schwanen. De ouders van de huidige eigenaar zijn in de jaren ‘90 gestart met koken volgens de Hildegard von Bingen-methode: eet regionaal en met de seizoenen mee, daar krijg je hoe dan ook kwaliteit voor terug. Sinds kort hebben ze een eigen tuin bij het restaurant gevoegd en dat proef je terug op je bord. Van de ingrediënten tot aan de wijnen, alles is organisch in dit biohotel.   

Het hotel is online lastig te vinden omdat deze niet op boekingsites staat. Eigenaar en culinair chef Michael Webendorfer is inmiddels de vijfde generatie! Hij houdt de boekingen nog altijd persoonlijk bij. Door vooraf te selecteren weten ze hun karakter te behouden.

Biohotel Schwanen Bizau - Bregenzerwald
Biohotel Schwanen Bizau
Photocredit: Roswitha Schneider

Architectuur in Bregenzerwald

Zoals aangegeven zijn ambachten een belangrijke inkomstenbron in Bregenzerwald. Met name hout speelt een belangrijke rol in de architectuur. De verrassende combinatie tussen oude en nieuwe houten architectuur heeft de regio wereldwijd bekendheid gegeven.

De oude huizen staan bekend om hun houten schindels. Dat zijn kleine houten plaatjes waarmee huizen worden bedekt. Deze methode is zo speciaal dat de huizen cultureel erfgoed zijn geworden. De schindels worden niet bewerkt met verf of lak. Volgens onze gids is dat de circulaire gedachte van Felder. Als de plaatjes aan vervanging toe zijn kun je ze als stookhout gebruiken. Dat zou met bewerkt hout niet kunnen. Laat je inspireren voor je eigen verbouwing en maak een wandeling door een dorp in Bregenzerwald.

Creatieven komen samen in Werkraum Bregenzerwald

Naast de traditionele architectuur staat de regio bekend om moderne ambachten. Wij bezochten het Werkraum Bregenzerwald. Een studio en expositieruimte waar ongeveer 100 creatieven samenkomen om te exposeren en te verkopen. Dit soort ruimtes zie je in veel steden maar juist in een landelijk gebied is dit uitzonderlijk. Zo uitzonderlijk zelfs dat in 2016 de Werkraum is opgenomen door UNESCO voor het behoud van immaterieel cultureel erfgoed. Ervaar dat een gebied met historie niet in het verleden blijft hangen.

Werkraumhaus in Andelsbuch, (c) Roswitha Schneider

Getting there and around Bregenzerwald

Bregenzerwald is heel goed te bereiken via allerlei verschillende reismethoden. Onderstaand hebben we in grote lijnen de mogelijkheden op een rijtje gezet.

TransportmiddelMethode
TreinEindbestemming in Oostenrijk: Bregenz of Dornbirn. Goede busverbindingen naar Bregenzerwald
Dichtbij de Duitse grens kun je kiezen voor Oberstaufen. Dit ligt dichtbij de grens.
www.oebb.at and www.vmobil.at
Bus Eindbestemming in Oostenrijk: Bregenz of Dornbirn. Goede busverbindingen naar Bregenzerwald
www.flixbus.nl en https://fahrplan.vmobil.at/
AutoMet de auto zijn er verschillende opties. Het beste kun je gebruik maken van een routeplanner via je standard navigatie app.
Let wel op! Warth – Lech en Damüls – Laterns zijn in de winter gesloten.
VliegtuigLuchthavens waar je op kunt vliegen: Zürich (CH), Altenrhein (CH), Friedrichshafen (D), Memmingen (D), München (D), Innsbruck (A)
Shuttle-transfer van en naar het vliegveld: www.airport-drivers.com
AlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.