Review: Brooks Catamount 2 Ultra Trail schoenen

door

Trailrunnen, heerlijk crossen over bospaadjes, zandvlaktes en heuvelgebieden. Heerlijk, áls je schoenen lekker zitten natuurlijk. Brooks heeft een nieuw pareltje in de collectie, namelijk de Catamount 2 Ultra Trail schoen. Die wilden we graag testen natuurlijk, dus we namen de proef op de som.

De Brooks Catamount 2 eerste indruk

De Brooks Catamount 2 heeft niet voor niets veel aandacht gekregen in de hardloop community. Als enthousiaste trailrunner was ik super nieuwsgierig naar de functies van deze schoen en hebben we hem getest op verschillend terrein. Wat me allereerst opviel was het comfort. De schoen zit erg lekker, en past gegoten rond mijn voet. Nu heb ikzelf (de dames versie) wel smalle voeten, dus of dit bij ieder type voet past zou je zelf altijd in de winkel moeten testen. De schoen heeft een lichtgewicht en ademend bovenwerk van mesh, dat de luchtstroom bevordert en je voeten koel houdt tijdens lange runs. De teenruimte is ruim, waardoor je tenen natuurlijk kunnen spreiden en ongemak of blaren worden voorkomen. Het voelt echt alsof je vliegt op deze schoenen, de demping is super goed zonder dat je het gevoel hebt dat je hoog van de grond rent.

Brooks Catamount 2 veters

Voor welk terrein is de schoen geschikt?

Één aspect waar de schoen in uitblinkt betreft specificaties is het terrein waarvoor hij geschikt is. Deze is namelijk enorm veelzijdig. Zowel op technischer terrein als op vlakker makkelijk terrein voelde hij licht en comfortabel aan. Ondanks de goede demping krijg je een fijn gevoel van grondcontact wat op technischer terrein fijn is. Door het robuuste design is de schoen wel lichtgewicht maar ook stevig aan de bovenkant. Ik heb niet het gevoel dat hij bij het lopen langs takken of doorns gelijk zou scheuren bijvoorbeeld, en rond de neus is hij hiervoor speciaal beschermd.

Grip op de trail met de Brooks Catamount 2

Waar de Catamount ook in uitblinkt is het level van grip op je terrein. De buitenzool is uitgerust met duurzame rubberen noppen die uitstekende grip bieden op zowel natte als droge oppervlakken. Ik kon zelfverzekerd steile beklimmingen en afdalingen aanpakken zonder me zorgen te maken over uitglijden of controleverlies. Meer focus op een constant tempo en de trail dus, fijn!

Brooks Catamount 2 trailschoenen

Minpunten van de schoen

Al met al heb ik tot nu toe nog geen minpunten ontdekt aan de schoen, ze zitten ontzettend fijn, hebben goede grip en demping en voelen licht aan. En niet te vergeten, ze staan nog leuk ook met het kleurrijke design. Als ik één minpunt zou moeten noemen zou het de afvoercapaciteit van water in de schoen. Ikzelf heb hier tot nu toe geen last van gehad, maar loop je veel in natte gebieden en door beekjes loopt zou je kunnen merken dat de afvoer van water minder goed gaat. Dit komt dan wel weer door de goede waterafstotende laag aan de buitenkant dus niet bij ieder kort buitje loop je al in een ‘zwembad’. Ik heb het hier echt over gebieden als Schotland en Ierland waar je veel harde regen tegen zou kunnen komen.

Conclusie over de Brooks Catamount 2

Mijn enthousiasme over de schoen heeft hij zeker waargemaakt, ik ben blij! Dit is echt een heerlijke trailrunschoen die voor mijn voet ten minste perfect aansluit, genoeg demping heeft tegen knieklachten maar wél met een fijn gevoel van grondcontact. Of een hardloopschoen echt bij jouw voet past is natuurlijk afhankelijk van jouw voetvorm in combinatie met de pasvorm, maar deze schoen is zeker het passen waard.

Waar koop je de Brooks Catamount 2?

Deze topschoenen kun je vinden bij jouw hardloopspecialist of op de website van Brooks. Je vind hier zowel de damesschoen als de herenschoen. De rest van onze outfits op de foto’s zijn ook van Brooks, en ook al hebben we deze niet volledig getest zijn deze wel super bevallen.

Brooks Catamount 2 trailrunnen in het bos
BrooksGearKledingReviewsTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.