Credits: Random Institute - Unsplash

Bucket List bestemmingen waar je echt even je best voor moet doen

door


Wanneer mensen op vakantie gaan boeken ze meestal een vlucht met het vliegtuig, huren een auto bij aankomst en zijn ze er klaar voor om de bestemming te ontdekken. En met alle prachtige bestemmingen, zal de bucket list van de meeste mensen behoorlijk lang zijn. Wij hebben alvast wat bestemmingen op een rijtje gezet waar je even wat meer je best voor moet doen. De bestemmingen zijn prachtig, maar om deze mooie pareltjes te kunnen ontdekken heb je meer dan alleen een fiets of auto nodig. Pak Skyscanner er maar vast bij om een vlucht te vinden naar de dichtstbijzijnde luchthaven, dan leggen wij je uit hoe je er vanuit daar het makkelijkste komt. Wij wensen je in ieder geval vast veel succes en vergeet vooral niet te genieten.

De Galapagos Eilanden – Ecuador

Op de Galapagos Eilanden vind je unieke flora en fauna. Je kunt er kajakken en snorkelen met reuzenschildpadden en zeeleeuwen. Veel mensen beschouwen dit dan ook als hoogtepunt van hun reis. Het doel van een reis naar de Galapagos Eilanden is echter meestal om de culturen van de verschillende eilanden te proeven. Als je dat wil doen, staat je echter een uitdaging te wachten. Je kunt namelijk met een Galapagos cruise je reis doorbrengen, maar deze schepen zijn kleiner dan de cruiseschepen die je normaal gesproken ziet. Meestal zijn ze ook minder luxe en comfortabel. Wanneer je van het schip naar de wal wil, moet je dat met panga’s doen. Dit zijn een soort Zodiac-achtige boten.

De bemanning van de schepen helpen je wel, maar toch is het handig als je evenwicht en behendigheid hebt om de schepen in en uit te komen. De zee kan namelijk redelijk wild zijn. Sommige aanlegplaatsen hebben een aanlegsteiger, maar vaak moet je ook via oneffen en gladde rotsen het land op. Veel mensen vallen dan ook in de buurt van de panga’s. Je zult dus je best moeten doen, maar de reis is het zeker waard.

bucket list
Credits: Mac Gaither – Unsplash

Machu Picchu – Peru

Wat ook bij veel mensen op de Bucket List zal staan is de prachtige Machu Picchu in Peru. Misschien denk je dat de uitdaging hem zit in de hoogte van de Andes waardoor je last zou kunnen krijgen van hoogteziekte. Dat is echter niet het geval. De uitdaging zit hem meer in de gigantische stenen trappen van de ruïnes van Machu Picchu. Je kunt hierbij last krijgen van je knieën en je heupen, aangezien je snel door de ruïnes moet gaan. Met een toegangsticket heb je op dit moment namelijk maar vier uur de tijd om alle pracht te aanschouwen. Er zijn ook nog eens weinig leuningen op de trappen en wandelstokken zijn niet toegestaan. Kun je echt niet zonder? Dan mag je ze waarschijnlijk wel meenemen, mits er een rubberen uiteinde aan de stok zit. Zit dat er niet aan? Dan kunnen wandelstokken de oude stenen beschadigen.

Als je hoogtevrees hebt kun je de ervaring beter overslaan. Vergeet namelijk niet dat Machu Picchu op een berg ligt en deze zijn, je raadt het al, hoog. Als laatste is er maar één plek waar je naar de wc kunt en deze bevindt zich buiten de toegangspoorten. Sinds 2019 is het niet meer toegestaan om terug naar binnen te gaan als je het terrein verlaten hebt. Dus als je moet gaan, kun je het beter ophouden. Anders heb je pech en zul je een nieuw kaartje moeten kopen. Dit zal ook best een uitdaging zijn voor sommige mensen.

bucket list
Credits: Agnieszka Mordaunt – Unsplash

Berggorilla Trekking – Oeganda

Een andere Bucket List bestemming is de Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda. Hier leeft de helft van alle berggorilla’s ter wereld. Je kunt er dan ook een Berggorilla Trekking doen. Dit is een erg uitdagende dagwandeling. Dit komt doordat de grond nat, oneffen en bedekt met bladderen tot op je heupen is. Je moet gebruik maken van lianen om hellingen van 75 graden op te komen. Ook moet je jezelf omhoog kunnen duwen met wandelstokken. Wil je naar beneden? Dan kun je dat het best doen op je billen.

Als je geluk hebt, vind je een gorilla-groep op een half uurtje wandelen van de trailhead. Ga hier echter niet vanuit, want het kan ook zijn dat je negen uur moet wandelen voordat je ze vindt. Je zou eventueel een drager in kunnen huren om je spullen en water te dragen. Ook al maakt dit je tocht een stukje makkelijker, je voeten moeten jou nog steeds dragen. Wanneer je boekt via een gerenommeerde touroperator is de kans groter dat je een gemakkelijkere tocht toegewezen krijgt. Anders is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om zo’n uitdaging aan te gaan in de bossen.

bucket list
Credits: Max Christian – Unsplash

Angkor Tempels – Cambodja

Wanneer je de Angkor Tempels in Cambodja wil bezoeken, zul je een groot deel van de dag moeten lopen in de hete zon. Ook moet je opletten dat je niet over een half begraven steen of boomwortel struikelt wanneer je de prachtige omgeving aan het bewonderen bent. Wanneer je de eeuwenoude tempels beklimt kun je genieten van de architectuur, het beeldhouwwerk en het spectaculaire uitzicht. Toch blijft het een uitdaging, want veel van de trappen zijn steil en de treden zijn kleiner dan je voeten. Sommige tempels hebben zo’n hoge treden dat veel mensen hun handen moeten gebruiken om naar boven te komen.

Om het toch wat makkelijker te maken zijn er bij sommige tempels leuningen aangebracht en zijn de moeilijkste tredes overdekt met moderne houten of metalen trappen. Toch blijven ze stijl en een beetje wiebelig. Wanneer je hoogtevrees hebt zul je een hoop moed bij elkaar moeten rapen om deze indrukwekkende tempels te beklimmen.

bucket list
Credits: BigStock

De piramiden van Egypte

De piramides van Egypte zullen bij veel mensen op de Bucket List staan. Toch vraagt het bezoeken van deze piramides wel wat van je. In sommige piramides moet je op je hurken gaan zitten om door kleine en smalle doorgangen te kunnen. Sommige van de piramides zijn steil en hebben trappen of houten latten om te voorkomen dat je voeten wegglijden. In de graftombes is het vaak warm, benauwd en soms ruikt het er naar schimmel. Ondanks al deze factoren blijft het een fantastische ervaring.

bucket list
Credits: Adrian Dascal – Unsplash

Ondergrondse steden en uitgehouwen kastelen in Turkije

Wanneer je naar Turkije gaat moet je eigenlijk ook naar het sprookjesachtige Cappadocië. Je kunt er ondergrondse steden bewonderen die zijn gehouwen uit tufsteen. Deze zijn gebouwd in de 8e eeuw voor Christus. Het bestaan van de steden werd per toeval ontdekt in 1963. De meeste toeristen bezoeken Derinkuyu. 20.000 inwoners op 18 verdiepingen onder de grond vonden hier onderdak. In de meeste kamers kun je rechtop staan, maar om door deuropeningen en tunnels te gaan zul je toch echt moeten hurken. Sommige trappen bevinden zich in smalle, steile tunnels zonder leuningen.

Als je liever boven de grond blijft kun je ook naar een paar kastelen. Deze forten werden gehouwen uit heuvels van tufsteen en ontworpen om bewoners en hun vee te beschermen. Ook hier zijn de trappen en hellingen over het algemeen steil. Soms moet je zelfs wat ladders beklimmen. Ga met een gids, want deze kan je wijzen op enkel-brekende boobytraps. Een bijzondere ervaring is in ieder geval gegarandeerd.

Credits: Snowscat – Unsplash

Vietnam’s Amerikaanse Oorlogstunnels

Als laatste staat bij veel bezoekers Vietnam op de Bucket List. Veel bezoekers van Vietnam willen meer te weten komen over de Amerikaanse- of Vietnamoorlog. Je kunt bijvoorbeeld de Hỏa Lò-gevangenis in Hanoi en het Mỹ Lai massamoord-monument bezoeken. Ook het ondergrondse tunnel-systeem, dat tijdens de oorlog werd gebruikt, kun je bezoeken. Dit is echter een fysieke uitdaging voor sommige toeristen. De overheid waarschuwt zelfs mensen die ouder zijn dan 70 jaar om er niet in te gaan. Ook als je hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, astma, artritis of reuma hebt of als je bang bent voor duisternis of kleine ruimtes word je afgeraden de tunnel binnen te gaan. Weet dus zeker dat je niet claustrofobisch bent en dat je het lopen in een gehurkte houding aankunt.

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.