Zo koop je de perfecte camera rugzak voor outdoor activiteiten

door

Hoe koop je een camera rugzak voor outdoor activiteiten? Als fotografie een hobby van je is, heb je immers het liefst altijd je camera bij je. Telefooncamera’s zijn tegenwoordig hartstikke goed, maar verdwijnen (voor de echte camerapurist 😉 in het niet bij een DSLR of systeemcamera. Wil je outdoor activiteiten combineren met fotografie, dan kan het handig zijn om een camera rugzak aan te schaffen. Een goede keuze maken is best lastig. Specificaties zijn interessant en nuttig, maar wat past nou echt bij jou? Er is geen one size fits all oplossing. Daarom vier vragen die jou helpen bij het maken van de juiste keuze.

4 vragen voor kopen van de perfecte camera rugzak

#1 Hoeveel lenzen wil je meenemen in je camera rugzak?

Misschien heb je alleen een camerabody met één lens, misschien heb je wel vijf lenzen liggen. Als je die allemaal wilt meenemen, dan vereist dat nogal wat van je tas. De vraag is natuurlijk: ga je alle lenzen echt gebruiken op je outdoor avontuur, of kies je voor vertrek welke het beste past bij je behoefte op dat moment? Vaak weet je al wel of je een tele- of een wide-angle lens nodig hebt en hoe groot die zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat ik meestal niet meer dan twee lenzen gebruik tijdens een hike. De rest laat ik thuis. Overigens neem ik wel meer materiaal mee op reis, maar bewaar ik die in een camera cube in de accommodatie. 

  • Denk dus goed na over het aantal objectieven, en controleer of die ruimte er is in de tas.
  • Kijk of je het vak voor objectieven zelf kan indelen. Vaak zitten er losse schotjes bij die je met klittenband kunt verstellen. Handig als je verschillende formaten lenzen hebt.

#2 Hoe intensief zijn je outdoor activiteiten?

Er zit nogal een verschil in een hike van acht kilometer of eentje van 20 kilometer. Maar ook tussen hiken en bijvoorbeeld kanoën. Wanneer je het water op gaat, wil je misschien sowieso extra bescherming voor je camera. Cameratassen zijn meestal niet waterdicht, dus kun je er beter voor kiezen om je camera in een camera cube te stoppen en vervolgens in een drybag. Als je overigens weet dat je in barre weersomstandigheden op pad gaat, is een waterbestendige tas natuurlijk geen overbodige luxe.

Wat in ieder geval belangrijk is, is het draagcomfort. Persoonlijk vind ik het fijn bij lange hikes om een rugzak te hebben die zowel bij de borst als heupen een riem heeft die ik kan dichtmaken voor de stevigheid. Lang niet alle tassen hebben dit, dus let daar goed op. Dit geldt ook voor een rugpand of voering van schouderbanden. Kijk bijvoorbeeld eens bij Lowepro of F-stop als je hier specifiek naar op zoek bent.

#3 Wat wil je, naast je camera, nog meer meenemen?

Als je samen met iemand anders bent, heb je geluk: vaak kan hij/zij een andere rugtas dragen met bijvoorbeeld eten en drinken daarin. Soms ben je echter alleen op pad (of wil je die ander niet opzadelen met jouw levensbehoeften). Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van de duur van je outdoor activiteit. Een fles kun je vaak aan de buitenzijde bevestigen, maar niet alle tassen hebben bijvoorbeeld ruimte voor een broodtrommel.

  • Wil je een statief mee? Dan zijn bevestigingspunten aan de zijkant of onderkant van de camera rugzak handig. 
  • Ben je ook van plan om je tas op andere momenten te gebruiken, zoals naar je werk? Er zijn ook tassen met een laptopvak wat dan van pas kan komen.

#4 Hoeveel waarde hecht je aan de looks van een camera rugzak?

Eerlijk is eerlijk, de gemiddelde camera rugzak heeft geen toffe outdoor look. Het zijn vaak de wat meer degelijke tassen die voldoen aan al je behoeften. Tassen met een hippe uitstraling zoals die van Peak design of Wandrd zijn vaak ook prijziger en voldoen wellicht niet aan al je andere eisen. Toch kan ook daar er iets voor je bij zitten, want de kwaliteit is erg goed. 

Zelf ben ik voor de Lowepro Flipside Trek BP 250 AW gegaan, omdat het formaat van de tas ook bescheiden was. Dat is niet alleen fijn voor het draagcomfort, maar past ook beter bij mijn lengte.

Tip: vergelijk een paar tassen met elkaar voordat je een keuze maakt

Kortom: met deze vier vragen kun je voor jezelf goed beoordelen wat jij nodig hebt. Zo koop je de perfecte camera rugzak voor outdoor activiteiten. Ook adviseer ik om meerdere tassen naast elkaar te vergelijken. Op de site van CameraNU.nl kun je bijvoorbeeld meerdere rugzakken aanvinken om te vergelijken. Op die manier zie je precies de specificaties, eigenschappen en voorzieningen naast elkaar.

En last but not least: check goed de afmetingen van je camera en accessoires voordat je een keuze maakt. Vaak onderschat je het formaat van je gear.

FotografieKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.