Met een camper Madeira ontdekken: de ultieme roadtrip?

door

Je hoeft maar een reisblog, magazine of instagrampagina te openen, of je komt Madeira tegen als dé bestemming voor echte avonturiers. Ik zal ook zeker niet ontkennen dat dit eiland in-druk-wekkend is. Maar wil je Madeira op een andere manier ervaren dan de rest, maak dan een roadtrip met een camper!

Waarom op roadtrip over Madeira?

Het Portugese eiland Madeira staat bekend om haar ruige kliffen en bergen, die je eerder doen denken aan Hawaii of Thailand, dan aan Europa. Ook groeien er veel exotische planten, waardoor je echt het gevoel hebt op een ander continent te zijn. Dat je hier prachtige hikes kunt doen, zal je wellicht niet ontgaan zijn. Maar om de natuur echt optimaal te beleven kozen wij ervoor om te reizen en overnachten in een camper. Je uitzicht is nooit hetzelfde en kan per uur verschillen, maar is áltijd adembenemend. Juist daarom is een roadtrip over Madeira een absolute aanrader.

De voordelen van een camper op Madeira

Een camper roadtrip wordt door velen gezien als het ultieme vrijheidsgevoel. Je zit nergens aan vast, kunt (in principe) overnachten waar je wilt en kan goedkoper zijn dan de kosten van accommodatie + auto. De regels voor campers in Portugal zijn sinds 2021 aangescherpt, overnachten in de openbare ruimte is niet langer toegestaan. Op Madeira wordt de vanlife leefstijl over het algemeen nog gedoogd. Pak dus je kans zo lang het nog duurt!

Het grootste voordeel voor ons, was dat we heel veel van het eiland hebben gezien zonder veel tijd op de weg te besteden. Je bent immers niet gebonden aan één vaste verblijfplaats. Als je bijvoorbeeld van de hoofdstad Funchal naar Porto Moniz zou rijden, dan kost dat je normaal gesproken al een uur. Voor ons was Porto Moniz simpelweg ‘op de route’ waardoor we meer tijd konden besteden aan genieten dan aan rijden. Al hoort bij een roadtrip over Madeira natuurlijk het rijden ook goed aanwezig te zijn.

De nadelen van een camper op Madeira

Dat wil niet zeggen dat er geen nadelen zijn. Madeira heeft gigantisch steile wegen die veel energie en aandacht van je vragen. Een camper kan een wat ouder beestje zijn, waardoor rijden an sich al een uitdaging is. Onze Volkswagen T3 had bijvoorbeeld geen stuurbekrachtiging. Dat is part of the fun normaal gesproken, maar op Madeira is zo’n oldtimer echt andere koek. Er waren hellingen waar we simpelweg niet opkwamen en waar we wel omhoog kwamen konden we maximaal 10 km/h in de eerste versnelling. Met een rits ongeduldige auto’s achter je en wat afgronden naast je is dat niet altijd een pretje.

Campervan roadtrip Madeira

Onze top 3 overnachtingsplekken tijdens de roadtrip op Madeira

Je kunt natuurlijk overnachten waar je maar wilt, maar als je de meest epische zonsondergang- of opkomsten wilt meemaken dan kan een beetje voorbereiding geen kwaad. Een goede overnachtingsplek voldoet voor mij aan minstens 1 van deze eisen: afgelegen, uitzicht of een natuurlijke ondergrond. Dat laatste is op Madeira wel lastig, veel mooie locaties zijn geasfalteerd. Maar ach, als ze aan de andere 2 eisen voldoen… ;). Het liefst zou ik natuurlijk onze favoriete spots helemaal voor onszelf houden, maar het enthousiasme is te groot! Hierbij een top 3:

1. Miradouro de Guindaste

Op deze plek overnachtten wij als eerste tijdens onze roadtrip op Madeira en hij staat meteen op plaats nummer 1. Wat een fenomenale locatie is dit! Je parkeert bij een uitkijkpunt op een soort rotonde. ’s Avonds komt hier af en toe een auto voorbij, maar verder ligt het dusdanig afgelegen dat je ongestoord een wijntje kunt drinken met uitzicht op de kliffen. ’s Ochtends ben je niet heel lang alleen, want de tourbussen stoppen hier voor de zonsopkomst. Toch kon ons dat niet zoveel schelen, want wij hadden hier gewoon OVERNACHT!

2. Praia do Porto do Seixal

Seixal is een van de mooiere stranden van Madeira. Mede dankzij het uitzicht, maar ook omdat het als een van de weinige plekken een zandstrand is. Het geluid van de zee en het gevoel van het zwarte zand tussen je tenen maakt dat deze locatie op nummer 2 terecht komt. Je parkeert ook hier op asfalt en aangezien het een haventje is, is het zeker niet afgelegen. Maar ’s nachts hoor je naast de golven vrijwel niets. 

roadtrip Madeira camper

3. Teleférico de Cristo Rei

In de buurt van Funchal is het lastig een goede overnachtingsplaats te vinden. Het is er bebouwd en druk. Als je even doorrijdt komt je echter uit bij de een kabellift en een enorm Christusbeeld. Beetje nageaapt van Rio de Janeiro, maar toch tof. Er komen hier gedurende de avond veel toeristen, maar ’s nachts ben je de enige. Omdat je een prachtig uitzicht hebt, vergeet je al snel dat de bebouwde wereld vlak achter je ligt. 

Een roadtrip met een camper op Madeira: de dingen om op te letten

Je kunt op Goboony, AirBnB en Google een handvol hosts vinden die campers verhuren op Madeira. Lees vooraf altijd de reviews om zeker te weten met wat voor type host en bus je te maken hebt. Ben je helemaal overtuigd en wil je NU boeken? Hou dan nog wel rekening met het volgende voor de juiste roadtrip over Madeira camper:

  • Kies bij voorkeur geen oldtimer zoals de Volkswagen T3, zodat je alle bestemmingen die je wilt ook kúnt bereiken. Een iets nieuwere bus biedt wat meer garantie.
  • Zorg dat er minstens 1 bestuurder is met goede rijvaardigheden. De wegen zijn over het algemeen goed, maar er zijn ook uitdagendere stukken waar je echt alert moet zijn.

En een kleine tip: aan de noordkust is geen royale keuze aan supermarkten, probeer dus wat voorraad mee te nemen vanuit Funchal. Ondanks deze kleine disclaimers vind ik dit nog steeds dé ultieme manier om Madeira te ontdekken. Hopelijk ga jij er ook zo van genieten!

roadtrip Madeira

EuropaKamperenPortugalRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Hi Aranka,

    Als ik het goed begrijp zijn er op Madeira geen (of nauwelijks) campings en vraag ik mij af hoe dit gaat met Elektra en water. Hoe hebben jullie dit gedaan?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.