Alles over de Canon EOS R5C – de full-frame 8K cinema camera

door

Na de introductie van de Canon EOS RP, R6, R5 en recentelijk de R3, kondigde Canon ineens een EOS R5C aan. Aan de toevoeging van de C achter R5, zou je af kunnen leiden dat hij misschien compacter is. Niets is minder waar, want de C bij de Canon EOS R5C staat voor Cinema. Canon introduceert deze camera als hybride model voor de foto- en videograaf. Zo maak je dus de mooiste shots qua foto’s als video’s, met één camera. We duiken er iets dieper op in.

Canon EOS R5C

De allround hybride camera genaamd Canon EOS R5C

Tegenwoordig zien we een hybride camera steeds vaker voorbij komen. Zo kan je op pad met één camera voor meerdere doelen. En in een wereld waarin video- en fotografie steeds vaker worden gecombineerd, is het de ideale combinatie. De Canon EOS R5C zorgt voor haarscherpe filmbeelden en oneindige fotografie mogelijkheden. Een wens die al langer bij contentmakers aanwezig was, gaat dan eindelijk in vervulling.

De specs van de Canon EOS R5C

Dankzij de hi-res full-frame CMOS-sensor, de RF-lensvatting en de DIGIC X-processor is de Canon EOS R5C werkelijk klaar voor elke uitdaging. Je schiet namelijk 8K video’s en 45 megapixel foto’s tot wel 20 beelden per seconde. En doordat Canon werkt met twee afzonderlijke menu’s – voor zowel video als fotografie – kan je naadloos en snel overschakelen tussen video of fotografie. Dankzij maar liefst 13 toewijsbare knoppen, kan je de camera in een handomdraai instellen en veranderen aan verschillende omstandigheden en hoef je geen moment meer te missen. (Terug)kijken van beelden doe je door een 0,5″ OLED-zoeker met 5,76 miljoen dots of op het kantelbare 3,2″ HD lcd-scherm. En een groot bijkomend voordeel is dat de nieuwe Canon EOS R5C met 680 gram de lichtste Cinema camera is tot nu toe.

  • Full frame sensor met maximaal 8K/60p 12-bits RAW
  • 45 megapixel opnamen tot 20 fps
  • Nauwkeurige Eye AF via Dual Pixel CMOS AF en intelligent volgen van gezichten/hoofden via EOS iTR AF X
  • Uitgebreide reeks professionele bestandstypen inclusief drie nieuwe uitvoeringen van CinemaRAW Light
  • Intern actieve koeling voor langdurige filmsessies
  • Timecode-aansluiting
  • RF-vatting met Advanced Combination IS
  • Geavanceerde aansluitopties en multifunctionele accessoireschoen

Professionele video’s maken

De Canon R5C maakt 8K 30p RAW- video’s, maar kan met het gebruik van een externe voedingsbron ook 8K 60p RAW-video’s schieten. En dankzij het nieuwe actieve koelsysteem kan je urenlang op 8K blijven schieten. Nu nog een computer die het allemaal ook aan kan in post-productie. Schiet je liever op 4K, dan kan je zelfs tot 120p schieten zonder de kijkhoek bij te hoeven snijden. De bestanden blijven hanteerbaar, zelfs met de 12-bits opnamen en een groot dynamisch bereik. Bij de Canon EOS R5C kan je kiezen voor nieuwe Cinema RAW varianten, zoals RAW HQ, RAW ST en RAW LT.

Fotograferen als een pro met de Canon R5C

Fotograferen doe je als een pro met de Canon EOS R5C. Dankzij de 45 megapixel full-frame sensor en de DIGIC X-processor kan je fotograferen tot 20 beelden per seconde! En dankzij de 10-bits HEIF-opnamen heb je een nog groter dynamisch bereik en breder kleurenspectrum.

Haarscherp schieten

Uiteraard is de Canon EOS R5C ook uitgerust met het Dual Pixel CMOS AF-systeem waardoor je heel nauwkeurig scherp kan stellen. Uiteraard kan je de camera ook autofocussen op ogen of objecten. Realtime worden ogen, hoofden, dieren of bijvoorbeeld auto’s gevolgd, zodat je altijd in-focus bent. Gebruik je de camera in iets donkere omgevingen, dan kan de ISO gevoeligheid tot 51.200 en zal ruis goed worden onderdrukt.

Prijs en beschikbaar

De nieuwe Canon R5C is vanaf maart 2022 te koop met een verkoopadviesprijs van € 5029. Hou canon.nl of bijvoorbeeld CameraNu in de gaten voor jouw (pre-)order.

FotografieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.