Caroline Côté bereikt solo de Zuidpool in 34 dagen, nieuw wereldrecord

door

Als we het over solotochten hebben, dan heeft Caroline Côté er wel één bereikt van formaat. Met 1.130 kilometer over de Zuidpool met alle voorraden en uitrusting achter zich bereikt ze solo de Zuidpool binnen 34 dagen. Een barre en zware tocht, waarmee ze het vorige record van 38 dagen verbreekt.

Helly Hansen

De start van de tocht in Hercules Inlet

Op 9 december vertrekt Caroline Côté op haar tocht vanuit Hercules Inlet. 1.130 kilometer staat op de planning, dwars door de ijzige kou én met al haar materiaal achter zich. Het vorige vrouwelijke record lag bij Johanna Davidsson op 38 dagen en 23 uur. Minder dan tien vrouwen hebben ooit überhaupt de Zuidpool in volledige autonomie bereikt, iets wat al genoeg zegt over de zwaarte van deze tocht. De meeste dagen heeft ze meer dan 30 kilometer aangetikt, op de goed-weer-dagen zelfs 40 kilometer. Iets wat in de bergen een stuk haalbaarder is dan het pittige sneeuw- en ijsterrein daar.

De laatste 14 kilometer waren echt heel moeilijk. De hoogte van de Zuidpool is meer dan 2.800 meter, dus je kunt de effecten van zuurstoftekort echt voelen. Ik had moeite met ademen en door te zetten. – Caroline Côté

Caroline Côté wilt vrouwen inspireren

Alhoewel dit natuurlijk een uitdaging is van bijzonder formaat wilt Caroline Côté graag vrouwen inspireren om ook voor hun dromen te gaan, hun grenzen te verleggen en uitzonderlijke dingen te bereiken. De Zuidpool is echt een van de meest ontoegankelijke plekken ter wereld. Met de barre kou, wind, en uiteraard geen voorzieningen is dit echt alleen voor diehards.

Verwelkomd om 4 uur ’s nachts bij aankomst

Aangekomen op de Admunden-Scott basis werd Caroline Côté verwelkomd door voormalig recordhouder en ontdekkingsreiziger Hannah MacKeand, nu hoofd van de Amerikaanse wetenschappelijke basis. Om vier uur ’s ochtends tikte ze de basis aan, het eind van haar avontuur en maar liefst in 34 dagen. Vier dagen sneller dan het voormalige record. Dat ze de tocht binnen deze tijd zou bereiken was natuurlijk een droom, maar altijd lastig te plannen. De onvoorspelbare weersverwachtingen maken iedere expeditie anders. En in het geval van Caroline verassend positief.

Met wat voor gear ging Caroline Côté op pad?

Een solotrip als deze is natuurlijk echt een persoonlijke prestatie, zonder goede gear en sponsors is het toch een stuk lastiger. Voor deze reis werd Caroline gesponsord door onder andere Helly Hansen en Protect Our Winters Canada (POW) die zich erg bezighouden met de klimaatverandering. Als hoofdsponsor heeft Helly Hansen onder andere de Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket en de Odin Mountain Infinity 3L Bib Ski Pants gesponsord. Speciaal ontwikkeld voor grote avonturen als deze, en nu ook overduidelijk goed getest in de praktijk.

NieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.