Credits: Chris Thomas - Unsplash

Ga je mee op chimpansee trekking in Tanzania, Afrika?

door

Vaker krijg ik de vraag.. “Maar wat vind jij nou echt de gaafste plek in Afrika?” Of.. “Als jij zou mogen kiezen, waar naartoe zou je dan morgen het vliegtuig pakken?” Zelfs als ultiem Afrika liefhebber, en eigenaar van het bedrijf Safari Atelier, blijf ik het lastig vinden om hier een eenduidig antwoord op te geven. Niet omdat ik geen gave plek kan noemen of omdat ze allemaal fantastisch zijn, maar omdat het van zoveel factoren afhankelijk is. Wat ik persoonlijk het ALLER mooiste aan Afrika vind, is dat je er (zonder al teveel moeite) nog echt even helemaal off-the-radar kan zijn. Het continent kent nog zoveel wildernis, zoveel natuur en zoveel authenticiteit. En ondanks dat ik bijvoorbeeld ook echt van Kaapstad kan genieten, gaat mijn hart sneller (of eigenlijk langzamer) kloppen van/in de bush. Ik maakte een geweldige trip naar het westen van Tanzania en volgende keer kun jij ook mee.

Credits: Chris Thomas

Op naar het ruige westen van Tanzania

Het volgende ‘van de gebaande paden’ avontuur gaat naar Tanzania, en wel richting het ruige westen; Kigoma, Gombe en Mahale Mountains. De eerste kriebels komen al bij het Robinson Crusoe idee dat ik krijg bij het zien van de foto’s en het lezen van de eerste zinnen. En dan de officiële bevestiging dat we gaan. De tickets in mijn postvak in en het reisprogramma voor mijn neus. Yes, we gaan weer, off the beaten track. Mijn vogelgids stof ik weer af, de batterijen in mijn hoofdlampje zijn weer opgeladen en de SD-kaartjes van mijn camera weer leeg. Nog elke reis stap ik met gezonde spanning in het vliegtuig. Benieuwd wat dit avontuur me weer gaat brengen. 

Eerst wat local life in Kigoma

En als dan na zo’n negen uur de vliegtuigdeur weer open gaat en je diep inademt, voel je in heel je lichaam wat die vertrouwde glimlach uitstraalt. De warme, zanderige lucht die Afrika zo kenmerkt, waar je ook uitstapt. Een nachtje in Dar es Salaam en dan hop, zo snel mogelijk weer het vliegtuig in, op naar Kigoma. 

In Kigoma gaan we samen met de lokale gids Kigoma in en dé vismarkt bezoeken. Na al het reizen altijd even fijn om lekker rond te struinen en het lokale leven op te zoeken. Het is ook mogelijk om met een kajak het tropische meer van Tanganyika met haar vele cichliden te ontdekken. Voor nu slaan we dit even over, want dat staat ons in Gombe al te wachten. Hoewel het avontuur natuurlijk al lang is begonnen, is het gevoelsmatig na een nacht Kigoma tijd om ‘echt’ op pad te gaan. 

Per boot naar een afgelegen plek op aarde

Vanuit Kigoma is het zo’n twee uur per boot naar Gombe, en dat is ook gelijk de enige manier om deze bijzondere afgelegen plek op aarde te bereiken. Dat idee alleen al vind ik cool. Maar wat een heerlijk rustgevend vervoermiddel blijf ik dit vinden. Starend naar de horizon vliegt de tijd voorbij. We meren aan bij het rustieke pareltje te midden in de groene oase van Gombe Stream Nationaal Park. Dit park, grenzend aan Tanganyika is wereldberoemd geworden door de primatenstudies van de legende Jane Goodall (Britse onderzoeker). 

Credits: Mbali Mbali Mahale

Voorbereiden op een échte wildlife ervaring

Chimpansees heb ik al eens vaker gezien (in Kibale Forest, Oeganda), maar dit keer bereiden we ons voor op een échte wildlife ervaring in een van de meest ongerepte parken in Tanzania. En dat het een waanzinnige once-in-a-lifetime is, staat buiten kijf. Over deze nog echt pure chimpansee trekkings in de ongerepte wildernissen van Tanzania later nog meer. 

Het gebied staat bekend om hun populatie primatensoorten, waaronder (naast de chimpansees), rode colobusaap, de roodstaartaap en blauwe aap. Natuurlijk gaan we hier te voet ook nog naar op zoek. Maar vanwege de ligging aan het meer, kan je vanuit Gombe ook kajakken. Dit gaan we dan ook zeker uitproberen. Want hoe heerlijk is het om in de namiddag lekker op het meer rond te dobberen? Terwijl de zon langzaam zakt en de kust van het meer wordt betoverd met warme kleuren, zien we het vogelleven ontwaken uit hun siësta. De vogels gaan hier ongestoord hun gang op dit onbereikbare stuk aarde. Kortom, wat een mooie plek is Gombe. Beslist de moeite waard.

Credits: Mbali Mbali Gombe

Op naar ons tweede avontuur; Mahale 

Om in Mahale Mountains Nationaal Park te komen zijn er meerdere opties. Rijden vanuit Kigoma duurt zo’n vijf uur, of je besluit om een halve dag op Lake Tanganyika door te brengen om, afhankelijk van de weersomstandigheden, na de middag de schitterende vulkanische bergtoppen boven het kraakheldere water uit te zien steken. Eenmaal dichterbij gekomen worden we begroet door de echoënde geluiden van de franjeapen door het woud en vele vogelsoorten die hier leven. Het gebied is tevens het thuis van zo’n 75 gehabitueerde chimpansees. Vol verwachting gooien we onze tassen overboord op het strand en voelen we met de slippers in ons hand het fijne zand tussen de tenen. 

Mbali Mbali Mahale is een rustieke maar elegante lodge die perfect ‘wegvalt’ in de natuurlijke omgeving. Mijn ruime tent is stijlvol ingericht en als ik mijn ogen open ‘s ochtends met het geluid van de vele vogels om me heen, geniet ik van de opkomende zon en het eindeloze uitzicht. 

Credits: Mbali Mbali Mahale

Dé chimpansee trekking

Deze ochtend staat de chimpansee trekking op het programma. Onder begeleiding van een ranger en tracker gaan we met z’n zessen het woud in. Doordat Mahale Mountains zo’n 1.600 km2 groot is, zijn we erop voorbereid dat het wat klim en klauterwerk kan vereisen voordat we ze gevonden hebben. Maar als eenmaal het moment daar is, de gids omdraait en de wijsvinger voor zijn mond brengt, hoor je enkel nog ieders ademhaling. Omgeven door een familie chimpansees, die druk bezig zijn met de orde van de dag, kijken we om ons heen en maken we foto’s/video’s. We genieten, tussen het luide kabaal van onze nauwe verwanten door, van dit prachtige schouwspel. Na een uur is het tijd om deze familie achter ons te laten en hopelijk ‘tot ziens’ te zeggen en hiken we terug naar de lodge.

Ondanks dat Mahale bekend staat als leefgebied van de chimpansees, kan je hier een divers scala aan activiteiten ondernemen, zoals snorkelen tussen kleurrijke cichliden, boottochten, hikes (naar de watervallen), vissen en vogel spotten. Je kunt jezelf hier zeker een aantal dagen vermaken.

Credits: Mbali Mbali Mahale

De veelzijdigheid van Tanzania

Van tevoren had ik me echt een Robinson ervaring voorgesteld, en dat heeft dit gebied ook dubbel en dwars waargemaakt. Wat is het uiterste westen van Tanzania nog puur, ruig en ongerept. En wat is het vooral een rijke aanvulling op het veelbezochte noorden van Tanzania (met Lake Tarangire, Ngorongoro en de Serengeti) en het al veel minder bezochte zuiden (met Nyerere, voorheen Selous genaamd, en Ruaha). Deze plekken bieden een ultieme safari-ervaring met de Big Five en katachtigen in grote getalen. 

Je kan je voorstellen dat de verschillende gebieden in Tanzania een ware tegenstelling tot elkaar zijn. Tegelijkertijd vormen ze daarmee ook de ultieme combinatie voor iedereen die de veelzijdigheid van Tanzania wil ervaren. Voor iedereen die zowel op zoek is naar de bush als de jungle, voor de avonturier die naast de Big Five ook oog in oog wil staan met de primaten en voor de reiziger die naast jeepsafari’s ook gek is op de actievere trekkings. 

Credits: Mbali Mbali

Safari Atelier

Zelf heb ik dusdanig mijn hart verloren aan Afrika, dat ik mijn werk heb gemaakt van het samenstellen van reizen naar dit continent. Met Safari Atelier zoeken we samenwerkingen op met lodges en lokale organisaties die conservering en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar wat wij, Safari Atelier, extra te bieden hebben is onze kennis. En dat klinkt wellicht ook ‘zoals alle anderen’, maar we kunnen in alle eerlijkheid en openheid zeggen dat we ieder jaarlijks tussen de vier en acht weken in Afrika zijn om zo voor de volle 100% achter onze reizen te kunnen staan. 

In die weken zijn we nog steeds ‘gewoon’ bereikbaar, maar bezoeken we ook onze samenwerkingspartners ter plaatse, gaan we op zoek naar nieuwe plekken en kijken we of bepaalde ‘standaarden’ nog steeds zijn zoals ze moeten zijn. Bovendien gaan we op zoek naar die bijzondere, afgelegen pareltjes, want dat is iets waar ons hart een sprongetje van maakt. Hierdoor kunnen we net dat stapje extra zetten en ook die plekken in Afrika delen die weinig reizigers mogen ontvangen. 

Reizen op maat

Ben je enthousiast geworden en zie jij jezelf ook wel tussen de chimpansees in het uiterste en weinig bezochte westen van Tanzania? Uiteraard stellen we ook graag een reis op maat samen, zodat jij dit waanzinnige avontuur met je eigen zintuigen kan ervaren. Twee inspiratiereizen hebben we al online gezet. Een groepsreis (die je uiteraard ook in privé verband kan maken) die het westen en het noorden van Tanzania combineert, maar ook een luxe fly-in naar het westen van Tanzania. Dit zijn slechts voorbeelden om je een idee te geven van de mogelijkheden. Graag gaan we persoonlijk met je in gesprek om te kijken hoe we jouw ideale Afrika reis kunnen creëren en wie weet vaar, rij of wandel jij binnenkort dan in het wildrijke Tanzania. 

Lisa Repkes op selfdrive in Namibie - Een selfdrive reis naar Afrika met Safari Atelier
Lisa Repkes in Namibie – Een selfdrive reis naar Afrika met Safari Atelier
ActiviteitAfrikaGeorganiseerde reizenReisverhalenTanzaniaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.