Coronabewijs verplicht voor wintersporters in Oostenrijk

door

Ga jij de komende winter wintersporten in Oostenrijk? Vergeet dan zeker niet je coronabewijs mee te nemen. Wat valt er onder coronabewijs? Een vaccinatiebewijs, verklaring van genezing in het afgelopen half jaar of een negatief testbewijs. Exploitanten van skiliften mogen mensen namelijk alleen vervoeren wanneer je kan aantonen dat je ben gevaccineerd, genezen of negatief getest bent. Ook in de horeca van Oostenrijk is een coronabewijs verplicht. Gelukkig is met een coronabewijs uitgaan, drinken en dansen na het skiën, oftewel: Après-ski, onder bepaalde voorwaarden toegestaan.  

Mondkapjesplicht

Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de capaciteitsbeperkingen en afstandsregels in skiliften. Deze komen namelijk te vervallen. De regering in Oostenrijk heeft echter wel besloten dat er een andere regel voor in de plaats komt: de mondkapjesplicht. Het gaat niet om ‘gewone’ mondkapjes. Wanneer je besluit op wintersport te gaan moet je zorgen dat je een FFP2-mondmasker bij je hebt. Deze speciale mondkapjes houden 94% van de schadelijke stoffen tegen.

FFP2-mondmasker
Photo by Önder Örtel on Unsplash

FFP-mondkapjes

Onder de FFP-mondkapjes vallen de FFP1-, FFP2- en FFP3-mondkapjes. De mondkapjes bieden een heel goede bescherming tegen allerlei schadelijke stoffen die in de lucht verspreid kunnen worden. Ze werken beschermen dus ook goed tegen virussen. Maar wat is het verschil tussen de FFP1-, FFP2- en FFP3-mondkapjes? FFP1 betekent dat er minimaal 80% van de schadelijke deeltjes wordt tegengehouden. Bij FFP2-mondkapjes wordt er ongeveer 94% van de deeltjes tegengehouden en bij de FFP3-mondkapjes wel 99%. Het is van belang dat de mondkapjes goed op je gezicht aansluiten. Dit zorgt namelijk voor de beste bescherming.

coronabewijs FFP2-mondmasker
Photo by Brian McGowan on Unsplash

Verdere aanscherpingen door toename ic-patiënten

 Een veilig wintersportseizoen voor alle wintersporters. Dat hoopt de regering in Oostenrijk met deze regels te kunnen bewerkstelligen. Maar als het aantal ic-patiënten toeneemt is de kans groot dat de maatregelen zullen worden aangescherpt. Vooral voor de mensen die op wintersport willen en niet gevaccineerd zijn, kan dit grote gevolgen hebben.

Op de intensive care afdelingen in Oostenrijk liggen nu ongeveer tweehonderd coronapatiënten. Worden het er driehonderd? Dan mag je wanneer je niet gevaccineerd bent geen après-skibar meer binnen. Wanneer het aantal oploopt naar vierhonderd coronapatiënten is het als niet-gevaccineerde van belang een negatieve PCR-test op zak te hebben. Dit is dan het enige geldige coronabewijs, waarmee je toegang krijgt to de hotels, skiliften en de restaurants. Sneltesten worden dan niet meer geaccepteerd.  

coronabewijs
Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Rechtszaak tegen de landelijke overheid

Wist jij dat er 15 rechtszaken zijn aangespannen tegen de Oostenrijkse regering? Het land heeft namelijk veel kritiek gekregen over de manier waarop het omging met een corona-uitbraak in het begin van de pandemie. Dit gebeurde in een skioord. Volgens vele mensen werd het virus meegenomen naar tientallen landen vanuit de plaats Ischgl. Afgelopen vrijdag is het eerste proces van start gegaan. Hierbij wordt een schadevergoeding geëist van 100.000 euro door de nabestaanden van een man overleden aan corona.

rechtzaak
Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash
NieuwsOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.