Bij een cursus houthakken komt meer kijken dan je denkt

door

Op een prachtige winterdag gingen we op uitnodiging van Bever en Staatsbosbeheer diep de Utrechtse Heuvelrug in. En dat deden we natuurlijk niet zomaar, maar voor een echte cursus houthakken. En niet om als een houthakker op anabolen die alle bomen omhakt. Nee, we gingen er leren houthakken. Want hoe zorg je er nu voor dat je het veilig en zeer efficiΓ«nt doet?

Cursus Houthakken-13

Cursus houthakken

Houthakken lijkt op het eerste gezicht vrij eenvoudig en aan te komen op brute kracht. Toch is niets minder waar. Tijdens de cursus houthakken kom je erachter dat door middel van de juiste techniek het je helemaal niet heel veel energie hoeft te kosten. Je laat de bijl en de zwaartekracht gewoon het meeste werk voor je doen.

Veiligheid

Jaarlijks belanden er velen in het ziekenhuis tijdens een middagje houthakken. Niet vreemd ook, want je werkt met heftig materiaal. Een slagaderlijke bloeding zit in dit geval om de hoek. In Nederland zijn we verwend met het aantal ziekenhuizen dat je relatief snel kan bereiken, maar probeer dat maar eens in the middle of nowhere in ScandinaviΓ«. Enige vorm van veilig werken is voor iedereen in dit geval zelfs van levensbelang. Zorg er dus altijd voor dat je veilig om gaat met de materialen en dat je niet zomaar in jezelf hakt.

Squatten

Nadat je de boom ter aarde hebt gebracht, is het tijd om de grote stukken te kloven. Dit doe je dus niet als een Samurai die alle kanten op zwaait, maar met beleid. Zorg ervoor dat de bijl netjes recht boven je hoofd begint. Maak een zwaai naar beneden en squat het laatste stukje. Die doe je om extra kracht bij te zetten en de bijlkop horizontaal op het hout te krijgen. Zo minimaliseer je de kracht die het je kost en het risico op jezelf raken.

Klein kloven

Nadat je de grote stukken hebt gekloofd, is het tijd om kleiner te kloven. Doe dit altijd op jouw knieΓ«n en op de achterkant van jouw hakblok. Zorg ervoor dat je jouw andere hand nooit op het hout houdt. Een vinger ben je zo kwijt. Wil je nog kleiner hout, tik dan de bijl rustig op het houtblok en breek het als je bijl erin zit. Zo hou je al jouw vingers en bespaar je veel kracht.

Tips van de pro

Tips die we tijdens de cursus houthakken kregen; zet het blok dat je wil kloven helemaal tegen de achterste rand van jouw hakblok. Bij een ketser komt jouw bijl dus in het hakblok. En zorg ervoor dat de bijlkop bij een gestrekte arm voor op het te kloven hout komt. Door de squat komt de bijl een stuk verder dan je denkt. Sla je met jouw bijl over het blok heen, dan heb je een grote kans dat de bijl breekt. Ook een keer een cursus volgen? Check het programma eenvoudig op de website van Bever of Staatsbosbeheer.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.