Dit zijn de 10 beste free runners ter wereld

door


Eerder schreef ik al over de sport Freerunning. Een Urban sport waarbij je de omgeving gebruikt als jouw speelveld. In tegenstelling tot andere urban sporten als skaten of BMX’en heb je bij Freerunning geen attributen nodig. Het enige wat je gebruikt is je lichaam. De sport draait om het verbeteren van je eigen prestaties, hierbij helpen free runners elkaar onderling. In deze sport ben je helemaal vrij om te doen wat je zelf wil, alles is mogelijk. Dat is wat Freerunnen zo leuk maakt!

Wil je meer weten over Freerunning? Lees dan eerst: Freerunnen, een sport die iedereen kan leren.

De beste free runners van de wereld

Eigenlijk is het bij Freerunning heel lastig om de beste free runner aan te wijzen. Elke atleet heeft andere kwaliteiten en een eigen stijl. Er zijn wel freerun wedstrijden, maar ook daar is het lastig om te bepalen wie nu echt de beste free runner is. Niet iedereen heeft dezelfde mening over wie de beste free runners zijn. Eigenlijk kan je dus alleen een lijst maken met jouw persoonlijke favoriete. Dat heb ik gedaan. Zelfs voor mij was het onwijs moeilijk om 10 favoriete atleten te kiezen, er zijn namelijk ongelofelijk veel goede free runners die je eigenlijk niet met elkaar kan vergelijken. Toch heb ik mijn best gedaan. Dit zijn, naar mijn mening, 10 van de beste free runners ter wereld!

de beste free runners ter wereld

Nate Weston

Nate Weston is een Amerikaanse free runner. Hij woont in Los Angeles en is lid van Tempest Freerunning. Nate staat bekend om zijn moeilijke en technische tricks. Hiermee maakt hij vaak combinaties die nog niemand ooit eerder deed. Laatst verscheen Nate in een nieuwe video van Tempest, genaamd Skull Chatter.

Krystian Kowalewski

De tweede atleet uit dit lijstje komt uit Polen. Krystian Kowalewski heeft naar mijn mening een hele mooie stijl, hij doet zijn tricks altijd erg netjes of zoals wij zeggen, erg clean. Daarnaast kan hij een hoop moeilijke flips die hij combineert in zijn runs. Net zoals veel anderen in dit lijstje presteert Krystian goed tijdens freerun wedstrijden. Laatst heeft hij nog een online wedstrijd gewonnen waarmee hij $10.000 won.

Ed Scott

Ed Scott is een free runner uit The United Kingdom. Ed won al verschillende wedstrijden en is de laatste jaren snel populair geworden. Hij is lid van Storm Freerun, een Engels freerun team. Ed is een All-round Freerunner, dat wil zeggen dat hij op vrijwel alle gebieden goed presteert. Hij staat bekend om zijn krachtige moves en zijn diversiteit aan tricks.

Callum Powel

Callum Powel is wederom een Engelse free runner. Callum is lid van Storror, het bekendste freerun team ter wereld. Met zijn team reist hij de wereld rond om de vetste Youtube video’s te maken. Anders dan de meeste free runners uit dit lijstje focust Callum zich niet op flips. Hij is vooral bezig met parkour, op dit gebied is hij dan ook een van de beste uit de scene. Callum maakt de grootste sprongen alsof het niets is.

Archie Aroyan

Archie Ayroyan is een free runner afkomstig uit Rusland. Archie heeft een hele creatieve en flowy stijl. Hij verzint creatieve moves en verbind deze perfect met elkaar in zijn lines. Doordat zijn moves er zo vloeiend uit zien laat hij het lijken alsof het makkelijk is. Archie is lid van Rizu Project, een team dat zich vooral richt op flow.

Alexander Titarenko

Alexander Titarenko is een free runner uit Ukraïne. Alexander heeft de bijnaam ‘Blue Shorts’, deze bijnaam kreeg hij toen hij in 2017 mee deed aan Redbull Art of Motion, het wereld kampioenschap freerunnen. Toen hij mee deed was Alexander nog vrij onbekend maar hij was wel indrukwekkend goed. Zo goed dat hij in 2017 het wereld kampioenschap won. Sindsdien heeft hij zichzelf op de kaart gezet en wordt hij zelfs gesponsord door het bekende merk RedBull.

Didi Alaoui

Didi Alaoui is een free runner die origineel afkomstig is uit Marokko. Inmiddels woont hij in Los Angeles en maakt hij deel uit van Tempest Freerunning. Didi is opgegroeid in Marokko, hier had hij weinig plaatsen om te trainen. Hij gebruikte autobanden en andere spullen om mee te oefenen. Ondanks de weinig mogelijkheden heeft Didi het ver geschopt. In 2019 won hij Redbull Art of Motion en werd de beste free runner van de wereld.

Travis Verkaik

Travis Verkaik is de jongste free runner uit dit lijstje, hij is namelijk nog maar 17 jaar oud. Toch is hij al een van de beste free runners ter wereld. Travis woont in Engeland en hij staat bekend om zijn technische en indrukwekkende moves. Met een aantal tricks was hij zelfs de eerste ter wereld die die trick deed. Sinds kort is Travis lid geworden van het nieuwe Flow Team van The Motus Projects.

George McGowan

De volgende free runner komt uit Noord-Ierland, zijn naam is George McGowan. George is een van de meest powerful free runners in de sport. Wanneer hij springt lijkt het net of er springveren in zijn benen zitten. George is goed in zowel parkour als flips, hij is dus een All-round free runner. George is lid van het Engelse The Motus Projects team.

Calen Chan

Calen Chan is een Amerikaanse free runner. Hij heeft een erg creatieve stijl maar heeft ook erg moeilijke tricks in zijn mars. Calen heeft een aantal world first tricks op zijn naam staan, één daarvan zie je op het filmpje hieronder. Bij competities presteert Calen vaak goed, hij deed al meerdere keren mee aan het wereld kampioenschap freerunnen. De titel heeft hij tot nog toe niet gewonnen. Daarnaast is Calen Chan getrouwd met een vrouwelijke freerunster, Reagan Chan.

ActiviteitTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.