Dé autorondreis checklist voor je outdoor-avonturen, wat neem je mee?

door

Heb je heerlijke outdoor plannen voor het voorjaar of de zomer, en staat er een autorondreis op de planning? Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je alles bij hebt. Wat is er nou heerlijker dan de auto instappen en alvast dromen over je outdoor plannen op je bestemming? Misschien heb je wel een toffe fietstocht op de planning, kampeervakantie of juist een lange hike. Met deze checklist weet je zeker dat alles betreft je roadtrip compleet is.

Foto: Lourenzo Boogert Photography

Outdoor avontuur met de auto, hoe pak je het aan?

Allereerst begint je plan natuurlijk met een idee van wat je precies wilt gaan doen. Een lange hike, toffe fietstocht of juist windsurfen in het zonnige zuiden. Zorg thuis dat je weet waar je avontuur begint, en waar je de auto kunt parkeren op de locatie. Als je bijvoorbeeld langer weg bent voor een huttentocht is het wel zo fijn om niet met een parkeerboete weer terug bij je auto terug te komen. Je research thuis doen scheelt stress op de locatie. Bedenk ook hoever het rijden is, en of je gelijk daarna al op pad wilt of juist een dagje wilt uitrusten. Na een lange autorit is het natuurlijk heerlijk om gelijk de natuur in te gaan, maar misschien is gelijk een lange wandeldag na een nachtrit een minder goed idee.

De autorondreis checklist voor Europa, let’s go!

Alle plannen rond? Spullen ingepakt? Dan is het nu tijd voor een dubbelcheck. Ook hierbij geldt, liever niet last minute, vooral als het om papierwerk of keuringen gaat.

  • Papierwerk. Zorg voor een geldig paspoort of identiteitskaart en dat hij niet verlopen is. Controleer ook of je rijbewijs nog geldig is en of beide gelden in de landen die je wilt aantikken op je trip. Zo mag je sinds de Brexit de UK niet meer alleen met een ID-kaart bezoeken, maar heb je een paspoort nodig. Ook je verzekeringspas, reisverzekering en autopapieren horen hierbij.
  • Controleer of je auto is gekeurd en dat de verzekering en belasting op tijd zijn betaald. Controleer ook de bandenspanning, remmen, ruitenwissers, verlichting en oliepeil voordat je vertrekt. Zou zonde zijn als je ineens onderweg erachter komt dat er iets niet klopt.
  • Zorg dat je veilig op pad kunt met de volgende spullen: EHBO-kit, veiligheidshesje, gevarendriehoek, isoleerdeken, zaklamp, startkabel, sleepkabel, ruitenwisservloeistof, motorolie, alcoholtester (alleen in Frankrijk), brandblusser (alleen in sommige landen verplicht), reservelampjes voor de auto (alleen in sommige landen verplicht) en een fleecedekentje.
  • Plan je route van tevoren en zorg ervoor dat je navigatie werkt en up-to-date is. Navigeer je met je telefoon en bijvoorbeeld Google Maps? Zorg dan dat je een kabeltje in de auto hebt waarmee je je batterij vol kunt houden tijdens je autorondreis.
  • Check of je in de landen die je wilt bezoeken een milieusticker of vignet nodig hebt. Sommige steden hebben namelijk zone’s waar je alleen met een speciale sticker mag rijden, en voor sommige landen heb je sowieso een vignet nodig zoals in Oostenrijk. Dit is een sticker waarmee je aangeeft dat je wegenbelasting voor de desbetreffende zone hebt betaald.
  • Logisch maar toch vervelend als je hem vergeet: je betaalpas en/of creditcard. Ook handig als back-up om je betaalpas op je telefoon te zetten mocht je pas plots niet meer werken.
  • Zorg ervoor dat de reis fijn en comfortabel is. Sla je favoriete snacks in, flesjes water, je zonnebril en wat warme kleding mee. Download alvast je favoriete playlist met muziek of een podcast en voor de bijrijders achterin eventueel een leuke film of serie.
  • Rijd je met een elektrische auto op je autorondreis? Check dan vooraf waar je de auto wilt opladen bij snelladers en neem eventueel een draagbare oplader mee voor nood. Meer tips voor reizen met je elektrische auto lees je hier.
  • Pak je gear veilig en verantwoord in. Hikespullen passen waarschijnlijk gewoon op de achterbank of kofferbak, maar ga je met de fiets op vakantie, zorg dan dat je de fiets veilig monteert. Heb je een elektrische auto? Dan past waarschijnlijk niet iedere reguliere fietsendrager op je auto, of heb je misschien geen dakdragers. Heb je juist een elektrische fiets? Dan is het ook nodig om geschikte fietsendrager voor elektrische fietsen te hebben omdat deze fietsen een stuk zwaarder of groter kunnen zijn dan een reguliere fiets.
Val Gardena Dolomieten Sella Ronda28
The Hike-redacteur Leroy
EuropaKamperenOnderhoud & reparatiePaklijstenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.