Kunnen we weer de bergen in na de Corona versoepelingen?

door

Het Coronavirus heeft hard toegeslagen in de wereld. En met veel dieptepunten, hebben we ook enkele positieve punten aan het virus kunnen ervaren. Gelukkig zijn de Corona maatregelen weer wat versoepeld en openen verschillende landen de grenzen weer voor toerisme. Een grote vraag die outdoor enthusiasts bezig blijft houden is of dat ze weer veilig naar de bergen kunnen gaan tijdens de versoepelde Corona maatregelen. Wil je net voor vertrek of tijdens jouw reis op de hoogte blijven over alle Corona ontwikkelingen in de bergen, check het actuele nieuws dan hier.

bergen in na de Corona versoepelingen water
Zout Fotografie

Veilig de bergen in rondom het Corona tijdperk

De meeste Alpenlanden staat toeristen weer toe. Maar net zoals in Nederland zelf, blijven er een boel onduidelijkheden. Wat zijn de regels in de betreffende landen, hoe reis je naar een bestemming, kan ik wel eten of overnachten in een berghut of ben ik wel verzekerd voor een bergwandeling? De NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) heeft diverse richtlijnen opgesteld, zodat jij met een gerust hart de bergen op kan zoeken. Check daarnaast kort voor vertrek Nederlandwereldwijd.nl voor de meest actuele status van het door jou te bezoeken land.

Basisregels en voorzorgsmaatregelen voor een trip tijdens het Corona tijdperk naar de bergen

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de plaatselijke regels die er gelden. Een goede voorbereiding kost nu misschien iets meer tijd, maar helpt jezelf wel om de juiste keuzes te maken. Zorg er dus voor dat je de basis hygiëne- en voorzorgsmaatregelen goed kent. We sommen ze van de NKBV voor je op.

Nummer 1 van de basisregels: vermijd drukte en hou je aan de regels

In het corona tijdperk wil je ook in de bergen de drukte vermijden. Ga dus niet pauzeren op een plek waar veel mensen zijn, maar hou veiligheid altijd als prioriteit. Mensen vermijden moet dus geen hoger doel worden en je moet jezelf altijd in veiligheid houden. Mocht je mensen willen passeren, laat dan even weten dat je dat graag wil doen. Daarnaast houd je je aan de regels die in het land gelden. En dus ook aan de speciale regels in de berghutten.

2. Houd afstand

Hou te allen tijde 1,5 meter afstand. Uiteraard is het beter om de drukte dus helemaal niet op te zoeken, dus laat de populaire trails even achterwege. Loop lekker doordeweeks en begin vroeg. Zorg er daarnaast voor dat je in kleine groepen gaat. In grote groepen is het namelijk moeilijker om voldoende afstand te houden.

3. Gezond de bergen in en neem geen risico

In de bergen moet je over het algemeen sowieso het risico beperken. Ga dus niet over jouw kunnen heen en weet van jezelf wat er wel en niet mogelijk is. Check ook vooraf het weer goed, want je wil de reddingswerkers liever bezig houden met wat er nu misschien iets meer toe doet. De bergreddingsdienst werkt momenteel ook met coronamaatregelen, waardoor reddingsacties langer en lastiger kunnen zijn. Zoals altijd; ga alleen gezond de bergen in.

4. De juiste gear

Naast de gebruikelijke EHBO-set, routekaart en andere gear in jouw paklijst, is het belangrijk dat je nu wat extra spullen bij je hebt. Zo ben je momenteel verplicht om een mondkapje en desinfectiemiddel mee te nemen. Een mondkapje kan verplicht zijn in de berghutten, maar is een absolute must in het openbaar vervoer.

5. Nood breekt wet

In noodgevallen móet je eerste hulp verlenen. Je volgt uiteraard de richtlijnen, maar kan je dan wellicht niet meer houden aan de juiste afstand. Denk er bijvoorbeeld ook aan om handschoenen en een speciale mond-tot-mond beademingsset aan te schaffen. Zo maak je geen contact met de gewonde.

Zo kom je niet voor verrassingen te staan

Een goede voorbereiding is dus essentieel. Helemaal als je de bergen in gaat in tijden van Corona. Zorg daarom naast een goede voorbereiding in de regels en wat je mee moet nemen, ook in de bergsport en een goede verzekering. Zo kan je lid worden van de NKBV, waardoor je altijd up-to-date blijft over het reilen en zeilen in de bergsportwereld. Daarnaast krijg je tot 50% korting in meer dan 1200 berghutten in Europa, een hele uitgebreide – maar toch voordelige – reisverzekering, exclusieve Bergsportreizen, het buitensportmagazine Hoogtelijn én 10% korting bij Bever!

bergen in na de Corona versoepelingen chillen
Zout fotografie
bergen in na de Corona versoepelingen bewegwijzering
Zout fotografie

BergenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.