De hoogste bergen van Europa

door

We hebben het al vaker gehad over de reuzen der aarde. Mount Everest is hiervan de hoogste en meest bekende, maar in Europa hebben we ook een aantal grote bergen. Zo hebben we zelf de hoogste berg van Europa, de Elbrus, bedwongen en dat was een hele uitdaging. Maar wanneer je niet direct de allerhoogste wilt beklimmen zijn er heel wat bergen om te oefenen. Dat ze minder hoog zijn, wil overigens niet zeggen dat ze ook makkelijker zijn. Dit zijn de tien hoogste bergen van Europa per land. In dit lijstje komt dus maar één berg per land voor.

De hoogste bergen van Europa per land

  • Elbrus – Rusland
  • Shkhara – Georgië
  • Mont Blanc – Frankrijk / Italië
  • Dufourspitze – Zwitserland
  • Bazardüzü – Azerbeidzjan
  • Grossglockner – Oostenrijk
  • Mulhacén – Spanje
  • Zugspitze – Duitsland
  • Pic de Comapedrosa – Andorra
  • Musala – Bulgarije

De hoogste bergen van Europa in oplopende volgorde

10. Moesala – Bulgarije

De Moesala is de hoogste berg van Bulgarije en zelfs van het gehele Balkan schiereiland. Met 2.925 meter is de berg erg geschikt voor mooie hikes. De kans dat je een rotskruiper tegenkomt is hier groot. Dit is een bijzondere vogel die tussen de 1.000 en 5.000 meter woont en op stijle hellingen het beste vertoeft. De naam van de Moesala is afgeleid van ‘berg van God’ Mus Allah en stamt uit de tijd dat Bulgarije tot het Ottomaanse Rijk behoorde.

9. Pic de Comapedrosa – Andorra

Andorra heeft de negende hoogste berg van Europa. De Pic de Comapedrose is de hoogste berg binnen het vorstendom Andorra. De berg van 2.646 meter ligt in het noordoosten, tegen het drielandenpunt met Frankrijk en Spanje. De weg naar boven is redelijk eenvoudig te bereiken. Vanaf de picknickplaats bij Ribal Warefall op 1.580 meter hoogte is het ongeveer 4,5 uur lopen naar de top.

8. Zugspitze – Duitsland

De hoogste berg van Duitsland is de Zugspitze met 2.962 meter. Deze berg ligt op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Door middel van de Tiroler Zugspitzbahn is het mogelijk om helemaal naar de top te gaan samen met 100 anderen. Eén cabine doet er 7,2 minuten over om op de top te komen. Natuurlijk kun je ook lopen. Dat kost een stuk meer energie, maar is wel een hele ervaring. Dit is de zwaarste route naar de top van de Zugspitze.

Hoogste bergen europa

7. Mulhacén – Spanje

De Mulhacén in Spanje is 3.482 meter hoog en is zonder hulpmiddelen te beklimmen. Het is de hoogste berg van Spanje in Europa, maar niet de hoogste berg op Spaans grondgebied. Dat is de El Teide op Tenerife, maar omdat Tenerife officieel in Afrika ligt, rekenen we deze niet mee. De berg is vernoemd naar de koning die er begraven zou zijn, Muley Hacén.

6. Grossglockner – Oostenrijk

De Grossglockner in Oostenrijk is 3.798 meter hoog en is daarmee de hoogste van het land. Op deze berg ontspringt de Pasterze-gletsjer. Door het gebied waar de berg ligt rijden veel motorrijders over de Großglockner Hochalpenstraße en tegenwoordig zie je ook steeds meer bikepackers de Grossglockner Hochalpenstrasse bedwingen. De top werd op 28 juli 1800 voor het eerst aangeraakt door Sepp en Martin Klotz.

Alpe Adria Trail

5. Bazardüzü – Azerbeidzjan

Mount Bazardüzü behoort tot de top vijf van de hoogste bergen binnen Europa. De 4.467 meter hoge top is voor het eerst in 1890 beklommen door Baker en Yeld. Deze piek wordt het meeste beklommen in de zomer, want in de winter is het erg koud in het gebied.

4.Dufourspitze – Zwitserland

De Dufourspitze ligt in het Monte Rosa massief. Met 4.634 meter hoogte is dit de op drie na hoogste berg van Europa. De eerste beklimming waarbij de top werd gehaald was in 1855. De berg ligt 78 kilometer van de Mont Blanc verwijdert.

3. Mont Blanc – Frankrijk/Italië

De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen. De 4.808 meter hoge top ligt precies op de grens tussen Frankrijk en Italië. Daardoor zijn de meningen nogal verdeeld of de de Mont Blanc bij Frankrijk hoort of dat het eigenlijk de Monte Bianco van Italië is. Vooralsnog wordt de Mont Blanc tot Franse grondgebied gerekend. Binnen sommige lijsten van de Seven Summits wordt de Mont Blanc gezien als hoogste berg van Europa . Sommigen vinden dat de Elbrus in Rusland niet tot Europa behoort, anderen vinden juist van wel. Wij houden van een uitdaging en markeren daarom de Elbrus als koning van Europa.

parapente

2. Shkhara – Georgië

De Shkhara ligt in Georgië en ligt net als de Elbrus in de Kaukasus. De 5.193 meter top van deze reus is enkel te bereiken via een landschap van sneeuw en ijs. De top is voor het eerst aangeraakt in 1888 door een Brits-Zwitsers team.

1. Mount Elbrus – Rusland

De hoogste berg van het Europese continent is de Elbrus. Deze oude strato vulkaan torent met 5.642 meter uit boven Europa. Wil je alles weten over het beklimmen van de Elbrus? Kaz deelt graag zijn ervaringen; van paklijst tot de beklimming van de zuidzijde van de Elbrus.

BergenEuropaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.