Credit: NASA

De verste ster ooit ontdekt | Wetenschap Woensdag

door

De gemiddelde mens wordt zo tussen de 79 en 83 jaar oud. Dat lijkt voor ons heel lang, maar als we gaan kijken naar het heelal, dan stelt dit helemaal niks voor. De dinosaurussen leefden tot ongeveer 66 miljoen jaar geleden, onze zon is 4,6 miljard jaar oud en ons hele heelal is zon 13,7 miljard jaar geleden ontstaan. Wetenschappers zeggen dat een kleine ster zelfs 100 miljard jaar oud kan worden. Met een heelal dat meer dan 13,7 miljard jaar oud is en afstanden die verder gaan dan 13,7 miljard lichtjaar is het voor ons moeilijk voor te stellen hoe lang dit nu is.

Niet alleen is het moeilijk voor te stellen, het is ook moeilijk om waar te nemen. Toch slaagde NASA er afgelopen week in om een ster waar te nemen die het verste weg staat van alle sterren.

Hubble-ruimtetelescoop vindt ster

De ontdekking hebben astronomen gedaan met de Hubble-ruimtetelescoop. Dit is een telescoop die ze de ruimte in hebben gebracht en nu door ons heelal zweeft en foto’s maakt van allerlei objecten. Deze ruimtetelescoop heeft de ster waargenomen in een sterrenstelsel heel ver hier vandaan.

Credit: Alexander Alexandrews – Unsplash

Morgenster

De nieuw ontdekte ster heeft de naam Earendel gekregen. Earendel betekent in het Oud-Engels ‘morgenster’ of ‘opkomend licht’. De ster is ongeveer 900 miljoen jaar na de oerknal ontstaan. Deze ster heeft dus bestaan vlak nadat het heelal is ontstaan en heeft dus het eerste licht in ons heelal uitgezonden, vandaar de naam Earendel.

Donkere periode

Earendel is ontstaan in een heel ander heelal dan waar wij in leven. Het heelal waar Earendel is geboren trilde nog na van de big bang en er was nog geen licht. Er waren toen ook nog geen sterrenstelsels en sterren, er was toen eigenlijk alleen waterstofgas dat langzaam afkoelde. Voor licht was het dan ook lastig om in die periode ver te komen. Wetenschappers vermoeden dat door de gewelddadige dood, die een eerdere generatie zware sterren onderging, dit gas langzaam weg ebte.

NatuurverschijnselenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.