Deze dieren zie je in Nieuw Zeeland in het wild

door

Het is best gek om te bedenken dat je in Australië allerlei gevaarlijke dieren tegen kunt komen, maar dat je jezelf een land verder echt totaal nergens zorgen om hoeft te maken. In Nieuw Zeeland is er niet één dier op het land dat gevaarlijk is voor de mens. Geen beren, tijgers, schorpioenen of giftige slangen. Daarom is de kiwi, een vrij weerloze en schuwe loopvogel, ook het nationale symbool van Nieuw Zeeland. Als je er eentje tegenkomt mag je van geluk spreken, want velen hebben het geprobeerd, maar slechts een aantal mensen lukt het om een kiwi in het wild te spotten. Gelukkig zijn er voor de wildlife spotters nog wel een aantal, iets spectaculairdere, dieren te zien in Nieuw Zeeland. Wij hebben er een heel aantal kunnen afstrepen van ons lijstje, maar helaas niet allemaal. Heb jij nog meer wildlife gezien in Nieuw Zeeland die wij hebben gemist, laat het weten in de reacties!

De enige Alpine Parrot in de wereld: de kea

De kea is een hele bijzondere papegaai. Deze dieren, de zogenaamde Alpine Parrots, komen alleen voor op het Zuidereiland in Nieuw Zeeland, heel uniek dus. Het is een alpine papegaai, dus de kans is het grootst dat je ‘m in een alpine omgeving tegenkomt. Met het alpine klimaat wordt vaak het weer boven de bomen grens aangeduid, het weer hoog in de bergen dus. De Kea leeft dus in de bergen. Goed oppassen, want de Kea’s zijn enorm brutaal. Laat nooit je tas onbeheerd achter als ze in de buurt zijn, ze weten op hele slimme wijze je tas open te maken en met jouw spullen aan de haal te gaan. Zolang het niet je eigen spullen zijn, is het wel heel grappig om te zien. Wij zijn de Kea’s tegengekomen tijdens de hike naar de top van Ben Lomond bij Queenstown, op de weg naar Milford Sound, maar toch de meeste tijdens de hike naar Mueller’s Hut. Over die laatste hike komt zeker nog een artikel. Onderstaand filmpje gaat over de hike naar Mueller’s Hut. Als je klikt, begint de video precies bij het gedeelte waar we de Kea’s spotten.

dieren Nieuw Zeeland

Je hoeft niet naar Antarctica voor pinguïns

Er zijn meerdere soorten pinguïns te vinden op een heel aantal locaties in Nieuw Zeeland. Onder andere de Yellow Eyed Penguin en the Little Blue Penguin. Bekende plekken zijn The Banks Peninsula bij Christchurch, Oamaru of Dunedin, allemaal aan de Oostkust van het Zuidereiland. Een iets minder vaak bezochte locatie waar je pinguïns kunt zien is Stewart Island, een klein eiland ten zuiden van het Zuidereiland. Na een uur in de ferry kom je kotsmisselijk aan op dit eiland, wat over de hele wereld bekend staat als een paradijs voor de vogelliefhebber. De grootste kans om hier pinguïns te zien is ’s ochtend vroeg bij de wharf, de plek waar je ook aankomt met de ferry. Het duurde een half uur voor wij doorhadden dat de groep eenden die we al een paar langs hadden zien komen zwemmen, eigenlijk pinguïns waren. Toch heel gaaf om ze voor het eerst in het wild te zien. Check de eerste minuten van onderstaand filmpje als je de Little Blue Penguins wilt zien, die wij zagen op Stewart Island:

Schattige zeehonden en enorme zeeleeuwen

Zeehonden kun je op heel veel plekken zien, dat maakt ze misschien minder uniek, maar ze zijn wel ontzettend leuk om in het echt te zien. Vooral als je ze van heel dichtbij kan zien. En dat kan bijvoorbeeld tijdens het kajakken in het Abel Tasman National Park. Je passeert dan een klein eilandje, waar altijd wel een aantal zeehonden liggen te relaxen in de zon. Een hele unieke locatie was tijdens een trip naar de Poor Knight Islands, een rots formatie voor de kust van Tutukaku en een locatie die geliefd is onder de duikers voor de adembenemende onderwaterwereld. Wij gingen daarheen met een tour om te paddle-boarden en te snorkelen. In de baai waar we aangemeerd lagen, zwom een familie zeehonden. Een hele bekende spot voor backpackers is de Seal Colony bij Kaikoura. Daar loop je gewoon langs de kust over de rotsen waar er tientallen te zien zijn. Er zijn ook echt mega grote zeeleeuwen te zien in Nieuw Zeeland. Deze kun je zien tijdens je roadtrip door de Carlins, een gebied helemaal in het zuidoosten van het Zuidereiland. 

Dolfijnen, orka’s en walvissen

Als je dan toch al in Kaikoura bent voor de zeehonden, pak dan meteen een tour mee om met de dusky dolphins te zwemmen. Deze tour is niet goedkoop, maar wel een unieke, en ethisch verantwoorde kans om met dolfijnen te zwemmen in hun natuurlijke habitat. Deze dolfijnen ‘wonen’ namelijk permanent in deze baai. De kans dat je ze ziet is dus bijna honderd procent. Daarnaast moet je soms gewoon écht geluk hebben in het leven om bepaalde dingen te zien of mee te maken, dat gold voor ons tijdens de tour om de dolfijnen te spotten. We hadden de haven nog niet verlaten of de kapitein schreeuwde dat hij orka’s zag. Als je ziet dat de bemanning helemaal enthousiast wordt, weet je dat je een unieke ervaring te pakken hebt. We zagen toen een familie orka’s van heel dichtbij. Vervolgens duurde het wel een stuk langer voor we de dolfijnen gevonden hadden, die waren uitgeweken door de aanwezigheid van de orka’s. Eenmaal bij de dolfijnen aangekomen, sprongen wij compleet zeeziek het water in en zagen ze van alle kanten voorbij schieten. Je kunt in Kaikoura ook walvis tours boeken, per boot of per vliegtuig. Dit hebben wij niet gedaan, maar het kan zeker heel gaaf zijn om die dieren in Nieuw Zeeland te spotten. Zeker vanuit het vliegtuig biedt een uniek perspectief. 

Het nationale symbool van Nieuw Zeeland: de kiwi

Kiwi verwijst zowel naar de inwoners van Nieuw Zeeland, het fruit en de mensenschuwe loopvogel. De eerste twee zijn een stuk makkelijker te vinden als de laatste. Er zijn zelfs kiwi’s die de vogel nooit hebben gezien. Op het moment worden ze ernstig bedreigd door, van Australië overgekomen, kleine jachtdieren, zoals possums. Omdat er in Nieuw Zeeland geen roofdieren zijn, heeft de kiwi zich nooit hoeven verdedigen. Dat kunnen ze ook niet, ze kunnen namelijk niet vliegen en hebben alleen een lange snavel om roofdieren mee af te schrikken. Voor de overgekomen roofdieren uit Australië is het dus vrij spel. Het is ons helaas niet gelukt er eentje in het wild te zien, maar je hebt blijkbaar grote kans er een te zien op Stewart Island. Je kunt ze wel zien in opvangcentra, waar ze kiwi’s opvangen en grootbrengen waarna ze worden uitgezet in het wild. Maar vanachter glas is het toch net niet hetzelfde als in het echt…

dieren Nieuw Zeeland
Credits: Alina Thiebes 

Unieke vogelsoorten op Stewart Island

Stewart Island is erg in trek onder de vogelliefhebbers. Vanuit de hele wereld komen mensen naar dit kleine eilandje om vogels te bekijken of te fotograferen. Het eiland zelf is best klein, dus verwacht er niet teveel van op het gebied van entertainment. Je komt hier echt met een doel. Wij zijn niet echt thuis op het gebied van soorten vogels, maar wat we wel bijzonder vonden, is dat we bij aankomst meteen enorme papegaaien zagen vliegen. Althans, we denken dat het papegaaien waren. Laten we het houden op grote en mooi gekleurde vogels. Enfin, ook op dit eiland kan je veel wildlife in de lucht spotten.

Northern Royal Albatross

De albatross is een vogel met een spanwijdte die groter kan zijn dan drie meter. Daarmee is de albatross de grootste zeevogel ter wereld. De dieren komen alleen voor in Nieuw Zeeland. De Northern Royal Albatross lijkt in eerste instantie op een uit de kluiten gewassen meeuw, maar wanneer je ze vanuit het water weg ziet vliegen, zien ze er toch iets indrukwekkender uit als een meeuw. Met hun gigantische vleugels duurt het even voor ze het water uit zijn, maar als je ze eenmaal ziet vliegen is het toch heel cool om met eigen ogen te aanschouwen. Wij hebben ze gezien tijdens de zoektocht naar de dusky dolphins bij Kaikoura. 

Credits: Documentarytube.com
NatuurverschijnselenOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Zeehonden?? ik snap dat je het woord seals vertaalt als zeehond, maar Furseals zijn geen zeehonden, maar eigenlijk pelsrobben. En meer verwant aan de zeeleeuw dan de zeehond. Ze hebben namelijk externe oren en ook bewegen ze zich voort door middel van de flippers en niet met hun lijf ( op het land ) Er zit een groot verschil tussen de 2 familie soorten.
    Verder leuk stukje! Wij zijn nu nog in NZ, wachten de crisis een beetje af.

    Beantwoorden
  • Roadrebelz
    27 mei 2020 10:16

    Hi Debbie, daar heb je helemaal gelijk in! Niet goed opgelet toen we daar waren ?

    Gelukkig kun je nu al weer wat doen in NZ. We zien iedereen die we volgen op instagram in NZ weer op avontuur gaan. En dat moet met jullie toffe wagen ook wel lukken. Echt een droomauto voor een roodtrip door zoveel landen. Heel veel plezier en succes met de reis!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.