Dit zijn de 10 mooiste Engelse Nationale Parken

door

Van nationale parken krijgen we nooit genoeg. En of we nu de parels van Nederland of in de wereld afstruinen, jouw bezoekje wordt altijd rijkelijk beloond. Het zijn natuurlijk niet voor niets dé nationale parken van een land. En ook nu hebben we weer wat pareltjes voor je gevonden. Maak kennis met de 10 mooiste Engelse Nationale Parken.

De 10 mooiste Engelse Nationale Parken

Laten we beginnen met een kleine nuance. We schrijven in dit geval over de 10 mooiste nationale parken van het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dus dat we zowel de mooiste Engelse, Schotse, Noord-Ierse en Wales’ Nationale Parken op een rijtje hebben gezet. Strict genomen zijn er 15 nationale parken in het Verenigd Koninkrijk, waaronder 10 in Engeland, 3 in Wales en 2 in Schotland. Om het je makkelijk te maken, geven we je de 10 mooiste Engelse nationale parken.

Peak District

Peak District is waarschijnlijk het meest bekende nationale park van het Verenigd Koninkrijk. Niet gek dus dat het ook in de lijst van mooiste Engelse nationale parken staat. Het nationale park vlakbij Sheffield is het oudste nationale park van het land. Het mooie aan dit gebied is dat het verschillende gezichten heeft. Van heel rauw tot erg liefelijk en van mooie wandelroutes tot extreme mountainbikeroutes. In het noorden heb je de Dark Peak en het hoogste punt van Peak District. Iets dat garant staat voor uitdagende hikes en mooie vergezichten. In het zuiden van Peak District kom je de wat meer liefelijke delen tegen.

10 mooiste Engelse Nationale Parken Peak District

Lake District

Zoals de naam eer aan doet, is het Lake District natuurlijk omgeven van de verschillende meren. Toch zijn er ook veel heuvels te vinden. En misschien doen we met heuvels de Engelse lezers geen eer aan, want in het Lake District vind je de hoogste top van Engeland. De 978 meter hoge Scaffel Pike. Dan doet de Vaalserberg met 322 meter er niet heel veel aan onder.

10 mooiste Engelse Nationale Parken Lake District

Norfolk Broads

Het in Oost-Engeland gelegen Norfolk Broads is een nationaal park dat vaak wordt vergeleken met Nederland en soms ook met Venetië. Dat is misschien een bijzondere vergelijking, maar het gaat vooral om de wateren. Een vergelijkbaar landschap aan dat van Nederland zal je snel herkennen. En de vergelijking met Venetië is dat je er op twee manieren op ontdekking kan gaan. Over het water of te voet. Norfolk Broads national park is een waar vogel-walhalla.

Pembrokeshire Coast

Het Pembrokeshire Coast national park in het zuiden van Wales staat garant voor prachtige kliffen en witte stranden. Ruiger dan dit wordt het niet snel. De ware hiker komt zeker aan zijn trekken op het 300 kilometer lange Pembrokeshire Coast path. In de zomermaanden kan je met een boot langs de mooie kleine eilanden.

10 mooiste Engelse Nationale Parken Pembrokeshire Coast

Loch Lomond

Loch Lomond is het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk en daarom een van de mooiste Engelse nationale parken. De omgeving is werkelijk surrealistisch. In het meer vind je verschillende kleine eilanden en in de omringende omgeving staan er prachtige bergen. Feitelijk is het de scheidslijn tussen de Schotse hooglanden en laaglanden.

10 mooiste Engelse Nationale Parken Loch Lomond

Cairngorms

Het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk is Cairngorms. Naast dat het het grootste nationale park is, staan hier ook de grootste bergen van het eiland. Vijf van de zes hoogste bergen – met veelal besneeuwde toppen – vind je hier. Maak kennis met het koudste en tevens ruigste gebied van het Verenigd Koninkrijk.

10 mooiste Engelse Nationale Parken Cairngorms

Snowdonia

In het noorden van Wales ligt Snowdonia. Een van de meest veelzijdige Engelse nationale parken, met de mooiste uitzichten over bergen en de zee. Vanaf de hoogste top van Snowdonia, Mount Snowdon, kan je zelfs Ierland zien. En de hoogste top van 1085 meter is tevens de hoogste berg van Wales. Een dagje geen zin om een hike te maken naar de top, dan kan je met een vintage trein naar de top. Vervolgens kan je bijvoorbeeld met een zipline of mountainbike terug naar het dal.

10 mooiste Engelse Nationale Parken Snowdonia

Yorkshire Dales

Het Verenigd Koninkrijk wordt niet veel groener dan je het vindt in Yorkshire Dales. De prachtige valleien met mooie rivieren geven een totaal ander beeld van het land. Ook voor een mooie treinreis zit je hier geramd, want de vergezichten zijn er fenomenaal.

New Forest

Willem de Veroveraar gaf ruim 1000 jaar geleden de naam aan dit nationale park. Toch is het Engelse nationale park niet geheel bestaand uit bossen, maar vind je er ook prachtige vlaktes. Prachtige heides staan in bloei en wilde paarden zorgen ervoor dat je ontzettend kan genieten van het liefelijke natuurgebied.

Dartmoor

We sluiten de lijst van mooiste Engelse nationale parken af met Dartmoor. Een naam dat ons vrij duister aan doet. Maar zo duister is het niet, want je vind hier namelijk de mooiste zonsopkomsten en -ondergangen. Combineer dat met epische luchten en je hebt misschien wel een van de mooiste nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Het oude gesteente doet soms denken aan hunebedden.

EuropaNationale ParkenTheOutdoors.nlVerenigd Koninkrijk

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.