Credits: Jeremy Avery - Unsplash

Wat (niet) te doen als je een wild dier tegenkomt | Woensdag Weetjes #10

door

Wanneer je houdt van reizen en graag naar het buitenland gaat is de kans er dat je te maken krijgt met wilde dieren. Het zien van dieren in het wild is een fantastische ervaring en brengt je echt in contact met de natuur. Toch kan het zijn dat je net wat te dichtbij komt en je te maken krijgt met een aanval door zo’n wild dier. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen om eventuele ernstige gevolgen te voorkomen. Wij vertellen je in dit artikel wat je moet doen als je sommige wilde dieren tegenkomt.

Dit filmpje laat zien wat je in ieder geval niet moet doen 😉

De opties als je een wild dier tegenkomt

#1 Oog in oog met een wolf

Een wolf is een prachtig wild dier dat ook in Europa veelvuldig voorkomt. Je kunt hem vinden in landen als Zweden, Portugal, Italië, Spanje en Duitsland, maar tegenwoordig ook in Nederland. Veel mensen denken dat wolven gevaarlijk zijn voor mensen. Toch zijn wolven onder normale omstandigheden niet gevaarlijk voor ons. Mensen worden zelden aangevallen door een wolf. Zolang je niet in de buurt komt van een nest met jonge wolven en de wolven met rust laat loop je meestal geen gevaar.

wild dier
Credits: M. Zonderling – Unsplash

#2 De meestal ongevaarlijke, maar onzekere luipaard

Voor de luipaard geldt ook; wanneer je ze met rust laat vormen ze geen gevaar. Er zijn echter situaties waarin een luipaard extreem gevaarlijk kan zijn:

 • Wanneer ze worden bedreigd;
 • Als ze op stang worden gejaagd;
 • Wanneer een luipaard gewond is;
 • Als luipaarden plotseling gestoord worden;
 • Als een luipaard het gevoel heeft dat zijn of haar jongen worden bedreigd;
 • Wanneer een ziek of oud luipaard geen kracht meer heeft om achter andere wilde dieren aan te gaan voor voedsel, maar genoeg om achter mensen aan te gaan.
wild dier
Credits: Ramon Vloon – Unsplash

Wanneer je een luipaard tegenkomt kun je hem beter niet aankijken en hem gewoon negeren. Zo vorm je geen bedreiging voor het dier. Het kan zijn dat het dier je waarschuwt door te brullen. Loop dan langzaam en zijwaarts van het luipaard weg. Geef een luipaard geen eten. Dit kan de agressie alleen maar aanmoedigen. Word je aangevallen? Dan kun je proberen om hard te schreeuwen of veel geluid te maken. Dit kan het dier afschrikken. Het is echter geen garantie op overleving.

#3 De nerveuze en onvoorspelbare zwarte neushoorn

Zwarte neushoorns kunnen extreem gevaarlijk zijn. De dieren zien slecht, maar kunnen ontzettend goed horen en ruiken. Wanneer ze worden gestoord gaan hun oren overeind staan en gaat hun kop omhoog. Als je geluk hebt loopt hij weg, maar het kan ook zijn dat hij je aanvalt. Wanneer dit gebeurt blijf je stil en loop je langzaam met de wind mee weg van de neushoorn. Zoek daarna een boom en klim hierin.

Wanneer er geen bomen in de buurt zijn, zoek je alvast artikelen en kledingstukken die je naar het dier toe kunt gooien. Probeer eerst hard te schreeuwen om het dier af te schrikken. Lukt dat niet? Gooi dan de artikelen en de kledingstukken naar de neushoorn en stap op het laatste moment van de aanval opzij. Ga hierna plat op de grond liggen en houd je zo stil mogelijk. Op deze manier heb je de meeste kans om een aanval van een neushoorn te overleven.

Credits: Keith Markilie – Unsplash

#4 Een confrontatie met de koning van de jungle; de leeuw

Als je denkt aan een wild dier, denk je waarschijnlijk snel aan een leeuw. Een leeuw is een echte baas, maar zal mensen vaak uit de weg gaan. Toch zijn leeuwen in sommige situaties wel extreem gevaarlijk:

 • Wanneer je te dichtbij een leeuw komt;
 • Wanneer een leeuw achtervolgd wordt;
 • Als een leeuw wordt lastiggevallen;
 • Wanneer leeuwen aan het paren zijn;
 • Als een leeuw aan het eten is;
 • Wanneer ze jongen hebben;
 • Als een leeuw ziek of oud is.

Ga je kamperen in een gebied waar leeuwen zijn? Zorg dan dat je constant een groot kampvuur aanhebt en dat je om de beurt de wacht houdt. Kom je met een leeuw in aanraking? Dan zijn er een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen of een leeuw boos is of niet. Een boze leeuw heeft platte oren, een lage houding en een snel heen en weer zwiepende staart. Beland je in een situatie waarbij je in confrontatie komt met een boze leeuw? Ren dan niet weg. Loop rustig achteruit. Het kan zijn dat de leeuw dit niet prettig vindt en gaat grommen. Blijf dan staan. Hierna kan het zijn dat de leeuw vanzelf wegloopt.

Credits: Zdeněk Macháček – Unsplash

Het kan ook zijn dat een leeuw je toch aanvalt. Er zijn dan twee dingen die je kunt doen:

 1. Blijf stilstaan en houd je blik gericht op de leeuw. De leeuw kan dan een paar meter voor jou stil gaan staan, op de grond gaan liggen en brullende geluiden maken. Dit kan een paar seconden duren. Hierna zal de leeuw omdraaien en weglopen.
 2. Een andere manier is agressieve geluiden maken en takken en stenen naar de leeuw gooien. Hierdoor kan het ook zijn dat de leeuw zich omdraait en wegloopt.

Houd er altijd rekening mee dat de leeuw voor een tweede aanval gaat. Loop rustig achteruit en houdt de leeuw in de gaten.

#5 In aanraking met de nieuwsgierige beer

Wanneer je in Canada reist en bezig bent met een trail bij de Rocky Mountains is er de kans dat je een grizzlybeer tegenkomt. Deze beren zijn de hele zomer op zoek naar voedsel in verband met hun winterslaap. Je kunt zo’n beer dus wel een hongerig wild dier noemen. Een confrontatie met een grizzlybeer kan dan ook beter voorkomen worden. Je weet dat ze in de buurt zijn als je afgekrabde bomen, uitwerpselen en voetafdrukken ziet. Het is belangrijk dat je meteen vertrekt wanneer je één van deze dingen ziet. Beren komen namelijk op eten en allerlei verschillende geuren af. Zelfs tandpasta en parfum trekt zo’n nieuwsgierige grizzlybeer aan. De ultieme tip is dus een confrontatie voorkomen, maar mocht je toch een grizzlybeer tegenkomen, blijf dan stilstaan en houd je adem in.

wild dier
Credits: Michael Scherback – Unsplash
TheOutdoors.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.