Drie mooie routes voor een roadtrip in het Italiaanse Trentino

door

Trentino is een regio in het noorden van Italië en prima met de auto te bereiken. Van de route er naartoe kun je al een leuke roadtrip maken, door bijvoorbeeld tussenstops te maken in het Duitse Zwarte Woud en het Oostenrijkse Innsbruck. Maar ook als je eenmaal bent aangekomen op je bestemming in Trentino is het de moeite waard om in de regio op roadtrip te gaan. De Italiaanse wegen slingeren door de mooiste gebieden met fantastische views op de Dolomieten, door prachtige wijngaarden, langs de helderste meren en via indrukwekkende kastelen. In dit artikel zetten drie routes voor je op een rij.

Drie keer een roadtrip in Trentino

Roadtrip Trentino
Passo Rolle Cimon della Pala – credits Roberto Bragotto

Route #1 – Fantastische views op de Dolomieten

In het oosten van de Italiaanse regio Trentino vind je de kenmerkende Dolomieten. Deze unieke bergketen staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel mag je zeker niet overslaan als je in Trentino bent. Sterker nog; wij raden aan om je verder te verdiepen in de zogenaamde ‘Pale Mountains’ (‘Monti Pallidi’). Dat doe je bij de start van deze route: het Geologisch Museum van de Dolomieten in Predazzo (Val di Fiemme). Vervolgens gaat de route door naar het bezoekerscentrum van natuurpark Paneveggio – Pale die San Martino in Valle del Travignolo. Vanaf hier heb je uitzicht op de pieken van Pale di San Martino, die boven een dichtbegroeid bos van sparren uitsteken. Dit is niet zomaar een bos, maar het wereldberoemde ‘Vioolbos’. Stradivari haalde hier het hout voor zijn meesterwerken vandaan.

Op naar een van de meest spectaculaire bergpassen van de Dolomieten. Via een hoop mooie haarspeldbochten klimt de weg na Passo Valles naar Passo Rolle. Vanaf hier vervolg je je weg te voet of met de skilift, op naar Baita Segantini, een berghut vanuit waar je goed zicht hebt op de rotspiramide van Cimòn della Pala. Eenmaal terug bij Passo Rolle, daal je verder af naar San Martino di Castrozza. Daar neem je de kabelbaan omhoog naar Alpe Tognola. Op een klein kwartiertje lopen van het topstation is een uitzichtbalkon met geweldig uitzicht op de toppen van Pale di San Martino, Vette Feltrine en de Lagorai range. Op de terugweg rijd je via Valle del Primiero, Primolano in Valsugana om uiteindelijk te eindigen in Trento. Stop onderweg nog even bij de zuivelwinkel in Mezzano. Hier koop je twee lokale Primiero toppers: Botìro di Malga-boter en Tosèla-kaas.

San Martino di Castrozza Val Venegia – Credits Gloria Ramirez

Route #2 – Cultuur en geschiedenis in het groene landschap

Het groene landschap van Trentino wordt regelmatig verfraaid door imposante forten, kastelen en andere historische gebouwen. In San Michele all’Aldige, het vertrekpunt van de route, staat een oud klooster met daarin het Etnografisch Museum van de Volkeren van Trentino. Een interessante start van de dag. Voordat je de route voortzet naar de kastelen Castel Belasi in Campodenno en het monumentale Castel Thun in Thuns, raden we aan eerst nog even te genieten van Piana Rotaliana, een van de mooiste wijngaarden van Europa, en de Rocchetta-kloof, zodat je ook je portie natuur kunt opsnuiven. Na de eerste twee kastelen, staan namelijk nog twee kastelen op het programma; Castel Valèr en Castel Nanno in Dermulo.

Tijd voor een verfrissend, vers appeltje! Bij bezoekerscentrum MondoMelinda in de ‘Appelvallei’ kun je een rondleiding volgen waarbij je alles te weten komt over dit lekkere fruit. (De rondleidingen kun je alleen volgen van oktober t/m mei, maar de appels zelf zijn het hele jaar door te koop.) Tijd om door te gaan en weer de geschiedenis in te duiken. Parkeer je auto nabij Museo Retico in Sanzeno en volg vanuit daar een pad dat is uitgegraven uit een rotswand, om vervolgens bij het San Romedio Heiligdom te komen. Als afsluiter van de dag rijd je naar het iconische, smaragdgroene meer van Tovel, om vervolgens via de stad Flavòn weer terug in Rocchetta uit te komen.

Route #3 – Wijnroute door “Italiaans plattelandslandschap van historische waarde”

Boven Trento, in Valle di Cembra, vind je prachtige wijngaarden, uitgehouwen in steile hellingen, die door de Italiaanse overheid zijn genomineer als “Italiaans plattelandslandschap van historische waarde”. Om daar te komen, vertrek je vanaf Trento naar Albiano. Onderweg kom je langs Segonzano. Deze stad is beroemd om zijn aardepiramides, een door de natuur gebouwd stukje kunst. Maar je komt natuurlijk voor de wijn. Daarvoor raden we aan om een bezoek te brengen aan de lokale wijnhuizen, zoals Cantina di montagna, Cantina Cembra of de Distilleria Paolazzi in Faver. Vervolgens gaat de roadtrip in Trentino door naar Verla. Vanuit daar kun je een mooie weg door de wijngaarden afleggen. Eerst kom je uit in Ville di Giovo en daarna in Faedo. Die laatste is een karakteristiek, Middeleeuws wijnstadje met uitzicht over de vlakte van Piana Rotaliana. Je bent nu nog maar enkele kilometers verwijderd van je beginpunt in San Michele all’Adige.

Duurzaam reizen tijdens je roadtrip in Trentino

Ondanks dat steeds meer en meer regio’s inzetten op duurzaamheid, is elektrisch autorijden in Italië nog niet zo populair als in Nederland. Dat betekent dat het soms goed zoeken is naar een laadpaal voor jouw auto. Daarom helpen we je een handje op weg met deze handige site.

Roadtrip Trentino
Baita Segantini – Passo Rolle – credits Daniele Lira

BergenDolomietenEuropaItaliëRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.