Een Dutch Oven kopen, dit is waar je op moet letten

door

Een Dutch Oven is een zware gietijzeren pan met een deksel, die je hangend aan een driepoot kunt gebruiken. Maar hij kan ook op houtskool worden gezet of in een kampvuur. De oven is geschikt voor oneindig veel gerechten, variërend van het bakken van vlees en vis, het koken van een pan soep, eenpansgerechten en zelfs brood of cake. Door op de deksel gloeiende kooltjes te leggen kun je bakken met bovenwarmte. Als de deksel op de kop op de pan wordt gelegd kunnen daar ook nog gerechten in worden gebakken. De Dutch Oven is dus een multifunctionele pan, die ideaal is voor wie graag buiten leeft. Bereid jij ook graag buiten de lekkerste gerechten? Dan raden wij je aan een Dutch Oven te kopen.

Dutch oven kopen
Credits: Yaroslav Konyk Iyeo – Unsplash

Waarom een Dutch Oven kopen?

De Dutch Oven is dus een gietijzeren pan. Het voordeel daarvan is dat het dikke gietijzer warmte goed geleidt en vasthoudt. Daardoor heb je helemaal niet veel vuur nodig om toch de lekkerste gerechten klaar te maken. Sterker nog: een paar hete kolen zijn al genoeg. Al kun je de pan ook gebruiken op open vuur, de barbecue en zelfs gewoon in de keuken als braadpan. Een veelzijdige pan waarmee je kunt bakken, stoven, braden, grillen en frituren. Je kunt je vast voorstellen dat je er super lekker eten mee kunt maken. En daar hoef je dus helemaal geen keukenprins(es) voor te zijn.

De pan is in de afgelopen tientallen jaren wat minder populair geworden, omdat er nieuwe materialen en voedsel bereidingsmethoden ontstonden. Nu maakt de Dutch Oven echter een revival mee, omdat de pannen uitstekend kunnen worden gebruikt voor het koken in de buitenlucht.

Waarom werkt een Dutch Oven zo goed?

Er zijn drie redenen waarom een Dutch Oven wereldwijd zoveel wordt gebruikt. Ten eerste is het een pan, waarin op ontzettend veel uiteenlopende manieren kan worden gekookt. Je kunt er in braden, grillen, stoven, koken en bakken. Dat is een direct gevolg van de uitstekende wijze waarop gietijzer warmte verdeelt. Zelfs als de pan op maar een klein plekje wordt verhit, zal de warmte zich over het hele oppervlak verdelen. De warmte blijft bovendien heel lang hangen. Een gevolg daarvan is, dat er voor het koken met een Dutch Oven veel minder energie nodig is dan voor het koken op andere manieren. Het is zelfs mogelijk om meerdere Dutch Ovens boven elkaar te gebruiken op één warmtebron.

Welke Dutch Oven moet ik kopen?

Genoeg redenen om een Dutch Oven te kopen. Maar de keuze is daarbij reuze, dus waar begin je? De Dutch Ovens zijn bijvoorbeeld in allerlei maten verkrijgbaar. En je kunt ze kopen met en zonder pootjes of met en zonder hengsel. En als je er dan eenmaal eentje hebt gekocht, hoe werkt het dan? We helpen je op weg met wat achtergrondinformatie, De voor- en nadelen van onze top 5 Dutch Ovens en antwoorden op de meest gestelde vragen rondom deze gietijzeren pan, zodat jij een beter beeld hebt van welke Dutch Oven je moet kopen.

Dutch Oven kopen

Dutch Oven kopen

Verschil in kwaliteit

Daarnaast is ook de kwaliteit van belang. De beste en meest duurzame Dutch Ovens worden uit gietijzer gemaakt. De huidige methode van fabriceren van een Dutch Oven is gemoderniseerd, maar het komt er nog steeds op neer dat er gietijzer in een mal van zand wordt gegoten. Hoe kwalitatief goed dat wordt gedaan verschilt natuurlijk per fabrikant. Kies je voor een Dutch Oven, let dan niet teveel op de prijs, want een kwalitatief goede pan gaat jaren mee. De kwaliteit van de Dutch Ovens van bekende merken als Petromax en The Windmill is zeer goed. Als je de pannen goed onderhoudt kun je er tientallen jaren plezier van hebben.

Er zijn echter nog meer fabrikanten van een Dutch Oven. Die maken de pannen soms van andere materialen, maar onderscheiden zich ook door de vele accessoires die erbij cadeau worden gedaan. De echte liefhebber kiest bij het kopen van een Dutch Oven echter liever voor een kwalitatief goede pan. Veel accessoires heb je niet nodig. Alleen een deksel lifter en vuurvaste handschoenen zijn essentieel. De pan wordt namelijk gloeiend heet.

Afmetingen

Een Dutch Oven kopen kan rechtstreeks bij de fabrikanten en bij een heel groot aantal webshops, maar welke afmeting kies je dan? De afmetingen zijn afhankelijk van de grootte van het gezelschap waarvoor je wilt koken. De maat wordt aangeduid met QT, wat staat voor 950 ml. Als richtlijn geldt dat je voor een maaltijd voor vier personen een Dutch Oven nodig hebt van 6 QT. Voor twee personen volstaat 3 – 5 QT. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om twee Dutch Ovens te kopen. Dat is handig bij grotere gezelschappen, en als je verschillende gerechten tegelijk wilt maken.

Hangen of zetten

Verder is het handig om vooraf te bepalen hoe je de pan wilt gebruiken. Wil je de Dutch Oven graag boven het vuur hangen, kijk dan of er een hengsel meegeleverd wordt bij de pan. Zet je de Dutch Oven graag in een smeulend vuurtje, check dan of er pootjes onder je pan zitten. Dit verhoogt namelijk de stabiliteit.

De beste Dutch Ovens van dit moment

Verderop meer informatie over de Dutch Oven, maar eerst over naar de pareltjes van pannen. Want als je tot nu toe nog steeds overtuigd bent, dan is het handig om te weten welke merken Dutch Ovens er te koop zijn, en over welke goede (en mindere) eigenschappen ze beschikken. Wij zetten de vier beste Dutch Ovens van dit moment voor je op een rijtje.

#1 Petromax Dutch Oven 4,5qt | +/- 80 euro

Petromax is misschien wel de bekendste aanbieder van Dutch Ovens en heeft het breedste assortiment. De Petromax 4,5qt is geschikt voor maaltijden voor ongeveer 3 personen en is te bestellen met of zonder pootjes. Maar deze pan is ook in kleinere en grotere formaten leverbaar. Deze Dutch oven wordt pre-seasoned geleverd, waardoor je hem niet zelf hoeft in te branden in de oven. Daarnaast is deze pan zeer doordacht: zo kan de deksel als extra pan worden gebruikt zodra je hem omdraait. Ook is er een kleine opening in de Dutch Oven voor het gebruik van een thermometer. Dit is handig als je voor je gerecht de exacte temperatuur nodig hebt.

Plus

  • Pre-seasoned, klaar voor gebruik
  • Leverbaar met of zonder pootjes
  • Deksel kan als extra pan worden worden gebruikt
  • Voorzien van thermometer opening
  • Opstaande dekselrand zorgt ervoor dat er geen kolen in de pan vallen

Min

  • Prijs aan de hoge kant

#2 Windmill Dutch Oven 6qt | +/- 75 euro

De naam zegt het eigenlijk al: deze Windmill pan is van Nederlandse makerij. Dutch design dus, en dat voor een hele aantrekkelijke prijs. De 6qt pan is geschikt voor een heerlijke maaltijd voor ongeveer 3-6 personen. Maar natuurlijk is ook deze pan in verschillende formaten leverbaar. Ook Windmill heeft goed nagedacht over het design van de pan. Zo kan ook hier de deksel als extra pan tijdens het koken worden gebruikt. Door de recht opstaande rand van de deksel valt er tevens geen as in de pan tijdens het koken.

Plus

  • Zeer scherp geprijsd als je kijkt naar afmeting vs prijs
  • Deksel kan als extra pan worden gebruikt
  • Opstaande dekselrand zorgt ervoor dat er geen kolen in de pan vallen

Min

  • Deze pan wordt niet pre-seasoned geleverd en moet voor gebruik ingebrand worden
  • Alleen leverbaar met pootjes en daarom niet geschikt voor elektrische, keramische en inductie kookplaten

#3 Valhal Dutch Oven 6,1L (4-8 personen) | +/- 69€

Nog zo’n Nederlandse topper. Deze Valhal pan heeft een inhoud van maar liefst 6,1 liter en is daarom geschikt voor ongeveer 5 personen. Deze pan heeft eigenlijk alles wat je verwacht van een Dutch Oven, en dat voor een hele goede prijs. De pan is voorzien van thermometer opening en wordt pre-seasoned geleverd. Net als bij zijn concurrenten is deze pan voorzien van een opstaande dekselrand en kan de deksel als extra pan worden gebruikt.

Plus

  • Pre-seasoned, klaar voor gebruik
  • Leverbaar met of zonder pootjes
  • Deksel kan als extra pan worden gebruikt
  • Voorzien van thermometer opening
  • Opstaande dekselrand zorgt ervoor dat er geen kolen in de pan vallen

#4 Barebones Dutch Oven Classic 12” | +/- 89€ :

De laatste topper in deze test is de Barebones Dutch Oven Classic. Een prachtige, maar zeker ook lichtgewicht gietijzeren pan. Ideaal dus als je een beetje gewicht wilt besparen. Dankzij de speciale structuur van het oppervlak, wordt de warmte in deze pan efficiënt opgeslagen en verdeeld. Zo worden je maaltijden perfect gaar. Ook deze pan wordt pre-seasoned geleverd en is wat ons betreft qua design de mooiste van de vier.

Plus

  • Lichtgewicht gietijzeren pan
  • Pre-seasoned, klaar voor gebruik
  • Deksel kan als extra pan worden worden gebruikt
  • Opstaande dekselrand zorgt ervoor dat er geen kolen in de pan vallen

Min

  • Prijs aan de hoge kant
  • Alleen leverbaar met pootjes en daarom niet geschikt voor elektrische, keramische en inductie kookplaten

Dutch Oven gebruiken

Veiligheid

In principe is het koken in een Dutch Oven veilig. De pan scheidt geen schadelijke stoffen af. Het wordt aanbevolen om de resten van het koken na het afkoelen te verwijderen. Grondig reinigen is niet nodig. Het meest belangrijke veiligheidsissue bij het koken in een Dutch Oven is, dat je jezelf goed moet beschermen tegen de hitte van de pan. Zonder vuurvaste handschoenen zal je jezelf gegarandeerd branden. De pan is bovendien zo zwaar, dat je je flink kunt bezeren als hij valt. Gebruik voor het optillen van de deksel en het verplaatsen van de pan daarom altijd beschermende producten.

Zo werkt het

De gemakkelijkste manier om een Dutch Oven op temperatuur te krijgen is door hem in een kampvuur te leggen of hem aan een ketting boven het vuur te hangen. Voor meer controle over de warmte kun je briketten gebruiken, zowel onder de pan als op het deksel. Voor het koken in de Dutch Oven is warmte aan de onderzijde het belangrijkst. Als je gaat bakken is bovenwarmte vereist. Voor bijvoorbeeld het bakken van een brood of pizza kan te veel onderwarmte ervoor zorgen dat de bodem zwart wordt. Op internet zijn tabellen te vinden waarmee vrij eenvoudig kan worden bepaald hoeveel briketten er aan de boven- en onderzijde moeten worden gebruikt voor het bereiden van bepaalde gerechten.

Dutch Oven zo werkt het

Inbranden

Het inbranden van een Dutch Oven hoeft in principe maar één keer te gebeuren, namelijk als de pan nieuw is. Maar het is goed voor het materiaal als je het inbranden regelmatig herhaalt. Inbranden is niet moeilijk. Je zet de pan in de thuis oven en verwarmt hem. Daarna wordt hij met een stuk keukenpapier goed schoon gewreven, en vervolgens met natuurlijke olie ingevet. Wat er dan gebeurt, is dat de olie in de poriën van het gietijzer doordringt, waardoor een antiaanbaklaag wordt gevormd. Die beschermt de pan tegen roestvorming en bevordert de resultaten tijdens het koken in de Dutch Oven. Inmiddels worden overigens bijna alle pannen pre-seasoned geleverd. Dat betekent dat je de pan zelf niet meer hoeft in te branden voor gebruik.

Schoonmaken

Na het koken of bakken in een Dutch Oven moet de pan de gelegenheid krijgen om rustig af te koelen. Daarna kun je de voedselresten uit de pan verwijderen. Doe dat het liefst met keukenpapier of een doek. Het is niet nodig om die nat te maken, maar als je droog reinigen een vervelend idee vindt kun je water gebruiken. Afwasmiddel of een ander reinigingsproduct zijn uit den boze, omdat die de antiaanbaklaag aantasten. Als je die middelen gebruikt zal de pan snel roesten en moet je te snel een nieuwe Dutch Oven kopen. Het is aan te raden om de Dutch Oven na gebruik weer in te vetten met olie. Daarvoor zijn speciale producten te koop, maar zonnebloemolie werkt ook uitstekend.

Lekkere gerechten

Er zijn eindeloos veel lekkere gerechten te bedenken die in de Dutch Oven kunnen worden gemaakt. Je kan een heerlijke pizza maken, Apple Crumble Pie, brood, cheesecake, een bessen Cobbler, Pulled Chicken, Pancakes, een boerenomelet of spareribs. Om het je makkelijk te maken hebben we een aantal van onze favoriete Dutch Oven recepten voor je op een rij gezet. Nog even een pro tip: een ingrediënt dat beter niet in de Dutch Oven kan worden gedaan is een tomaat. De zuren die uit een tomaat komen tasten het gietijzer aan, waardoor die snel gaat roesten. Als je toch een keer een gerecht met tomaten gaat bereiden, zorg dan dat je de pan vooraf en na afloop van het koken goed inbrandt.

recepten

Achtergrondinformatie

Ontstaan van de Dutch Oven

Laten we bij het begin beginnen. Waar komt de Dutch Oven vandaan? De Dutch Oven is al heel oud. De aller eerste gietijzeren kookpotten gaan terug naar ongeveer de zevende en achtste eeuw. Maar de echte Dutch Oven wordt pas sinds de 17e eeuw gemaakt. Dat gebeurt met behulp van een techniek die door Nederlanders is ontwikkeld. Zij slaagden erin om een mal te maken van zand, waarin gesmolten ijzer werd gegoten. Dat zorgde voor gietijzeren pannen met een veel beter afgewerkt oppervlak dan tot dat moment mogelijk was.

Waar komt de naam vandaan?

Het procedé om gietijzeren pannen te maken was dus afkomstig uit Nederland. Doordat de bedenker van deze methode daar een patent op kreeg konden de pannen lange tijd exclusief in ons land geproduceerd worden. Dat is de reden waarom de pan een Dutch Oven wordt genoemd. Dat de pannen lange tijd alleen in Nederland werden geproduceerd doet overigens niets af aan de populariteit van de pannen in de rest van de wereld. Met name bij Amerikaanse kolonisten is deze pan eeuwenlang de traditionele methode geweest om warme gerechten te bereiden.

GezondheidKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.