Duurzamer op reis? In Finland kan het

door

Het is inmiddels wel duidelijk dat de wereld dringend behoefte heeft aan duurzamere reispraktijken. Tenminste, als we met z’n allen willen blijven genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft. Deels heb jij die touwtjes zelf in handen. Je kunt bijvoorbeeld minder in het vliegtuig stappen en vooral van lokale producten genieten. Een ander deel ligt in handen van de reisbestemmingen. Ook locaties kunnen namelijk van alles doen om duurzamer reizen voor hun gasten mogelijk te maken. Een land dat daar een prachtig voorbeeld in geeft, is Finland. We vertellen je graag waarom en hoe jij duurzaam kunt reizen in Finland.

Finland is natuurlijk duurzaam

Een natuurrijke bestemming zoals Finland is, is van zichzelf natuurlijk al een stukje duurzamer dan landen die veel dichter bevolkt zijn. Finland bestaat voor bijna 80% uit bos en kent 188.000 meren. Niet gek dus dat het land de schoonste lucht ter wereld heeft. Daar wordt iedereen toch blij van, zou je denken?! En dat is ook zo. Volgens de World Happiness Reports in Finland de afgelopen drie jaar uitgeroepen tot gelukkigste land ter wereld. So far, so good. Maar om deze prachtige voordelen te behouden, is het tijd om nieuwe doelen te stellen. Zowel het dagelijks leven, de natuur als de reisindustrie van het land zijn namelijk volledig afhankelijk van de seizoenen en van een levensstijl die 1-op-1 met de natuur is verbonden. Daarom is Finland vastbesloten om tegen 2035 de eerste carbon-neutral welfare state te zijn.

Sustainable Travel Finland programma

Op wereldschaal is het een klein land. Toch is Finland groots in duurzaamheid. Het staat zelfs in de top 10 van meest duurzame landen ter wereld (Environmental Perform Index). Onze verwachting is dat duurzaam Finland alleen nog maar gaat stijgen in deze ranking. Dat komt omdat Finland afgelopen jaar het Sustainable Travel Finland programma heeft gelanceerd. Dit initiatief richt zich op de vier dimensies van duurzaamheid: ecologisch, sociaal, cultureel en economisch. Het label wordt alleen toegekend aan bestemmingen en bedrijven die het volledige programma hebben doorlopen en die voldoen aan strenge criteria. Dat zijn criteria die bijdragen aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme op de korte en lange termijn. Op dit moment hebben 57 bedrijven en 1 bestemming het label ontvangen. Maar ruim 500 partijen hebben zich al aangemeld.

duurzaam Finland

De eerste duurzame reisbestemming van Finland

De eerste reisbestemming die het label Sustainable Travel Finland heeft gekregen is Posio, een kleine natuurminnende gemeenschap in Fins Lapland. De 3.000 inwoners van het plaatsje werken samen met de overheid en bedrijven om reizigers op een duurzame manier de betoverende landschappen in hun omgeving te laten ontdekken. Het initiatief om duurzamer te worden kwam in Posio overigens vanuit de bedrijven. Zij zetten volledig in op lokaal voedsel en het opwekken van groene energie. Daarnaast worden toeristen opgevangen en begeleid door de lokale bevolking. Boek dus je verblijf bij een local en laat jouw host jou alles vertellen over hun prachtige stukje Finland.

duurzaam reizen Finland

Nog meer duurzame initiatieven in Finland

Door middel van het Sustainable Travel Finland label kun je de duurzame bedrijven in Finland er zo uitpikken. Op dit moment zijn er dat dus 57, maar dit aantal schiet met rasse schreden omhoog. Een tof voorbeeld van een duurzaam bedrijf waar het label met trots wordt uitgedragen is rendierboerderij Ylitalo. Als groep van twee tot zes personen verblijf je in het huis van de familie en mag je de hele week samen met de herder voor de rendieren en hun leefomgeving zorgen. Natuurlijk mag je zelf ook plaatsnemen op de slee voor een mooi rendierritje. Een andere populaire activiteit in Finland is het skiën. Dat doe je heel duurzaam in Pyhä Ski Resort. Wil je juist liever van de pure stilte in Finland genieten? Dan is de super duurzame Naali lodge echt iets voor jou.

Meer weten? Check deze site om alle bedrijven en bestemmingen in mooi, duurzaam Finland te ontdekken.

duurzaam Finland

Duurzaam levenEuropaFinlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.