Photo by Bernard Hermant on Unsplash

Jouw ecologische voetafdruk verkleinen met deze 25 tips | Duurzame Donderdag #7

door

De wereld staat op scherp als het gaat om het klimaat. De veranderingen merken we aan alle kanten. Overal wordt gezegd dat we er iets moeten doen aan onze voetafdruk. Maar hoe doe je dat, je ecologische voetafdruk verkleinen? Wij geven je 25 makkelijke tips die jou kunnen helpen.

Jouw ecologische voetafdruk verkleinen

Je ecologische voetafdruk verkleinen. Het is een hele mond vol. Je voetafdruk heeft eigenlijk alles te maken met jouw leefstijl. Laten we beginnen bij het begin.

Wat is een ecologische voetafdruk?

Een ecologische voetafdruk is de zogenaamde ruimte die we per persoon innemen op deze aarde. Deze ruimte wordt berekend op basis van je levensstijl. Dingen zoals wat je eet en drinkt, maar ook wat je gebruikt. Denk aan papier en vervoer. Alles wordt meegerekend in deze voetafdruk. De uitspraak ‘Less is more’ past hier perfect bij.

Hoe doe je dat dan, je ecologische voetafdruk verkleinen?

Er zijn heel veel manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. En gelukkig maar, want zo kan je iets proberen wat bij jou past. Wij sommen voor jou een aantal tips op die jij misschien kan gebruiken.

1. Koop minder spullen

Hoe minder spullen je koopt, hoe minder er gemaakt moet worden. Per gemaakt product eindigt ongeveer twee derde van de grondstoffen als afval. En dit is best veel als je kijkt naar wat je koopt en uiteindelijk niet zoveel gebruikt. Nu hoef je natuurlijk niet ineens niets meer te kopen, maar een beetje minder is ook al wat.  

2. Eet meer planten

Door meer planten te eten verminderen we de productie van vlees. De vleesindustrie is één van de grootste oorzaken van habitatverlies, waterverbruik- en vervuiling, ontbossing en de uitroeiing van wilde fauna. Wanneer wij dus minder vlees gaan eten, verkleinen we sowieso onze voetafdruk al. Wil je hier meer over weten? De documentaire Cowspiracy gaat over dit onderwerp. Zij zoomen verder in op wat deze industrieën nu eigenlijk precies doen.

Ecologische voetafdruk verkleinen
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

3. Verminder je energieverbruik

Een hele simpele aanpassing, die je dus al een kleinere voetafdruk oplevert. Verminder je energieverbruik door bijvoorbeeld geen stekkers onnodig in het stopcontact te laten zitten of stap over naar groene stroom. Denk aan zonne-energie of windenergie.

4. Plasticvrije picknick

Iedereen houdt hier wel van. Lekker picknicken in het park. Maar als je hier goed bij nadenkt, gaat dit meestal gepaard met het gebruik van plastic spullen. Bordjes, bekertjes en bestek. En helaas wordt dit niet altijd netjes door iedereen weer meegenomen of weggegooid. Je kan jezelf een wandeling naar de prullenbak besparen door plasticvrije spullen mee te nemen. Koop zoveel mogelijk eten dat niet verpakt zit in plastic, neem herbruikbaar servies mee en je eigen drinkfles.

5. Poets groen

Trek je schoonmaakspullen eens uit de kast. Bijna alles zit verpakt in plasticverpakkingen. Zonde. Je huis schoonmaken kan ook heel eenvoudig met andere huis-, tuin- en keukenapparatuur. Je kan ook overstappen naar eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze schoonmaakflessen worden gemaakt van herbruikbaar materiaal.

Ecologische voetafdruk verkleinen duurzame schoonmaakproducten
Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

6. Beperk microplastic

Microplastic lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar ook jij bent schuldig aan microplastic. Onbewust. Tijdens elke wasbeurt die wij als mens draaien, scheiden synthetische stoffen zo’n 70.000 microvezels uit. Dit zijn de kleinste deeltjes van plastic die door alle filters heenkomen en uiteindelijk in de zee terecht komen. Deze deeltjes worden daarna gegeten door zeedieren. Je kan dit verminderen door speciaal wasmiddel te gebruiken. Misschien niet echt iets voor jou? Je kan ook kleinere stappen nemen om het te verminderen. Was bijvoorbeeld op 30 graden, gebruik wasverzachter, draai een volle trommel in plaats van een klein wasje of stap over van waspoeder naar vloeibaar wasmiddel.

7. Stop met het gebruik van papier

Hij klinkt een beetje rigoureus, maar eigenlijk is papier niet meer echt van deze tijd. We zitten voornamelijk op onze telefoon, laptop of tablet. De flyers in de brievenbus kan je bijvoorbeeld ook digitaal ontvangen. Een eerste stap hierin zou zijn door in nieuwsbrieven aan te geven dat je die alleen nog digitaal wilt ontvangen. Ongewenste reclame kan je voorkomen door de ‘Nee-Nee-sticker’ te gebruiken.

8. Milieuvriendelijker jezelf verzorgen

Jezelf verzorgen doen we allemaal. Als ik eerlijk ben, misschien ook wel zonder er teveel bij na te denken. Want iedereen heeft wel dat ene merk dat je eigenlijk altijd gebruikt. Als die op is, koop je gewoon een nieuwe. Een navulverpakking zou in dit geval heel goed uitkomen. Dat scheelt weer een nieuwe verpakking maken. Je kan er ook voor kiezen om over te stappen naar blokken zeep. Dit is weer een plastic fles minder.

Ecologische voetafdruk verkleinen zeep
Photo by freestocks on Unsplash

9. Gebruik wasbare mondkapjes

Helaas heeft de corona-pandemie niet alleen impact op de mensheid, maar ook op de omgeving om ons heen. Sinds deze periode is het gebruik van plastic mondkapjes heel populair geworden. En deze belanden niet allemaal netjes in de prullenbak. Door wasbare mondkapjes te gebruiken, verminder je het plastic afval.

10. Zorg voor de fauna

Dit houdt in dat we beter moeten zorgen voor onze planeet. In minder dan een halve eeuw zijn de populaties zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen met tweederde afgenomen. Dit heeft uiteindelijk ook gevolgen voor ons.

11. Creëer een groenere werkplek

Omdat thuiswerken nu dé plek is om te werken, is de milieuvriendelijkheid van de werkplek onze eigen verantwoordelijkheid geworden. Probeer eens om in plaats van een nieuw meubel, een tweedehands te kopen. Schakel over naar ledlampen en oplaadbare batterijen. En niet alleen qua spullen maar ook voor jezelf. Koop planten, heb uitzicht naar buiten en zorg dat er voldoende daglicht binnenkomt. You happy, Earth happy.

Ecologische voetafdruk verkleinen groene werkplek
Photo by Slava Keyzman on Unsplash

12. Begin liever vandaag dan morgen

Je bent nooit te oud om bezig te zijn met het milieu. Bouw het rustig op, gooi niet gelijk heel je leven om. Mag natuurlijk wel, maar dat blijkt in de praktijk lastiger vol te houden. Gebruik bijvoorbeeld minder plastic, koop duurzame alternatieven en pak wat vaker het openbaarvervoer of de fiets.

13. Douche korter

Waarschijnlijk hoor je deze tip wel vaker. Korter douchen. In vijf minuten wordt zo’n 45 liter drinkwater gebruikt, bij tien minuten is dit al 90 liter enzovoort. Drinkwater dat we ‘verspillen’ aan even lekker rustig douchen. Niet alleen drinkwater, maar we besparen ook gas die ervoor zorgt dat het water opwarmt. Probeer in kleine stapjes te verminderen met douchen. Denk aan bijvoorbeeld een zandloper in de douche, waarop je kan zien wanneer de vijf minuten om zijn. Ben je competitief aangelegd, dan kan je natuurlijk ook een wedstrijd houden wie er het snelst klaar is met douchen.

14. Kijk hoe je duurzamer kan reizen

Een gedeelde interesse: reizen. Ook zit er hier helaas een prijskaartje aan als het gaat om het klimaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om duurzamer te gaan reizen. Wat je nu veel ziet gebeuren, is het extra betalen voor je vliegreisjes. Hierdoor compenseer je de CO2-uitstoot. Ga je nou niet zo vaak met het vliegtuig of wil je gewoon tips over hoe je op de grond duurzamer kan reizen? Ga meer met de trein, boot of met de fiets op reis. Of boek via organisaties die een deel van het bedrag doneren aan het goede doel.

Treinreizen
Photo by Josh Nezon on Unsplash

15. Laat de vissen in de zee

We gaan even verder in op wat er aan de hand is als je kijkt naar wat wij eten. De vis op ons bord, komt ergens vandaan. Door de commerciële visserij wordt er zoveel vis uit de zee gehaald, dat de dieren in de zee het tempo niet bij kunnen houden. Hierdoor wordt de zee letterlijk leeggevist. In 2047 is de oceaan zo goed als leeg. En dat betekent foute boel voor ons. Wat je hieraan kan doen? Het verminderen/stoppen van het eten van vis. Wil je hier meer over weten? Dan is de documentaire Seaspiracy een aanrader.

16. Combineer sporten met opruimen

Dit heet ook wel ploggen. Een combinatie van de Zweedse woorden voor rennen en oprapen. Onder het lopen pak je het afval wat je tegenkomt op. Deze kleine beetjes helpen al om jouw voetstap te verkleinen.

17. Houd je tuin groen

Je ziet het steeds vaker. Tuinen die vooral bestaan uit steen. Door het groen weg te halen in je tuin, zorg je ervoor dat dieren zoals insecten een kleiner gebied krijgen om in te leven. Hoe groot of klein je tuin ook is, er is altijd wel plek voor wat groen. Een hangend moestuintje, een stukje wilde bloemen of een composthoop creëren.  Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het maakt je tuin ook een stuk gezelliger!

Ecologische voetafdruk verkleinen Moestuin
Photo by Markus Spiske on Unsplash

18. Bewuster boodschappen doen

Koop lokaal. Hoe meer kilometers een product heeft afgelegd, hoe meer energie verbruikt is en dus hoe meer broeikassen er uitgestoten zijn. Haal dus zoveel mogelijk producten lokaal. Je zult verbaasd staan wat er allemaal te halen is. Denk aan aardappelen, groenten en eieren. Ook een mogelijkheid is het kiezen voor biologisch. Er worden dan geen chemicaliën gebruikt, wat weer beter is voor het milieu. Handige tip: bedenk voor een hele week wat je wilt eten en doe hier boodschappen voor. Hiermee voorkom je voedselverspilling doordat je weet wat je gaat maken en niet teveel haalt.

19. Duurzaam design

Bij dit puntje gaan we het hebben over de elektrische apparaten die we in huis hebben. Ook deze spullen kunnen duurzaam gekocht worden, doordat ze bijvoorbeeld gemaakt zijn van herbruikbare materialen. Of het zelf repareren als er iets kapot is. Dit scheelt weer een nieuw product kopen. En anders verkopen aan iemand die hem wel kan maken, waardoor het alsnog opnieuw gebruikt wordt.

20. Groen is jouw nieuwe kleur

Hiermee bedoelen we niet dat we allemaal in de kleur groen moeten gaan lopen. Zou wel leuk zijn. Nee, we bedoelen hiermee het milieuvriendelijker omgaan met kleren. Vind je je kleding niet meer leuk? Gooi het niet weg, maar breng het bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel. Daarna nieuwe kleding nodig? Blijf hier dan nog even hangen. Koop tweedehands, je zult zien dat er hier ware pareltjes tussen zitten. Dat is op dit moment zelfs heel populair.

Tweedehands kleding
Photo by Artificial Photography on Unsplash

21. Zero Waste

Het is belangrijker dan ooit om bezig te zijn met duurzaamheid. Met als drie Engelse kernwoorden: Reduce, reuse en recycle. Oftewel, reduceren, hergebruiken en recyclen. Met als korte boodschap. Stop alle vormen van verspillen. Het verspillen van voedsel, plastic en tijd. Tijd van onze planeet. Houdt een kliekjesdag, stop met het gebruik van wegwerpplastic of koop herbruikbare spullen.

22. Verminder de honger naar gadgets

We hebben allemaal een bepaalde honger naar nieuwe technologieën. Ze brengen ons verder en helpen ons zeker met verbeteren. Aan de andere kant worden apparaten steeds goedkoper en worden ze sneller vervangen. Afgedankte elektronica vormde in 2019 de snelst groeiende afvalberg. Breng je oude apparaten naar de kringloop om die spullen een tweede kans te geven.

23. Celebrate Earth Day

Elke 22 april wordt er internationaal Earth Day gevierd. Een dag om nog meer stil te staan bij klimaatverandering en milieuvervuiling. Lees meer over Earth Day.

Earth Day
Photo by Photo Boards on Unsplash

24. Rijd een andere route

Deze zou je waarschijnlijk niet zo snel verwachten in dit lijstje, maar het helpt toch echt. De tip is wel van toepassing op degene die elektrisch rijden. Er zijn routes waar je heel handig om de zoveel tijd je auto kan opladen. Zo kom je niet ineens met een lege auto langs de weg te staan. Het is sowieso een goed idee om duurzamer te rijden, door over te stappen naar elektrisch rijden.

25. Controleer je beleggingen

Mocht je beleggingen hebben, is het ook eens goed om die te checken. Jij kan heel goed bezig zijn met jouw ecologische voetafdruk verkleinen, maar de bedrijven waar jij in belegt gaan gewoon verder met vervuilen. Je kan dus gaan beleggen in bedrijven die bezig zijn met het verbeteren van het klimaat.

Heb jij nog meer tips om je leven te verduurzamen? Praat mee op ons Forum.
Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.