Een avontuurlijker leven. Hoe begin je?

door

Een avontuurlijker leven. Klinkt leuk, maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel help ik je op weg met een aantal simpele tips waarmee jij deze week je leven al een tikkie avontuurlijker maakt.

Microavontuur inspiratie vanaf de bank

Laat Google even links liggen en en duik de boeken, podcasts of documentaires in. Zo staan er bijvoorbeeld verrassend leuke dingen in de Lonely Planet Nederland waar ik zelf niet aan had gedacht. Ook ploeg ik elke zaterdagochtend met een kop koffie de Salt nieuwsbrief even door. En natuurlijk kijk ik vaak eerst even op Thehike.nl. Maar die had je waarschijnlijk al verwacht.

Foto 1: Met de outdoor inspiratie op The Hike kun je letterlijk alle kanten op.

En wat ook kan helpen? Je definitie over avontuur bijstellen. Het hoeft niet altijd mega groots en zwaar te zijn. Twee dingen die mij hierbij hielpen was de podcast van Alistair Humphfrey over micro-avontuur en het boek Waar is het avontuur van Brigitte Ars. Zonder nu té filosofisch te worden: er zit vaak al meer avontuur in je leven dan je denkt.

Probeer een nieuwe outdoor sport

Een andere reden om vaker naar buiten te gaan, is door een outdoorhobby te proberen. Er is in Nederland een hoop te doen qua outdoorsporten. Denk aan kajakken, hiken, surfen, suppen, trailrunnen en klimmen. En dat betekent niet dat je overal vol in moet duiken. Zelf riep ik bijvoorbeeld 2022 uit tot mijn ‘speeltuinjaar’, waarin ik allerlei dingen ben gaan proberen. Gewoon om eens te kijken of het iets was. En dat was vooral erg tof.

Zo kan ik inmiddels een workshop drytooling, kayakcursus en survival running aftikken. Ook heb ik prachtige trailruns gemaakt in zowel onze eigen bossen als verschillende Europese landen. En heb ik me verdiept in het vogelspotten, wat echt verrassend mindfull bleek te zijn. Moraal van het verhaal: genoeg te doen. Gewoon eens proberen dus.

Kies outdoor challenges (met anderen)

Een beetje een stok achter de deur nodig? Stel dan doelen voor jezelf. Wil je bijvoorbeeld nog eens een bergexpeditie doen? Naar Berlijn fietsen? Of je gewoon klaar voelen voor aankomende avonturen? Zet dan eens voor jezelf op papier wat je wilt bereiken en stel een glashelder doel. Zo heb je een reden om te trainen én ben je vaker buiten. 

En kun je wel wat inspiratie gebruiken? Probeer dan eens de volgende dingen:

 • Die ene avontuurlijke collega eens om tips vragen
 • Ga naar een plek waar mensen zijn die doen wat jij graag wilt en maak een praatje 
 • Stuur een berichtje naar iemand die je op dit gebied inspireert (zo is mijn avontuur met The Hike zelfs ooit begonnen!)
 • Gooi het eens in de kring bij je vriendengroep. Misschien leeft die gedeelde avontuurlijke ambitie wel veel dichterbij dan je denkt. 

Zo heb ik zelf inmiddels een paar vrienden om me heen verzameld met wie ik verschillende soorten avonturen in kan duiken. Soms letterlijk zoals tijdens een vernikkelende natuurduik in de winterse Maashorst. Volgens de legende echoot het geklappertand nog steeds door de bossen. Hoe dan ook, mooie momenten en verhalen gegarandeerd.

Mijn tip voor meer microavontuur: maak je eigen adventure map

Zoals ik al zei, beginnen veel outdoor avonturen vaak binnen. Een handige tool die ik kan aanraden is om een adventure mindmap te maken. De simpele ingrediënten: een pen, (groot) schetsboek of papier, inspirerende omgeving en een goede kop koffie/ thee/ speciaalbiertje/ wijntje. Vervolgens maak je een mindmap met verschillende categorieën waar je weer activiteiten aan koppelt.

Een adventure mindmap is ideaal om je komende avonturen vorm te geven

Zo heb ik mijn eigen adventure mindmap opgedeeld in:

 • Learn met nieuwe skills die ik wil aanleren
 • One day adventures met microavonturen die maximaal een dag duren
 • Micro multiday adventures voor de iets grotere avonturen
 • Outdoor sporten met de sporten die ik vaker wil doen of uitproberen
 • Challenges die ik voor mezelf heb bepaald, zoals de Cauberg Trail van 30 kilometer en een ijsbad workshop
 • Natuur met mooie natuurparken die ik dit jaar wil bezoeken
 • Reizen met potentiële reisbestemmingen voor komend jaar

Het handige aan deze adventure mindmap is dat ik hem altijd achter de hand heb als ik even inspiratieloos ben. En hoe leuk is het om in een chill koffietentje lekker weg te dromen over je aanstaande avonturen.

Mijn favoriete micro-avonturen van 2022

Nog op zoek naar inspiratie voor je eigen avontuur? Onderstaand een paar microavonturen dicht bij huis die voortvloeiden uit mijn adventure map voor 2022:

 • Trailrunnen door de duinen en over het strand van Ouddorp inclusief winterse duik in de zee
 • Vogels spotten bij de Oostvaardersplassen en Marker Wadden (mét Roerdomp!)
De Marker Wadden zijn een prachtig stuk natuur en walhalla voor vogelspotters
 • Kruipen en wurmen tijdens speleologie in de grotten van de Ardennen
 • Het ‘go with the flow’ microavontuur 
 • Trailrunnen door de bergen van Berchtesgaden
Een trailrun door het Duitse Berchtesgaden staat gelijk aan jezelf vergapen aan de bergtoppen om je heen
 • Kajakken door de meanderende wateren van de Biesbosch (met een visarend gezinnetje)
 • Klimmen, hangen en grommen met survival running
 • Late night hike in het schemerige Mastbos

Kortom, ook in onze eigen lage landen achtertuin is genoeg te doen.

Met een schemerwandeling ontdek je ook je bekende bos opeens op een andere manier

Een avontuurlijker leven is dichterbij dan je denkt

Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen en/of heb geïnspireerd om ook meer microavontuur voor jezelf te creëren. Toch even inspiratieloos? Check dan lekker ook onze andere outdoor artikelen. We hebben elke dag weer nieuwe inspiratie voor je.

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel