Een mondkapje wassen en (her)gebruiken, zo doe je dat

door

In een wereld waar we steeds meer een mondkapje dragen, is het belangrijk om hem goed te gebruiken. Allereerst koop je er een die je handig of mooi vindt. Koop bij voorkeur herbruikbare, want dat is een stuk duurzamer. Maar een herbruikbaar mondkapje vergt iets meer ‘onderhoud’. Zo is het wassen erg belangrijk om jouw mondkapje veilig te houden en om ervoor te zorgen dat je hem kan blijven gebruiken. We geven je daarom wat meer tips in het gebruik van een mondkapje en het wassen ervan.

Moet je een mondkapje wel wassen?

Er bestaan gigantisch veel verschillende mondkapjes. De vuistregel is dat wegwerp-mondkapjes na eenmalig gebruik weggegooid moeten worden. Doe ze bij het restafval en laat ze niet slingeren op straat of in de natuur. Heb je een stoffen mondkapje, dan is wassen essentieel. En zorg er dus voor dat je meerdere mondkapjes hebt, zodat je een andere kan gebruiken als je aan het wassen bent.

Een mondkapje weggooien

Lees het wasvoorschrift van het mondkapje

Allereerst is het belangrijk dat je het wasvoorschrift leest en je dat opvolgt. Je wilt uiteraard voorkomen dat je van maatje XL naar XS gaat. Toch adviseert de Rijksoverheid om élk mondkapje te wassen op 60 graden. Zo dood je de meeste bacteriën en is het vuil er echt vanaf. Kies eveneens voor een lang programma. Belangrijk is eveneens dat je het mondkapje na het wassen met schone handen eruit haalt. Eveneens pak je het mondkapje bij de elastieken of touwtjes en niet bij het mond-bedek gedeelte.

Een mondkapje wassen met het juiste wasmiddel

Een mondkapje wassen kan gewoon in de wasmachine met de rest van de was. Zorg er goed voor dat je een wasmiddel hebt die je goed kan verdragen. Vermijd eveneens wasverzachter en zwaar geparfumeerd wasmiddel, want je krijgt gegarandeerd hoofdpijn als je heel de dag rose velvet, seabreeze, black velvet, color breeze, spa sensation of welke geur dan ook inademt. Je kan het beste een mondkapje wassen met een technisch wasmiddel. Technische wasmiddelen zoals Nikwax Tech Wash of Base Wash zorgen ervoor dat de bacteriën worden gedood, de geurtjes worden verwijderd en dat het ademende en waterafstotende vermogen blijven behouden. Normaal wasmiddel kan ervoor zorgen dat het ademen door een mondkapje nóg moeilijker gaat.

Een mondkapje drogen

Na het mondkapje wassen, is het tijd om hem te drogen. Doe dit niet in de droger. Los van de hoeveelheid elektriciteit dat het kost, is de droger niet de meest hygiënische omgeving. Hang jouw mondkapje na het wassen gewoon aan de waslijn. Het liefste buiten in de zon, want het coronavirus kan niet goed tegen uv-straling.

Een mondkapje wassen en drogen

Zo gebruik je een mondkapje correct

Ook een mondkapje heeft een gebruiksaanwijzing. Zorg ervoor dat je jouw handen altijd eerst wast of ontsmet, voordat je het mondkapje pakt en opzet. Je raakt álleen de touwtjes of elastieken aan. Probeer aanraking met de binnen- en buitenkant dus te vermijden. Een uitzondering hierop is om het eventuele ijzerdraad bij de neus aan te drukken en om ervoor te zorgen dat het mondkapje mond én neus bedekt. Voorkom tussentijd aanraken, maar mocht het nodig zijn, ontsmet of was dan eerst jouw handen. En is jouw mondkapje vies of nat, gooi hem weg of was hem dan. De vuistregel is dat wegwerp mondkapjes élke vier uur moeten worden vervangen. Een stoffen mondkapje moet je na gebruik wassen.

En een mondkapje met een filter dan?

Er bestaan ook mondkapjes met met filters. Bij een zelfgemaakt mondkapje met een koffiefilter, kan je het koffiefilter weggooien. Bij andere mondkapjes met filters is het belangrijk om op het wasvoorschrift te kijken hoe je met het filter omgaat. Heb je een HEPA-filter, dan kan die in veel gevallen mee in de wasmachine. Uiteraard is het het beste om de filters ook geregeld te vervangen.

Feiten en fabels over het wassen van een mondkapje

Er zijn veel creatievelingen die andere ideeën hebben bij een mondkapje wassen. Dat is mooi, maar niet altijd effectief. We snappen dat het vaak wassen op 60 graden niet heel goed voor het milieu is, maar gezondheid is in dit geval misschien wel belangrijker. Een mondkapje maak je niet schoon door hem in de vriezer te stoppen. Het coronavirus overleeft dit sowieso. Je kan jouw mondkapje wel in een bad van alcohol – minimaal 70% – leggen. Maar of je zoveel alcohol wilt gebruiken en vervolgens het mondkapje nog op wil, is de vraag. Een goed alternatief is een heet handwasje. Zorg ervoor dat je heet water en zeep gebruikt. Heet water is in dit geval dat je het niet aan kan raken met jouw handen. En combinatie van temperatuur en tijd is dus essentieel!

Mondkapje wassen en gebruiken
Samson Katt – Pexels

AccessoiresOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.