15 essentiële Interrail tips voor je aan je eerste reis begint

door

Ben jij geïnspireerd geraakt door het reizen per trein, omdat het super relaxed, makkelijk en duurzaam is? Dus sta je nu te popelen om je eerste Interrail trip te maken? Dat snappen we helemaal. Dat hadden wij een tijdje geleden ook. Het liefste pakten we meteen onze spullen en gingen we op pad. Maar toch was het wel slim om een stukje voorbereiding te doen. Het internet werd geraadpleegd voor adviezen en tips. Maar na het scannen van alle informatie, en het is er inderdaad veel, wisten we even niet meer hoe daadwerkelijk te beginnen. Daarom maken we het jou een stukje overzichtelijker. Met deze 15 Interrail tips zal het plannen van en genieten tijdens de reis nog veel makkelijker gaan.

15 Interrail tips waarvan je niet wist dat je ze nodig had

Planning, budgettering en praktische zaken, zoals je reisverzekering, zijn niet altijd de leukste dingen om te regelen, maar wanneer je een reis plant door één of meerdere landen zijn ze jammer genoeg wel noodzakelijk. Natuurlijk hoef je niet alles tot in de puntjes te plannen en mag er altijd ruimte zijn voor spontaniteit, maar met € 100,- op je bankrekening raak je waarschijnlijk niet veel verder dan net over de grens. Er zijn tijdens interrailen meer dingen waarmee je moet rekening houden dan je denkt, maar met deze tips kom je zeker al ver.

Bled, Slovenië | Foto © Sam Depraetere

Beslis lang genoeg op voorhand wanneer en hoe lang je wil reizen

Het is één van de eenvoudigste Interrail tips, maar de begin- en einddatum van je backpackreis bepalen helpt je om je Europese avontuur gemakkelijk te plannen. De duur en periode van je reis zullen je ook een idee geven van hoeveel je moet budgetteren, wat je moet inpakken en hoeveel landen je onderweg kunt bezoeken (maar daarover later meer). Het is dan ook logisch dat je voor een trip waarin je acht landen wilt bezoeken, meer tijd moet vrijmaken dan voor een reis door één land. Nadat je de duur van je reis bepaald hebt, komt de rest vanzelf.

Bepaal voor jezelf een budget en begin op tijd te sparen

Interrailen door Europa is niet goedkoop, maar het kan met een backpackersbudget als je het vanaf het begin slim aanpakt. Als je verblijft in hostels en er regelmatig je eigen maaltijden maakt, is een budget van € 80,- per dag makkelijk haalbaar. In het laagseizoen door Europa reizen is natuurlijk ook goedkoper dan tijdens de zomer. Hoe drukker het in een stad is, hoe hoger de prijzen kunnen oplopen. Vaak is het kiezen van iets kleinere, minder bekende steden tussendoor ook een goede keuze om je budget wat te effenen.

Kies de juiste Interrail Pass voor jou en koop hem op voorhand aan

Een Interrail Pass is een alles-in-één pas waarmee je 33 landen kunt binnenkomen. Maar er zijn verschillende soorten passen waaruit je kunt kiezen. Wanneer je je pas wilt kopen, moet je gaan beslissen welke pas het beste bij jou past. Elke pas wordt geteld in ‘dagen’. Wanneer je pas vijf dagen in één maand dekt, betekent dat in wezen vijf treinreizen, en dus vijf landen, in één maand. Je kunt wel op dezelfde dag op meerdere treinen stappen als dat nodig is. Daarnaast is er ook een pas voor één land. Met die pas kan je één specifiek land langzamer en dieper bereizen en jezelf echt onderdompelen in de cultuur en natuur.

Interrail tips - rail planner app
De ‘Rail Planner’ app | Foto © Eurail

Download de Interrail ‘Rail Planner’ app

De plek waar je volledige trip samenkomt en waar je een overzicht kunt houden, is de Interrail ‘Rail Planner’ app. Via de app kan je vertrektijdstippen van alle treinen vinden, treinritten opslaan, zitplaatsen reserveren, checken of verbindingen mogelijk zijn en nog zoveel meer. Bovendien is de app, als je een digitale pas hebt, de plek waarop je reisdagen activeert en waar het ticket staat dat je aan de conducteur moet tonen.

Boek op zijn minst je eerste slaapplek op voorhand

Het is een goed idee om in ieder geval je eerste hostel voor je Interrail trip van tevoren te boeken. Tijdens de zomermaanden zijn hostels in Europa vaak volgeboekt en kan het moeilijk zijn om last minute een goed hostel voor een degelijke prijs te vinden. Hostelworld is een goede plek om vooraf hostels te boeken met uitstekende annuleringsvoorwaarden. Je kunt meestal je geld terugkrijgen tot 24 uur voor je verblijf, dus als je op het laatste moment nog iets wilt veranderen, heb je die flexibiliteit.

Wees goed voorbereid wanneer je je tas inpakt

De belangrijkste Interrail tips zijn waarschijnlijk wat voor bagage je moet kiezen en wat je allemaal in die bagage meeneemt, want iets belangrijks vergeten in je bagage is wel het laatste wat je nodig hebt. Met onze Interrail paklijst (die binnenkort online komt) kan je helemaal voorbereid aan je reis beginnen. Licht inpakken en kiezen voor een backpack die je makkelijk kan dragen zijn de eerste stappen op weg naar een geslaagde treinreis. Ook het meenemen van nog een (kleine) rugzak, voor wanneer je grote rugzak achter slot en grendel zit, is handig.

Interrail tips - paklijst
Foto © Sam Depraetere

Als je een trein neemt met reserveringen moet je die op voorhand boeken

Wanneer je langer dan vier uur op een trein moet zitten, is het interessant om een zitplaats op de trein te reserveren. Vooral als je tijdens piekuren of in het hoogseizoen tussen mei en september interrailt, raken de treinen en reserveringen snel vol. Nachttreinen moet je bovendien altijd vooraf reserveren. Zonder een reservatie loop je op die drukke momenten het risico dat je de hele tijd moet staan en dat wil je natuurlijk liefst vermijden.

De Interrail ‘Rail Planner’-app maakt dit reserveren gemakkelijk. Je kunt er de verschillende stoelprijzen in zien, en ook of het via de Interrail website geboekt kan worden, of rechtsstreek via de treinmaatschappij van het land.

Je kan je Interrail Pass niet gebruiken in je eigen land

Een van de belangrijkste regels voor interrailen is dat je pas niet kan worden gebruikt voor heen en weer reizen in het land waar je woont. Je krijgt echter wel één inbound en één outbound reisdag. Als je dus bijvoorbeeld in Amsterdam woont, kan ja via Interrail van Amsterdam naar Parijs reizen als je dat zou willen. Vervolgens reis je dan verder buiten Nederland en kun je aan het einde weer terugkeren naar Amsterdam. Maar je kunt je Interrail pas dus niet gebruiken om dagelijks te reizen door het land waar je woont.

Zorg dat je altijd cash bij de hand hebt

De meeste landen op je Interrail trip zullen euro’s gebruiken. Hoewel een debit- of creditkaart handig kan zijn tijdens het reizen, is het altijd goed om cash bij je te hebben. Op de meeste plekken kan je pinnen, maar lang niet overal. Ook dan moet je voor vertrek zorgen dat je bankkaarten geactiveerd zijn voor gebruik in het buitenland.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige landen geen euro’s gebruiken. Zweden gebruikt bijvoorbeeld de Zweedse kroon, Hongarije de Hongaarse forint en Turkije gebruikt de Turkse lira. In sommige gevallen kost geld afhalen in het buitenland je ook geld.

Foto © Unsplash

Denk ook eens aan nachttreinen

Nachttreinen op je eerste Interrail trip zijn een aanrader. Je bespaart geld op een accommodatie en je mist geen dagen om op verkenning te gaan. Gebruik ze voor je langere reizen van meer dan zes uur, tussen Boedapest en Boekarest bijvoorbeeld. Belangrijk is wel om nachttreinen minstens een tot drie maanden op voorhand al te boeken, want tussen mei en september zitten ze altijd vol.

Zorg dat je altijd snacks en entertainment bij de hand hebt

Een herbruikbare waterfles, een hele lading snacks, een sudokuboek, een hele collectie Netflixfilms en eventueel een goed boek. Het zijn allemaal dingen die zeker van pas komen tijdens een lange treinreis. Tijdens een lange reisdag heb je niet altijd de mogelijkheid om even snel in een winkel te stoppen, dus moet je op alles voorbereid zijn. Ook een powerbank is handig, want je kunt niet op alle treinen je telefoon opladen. Daarnaast komt een extra trui of een sjaal die functioneert als dekentje van pas op frisse treinen.

Maak gebruik van hostels, free walking tours en aanbevelingen

Logeren in hostels, deelnemen aan free walking tours en praten tegen locals of andere toeristen in de stad zijn de beste manieren om vrienden te maken, plannen te maken die je voordien niet had en nieuwe plekken te ontdekken. Als je alleen reist, of zelfs met z’n tweeën, is het leuk om onderweg mensen te ontmoeten en nieuwe plekken te ontdekken. Vaak herinner je je de spontane ontmoetingen op de trein of in een hostel nog het langste van allemaal.

Interrail tips
Foto © Sam Depraetere

Maak een globale planning voor je trip

Een van de beste Interrail tips, is het maken van een globale route voor je reis. Zo mis je niets van wat je echt wilt zien. Bepaal welke landen, steden en gebieden je zeker wilt bezoeken en begin vanaf daar. Zo mis je niets dat je echt wilt zien. Vervolgens kan je elke treinreis bekijken. Bekijk een kaart van Europa. Gebruik je gezond verstand en denk na – gaat het lukken om de ene dag naar Frankrijk te reizen en de volgende dag naar Turkije?

Misschien wil je je route zo plannen dat je in buurlanden start om het jezelf makkelijker te maken, of juist minder verschillende landen in je trip te plannen zodat je langer op een bestemming kunt blijven. Je kunt ook verder weg starten, en dan terug naar huis met de trein. Neem papier en pen bij de hand en ga plannen. Als je vluchten moet boeken naar je startbestemming, doe dat dan meteen. Dan kun je vanuit daar de rest van je reis regelen.

Schiet niet in paniek wanneer dingen mis gaan

Als je een paar weken gaat backpacken, naar een aantal landen, alleen of in een kleine groep, dan zijn er dingen die fout gaan. En dat is helemaal niet erg. Als jouw plan of schema wijzigt, raak dan niet in paniek. Beoordeel opnieuw en evalueer wat je opties zijn. Interrail treinreizen kunnen gemakkelijk worden geannuleerd en gewijzigd. Ze kunnen met één druk op een knopje in de app worden gewijzigd, dus maak je geen zorgen als je van idee bent veranderd of je route wilt wijzigen.

Wees niet bang om spontaan te zijn

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste van alle Interrail tips is: wees spontaan. De beste dingen in het leven komen vaak onverwacht. Zo is dat ook tijdens het reizen. Een van de beste dingen aan de Interrail Pass is de flexibiliteit. De passen zijn ontworpen om te worden gebruikt als ‘hop on, hop off‘ tickets, dus je reis kan zo veel veranderen als je wilt. En geloof me, spontaniteit is wat een goed reisverhaal maakt. Er zijn zoveel onbekende steden die minstens even mooi zijn als Berlijn, Londen of Parijs. Ontdek het onbekende Europa en vooral: go with the flow.

Duurzaam levenReisverhalenTheOutdoors.nlTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel