Free solo; de ultieme filmtip voor de outdoor liefhebber

door

Soms kom je mensen tegen die een doel voor ogen hebben waarvan je denkt: why?! Alex Honnold is zo’n persoon. Zijn ultieme life goal is het beklimmen van El Capitan in Yosemite National Park. Zonder touwen! Ofwel: Free solo. Hoe hij zich hierop voorbereid, wat zijn vriendin ervan vindt en of het hem lukt, zie je in de super vette National Geographic documentaire ‘Free Solo’. Met zweethanden, zittend op het puntje van je stoel, wordt je meegesleept in het bizarre avontuur van deze bijzondere man.

De challenge: El Capitan

Yosemite is een national park in het westen van Amerika. Iets ten oosten van San Francisco vind je deze plek vol fantastisch natuurgeweld. Het park is een grote favoriet van veel hikers en klimmers. Je vindt er de mooiste trails en je vindt er El Capitan. El Capitan is een stijle, gladde wand van dik 900 meter hoog. Doordat hij zo verticaal en lastig te beklimmen is, is het een bucketlist klim van vele klimmers (mét touwen. Voor minsten 1 man staat de wand ook al vele jaren met stip bovenaan op de free solo bucketlist. Die man is Alex Honnold. Nog nooit eerder is het iemand gelukt om El Capitan free solo te beklimmen, maar hij gaat het doen. En hoe!

Free solo

De weg er naartoe

Jarenlang traint Alex Honnold om zijn doel te gaan bereiken. De enige manier om El Capitan te overwinnen is om de route tot in de puntjes voor te bereiden. Honnold wil iedere stap, grip en beweging uit zijn hoofd weten. Er is geen ruimte om risico te namen. Logisch, want een keer misgrijpen, betekent zijn dood. Dit grote risico lijkt de passie voor zijn doel alleen maar te versterken. Bang is hij niet. Hooguit een beetje nerveus. In tegenstelling tot zijn vriendin en vrienden, die hun hart vasthouden voor wat komen gaat. Een tegenstelling in emoties die in de documentaire prachtig in beeld wordt gebracht.

Free solo

Het ultieme free solo avontuur

Ondanks dat Alex Honnold geen angst en weinig emoties lijkt te hebben, gaat hij niet koste wat kost voor het behalen van zijn doel. In 2016 doet Alex Honnold zijn eerste poging. De hele productie staat op de rit, alles is tot in de puntjes voorbereid en iedereen houdt zijn adem in. Ondanks de enorme druk die dit met zich meebrengt, besluit hij zijn poging vroegtijdig af te breken. Het is niet het juiste moment, niet het juiste gevoel. Alex baalt, maar weet dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Hij was er niet klaar voor.
Of hij er in 2017 wel klaar voor is? Ga het zien! De film draait nu in een aantal bioscopen.

Free solo

Outdoor film festival

Kun je niet genoeg krijgen van outdoor films? Noteer dan alvast wat data in april in je agenda. Dan komt het Banff Mountain Film Festival namelijk weer naar Nederland. Tijdens de avond worden er zes outdoor films getoond. Het zijn geen lange films. In totaal duren ze ongeveer twee uur. Van een arme mountainbiker in Kathmandu tot aan een elfjarige, talentvolle skiër en een Amerikaanse hardloopster waarbij je wordt uitgedaagd om na te denken over je eigen vooroordelen. Tickets koop je via de Bever webshop.

 

(Trailer & foto’s: National Geographic/Jimmy Chin)

EntertainmentTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.